Κάτω τα χέρια από τον ΣΕΦΙΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6977652768, 6938204777,6974439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

7/07/2010

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΦΚ

 

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ καταγγέλλει τη διασπαστική κίνηση του σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης» (ΣΜΕΘ) να επιχειρήσει να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζομένους στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και των ξένων γλωσσών υπονομεύοντας τη δράση του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης-Β.Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ), του ιστορικού σωματείου των εργαζομένων στον κλάδο στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης νομού Αττικής παλεύουμε 13 χρόνια μαζί με τους συναδέλφους από το ΣΕΦΙΕ. Μαζί παλέψαμε και παλεύουμε για να αλλάξει η κατάσταση, να ανατραπεί ο εργασιακός μεσαίωνας στον κλάδο μας. Μαζί αλλάξαμε και αλλάζουμε τους όρους της πανελλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), που υπέγραψε το 1999 η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ: από 30% κάτω από το ωρομίσθιο της ΣΣΕ για το νομό Αττικής, που υπογράφει ο ΣΕΦΚ, και χωρίς θεσμικές κατακτήσεις, μειώσαμε την απόκλιση σε 18% και συμπεριλάβαμε στην πανελλαδική ΣΣΕ, όλες τις κατακτήσεις του ΣΕΦΚ (κατάργηση της απλήρωτης εργασίας, μείωση του χρόνου εργασίας με την αύξηση των αργιών, περιορισμός της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας). Δίνουμε κοινή μάχη για την ανατροπή της αντεργατικής–κυβερνητικής πολιτικής της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.

Σε αυτήν την πορεία το σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης» (ΣΜΕΘ) ήταν απόν. Μάθαμε για την ύπαρξή του, όταν στις διαπραγματεύσεις για την πανελλαδική ΣΣΕ, η μεσολαβήτρια Παναγιώτα Σαλλίκα κατέθεσε πρόταση με αύξηση 1,5% και οι εργοδότες αντέτειναν ότι το ΣΜΕΘ υπέγραψε 0% στη Θεσσαλονίκη για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, και αρνήθηκαν να υπογράψουν την πανελλαδική ΣΣΕ.

Είναι, λοιπόν, πραγματικά προκλητικό να ζητά με το «δελτίο τύπου» που απέστειλε στις 6/7/2010 στον ΣΕΦΚ να καταδικάσουμε τον ΣΕΦΙΕ, γιατί κατήγγειλε με εξώδικο αντιπροσωπευτικότητας την κίνηση του σωματείου υπό την επωνυμία «Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης» των 38 ψηφισάντων εργαζομένων σε ΙΕΚ, ξενόγλωσσα και φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης να υπογράψει ΣΣΕ.

Για τον ΣΕΦΚ, ο ΣΕΦΙΕ δεν είναι «ένα άλλο εργατικό σωματείο», όπως χαρακτηρίζεται από το υπό την επωνυμία «Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης». Για τον ΣΕΦΚ, ο ΣΕΦΙΕ είναι το ιστορικό σωματείο στη Θεσσαλονίκη που παλεύει σε αντίξοες συνθήκες.

Είναι επίσης προκλητικό να καλούν σε «αντί-ΠΑΜΕ» αγώνα. Ο ΣΕΦΚ έχει σταθερές αξίες και αρχές, δεν έχει τυχοδιωκτική δράση. Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΦΙΕ εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ. Με τους συναδέλφους και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας μάς συνδέουν κοινοί αγώνες. Στηρίζουμε την προσπάθεια του ΣΕΦΙΕ να υπογράψει ΣΣΕ που να καλύπτει τις ανάγκες των καθηγητών στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη.

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ καταγγέλλει τη στάση τού υπό την επωνυμία «Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης» το οποίο απαξιώνει και βρίζει τους συναδέλφους ως «εργοδοτικούς» που «ενημερώνονται από τους εργοδότες… δίνουν μαχαιριά πισώπλατη στην προσπάθεια τού ΣΜΕΘ να υπογράψει ΣΣΕ», χαρακτηρίζουν «αντισυναδελφική, αντεργατική στάση και πρακτική εχθρική προς το συνδικαλιστικό κίνημα» την αποστολή εξωδίκου που τους καλεί να σταματήσουν το εγχείρημα να υπογράψουν ΣΣΕ.

Το υπό την επωνυμία ΣΜΕΘ σωματείο συνεχίζει τον κατήφορο απειλώντας ότι, αν «οι συνάδελφοι από τον ΣΕΦΙΕ μέχρι τις 7/7 δεν ζητήσουν δημόσια συγνώμη», θα καταγγείλουν «τη συμπαιγνία, τη συνειδητή συνεργασία της ηγεσίας του ΣΕΦΙΕ με την εργοδοσία» και μάλιστα καλούν κάθε σωματείο να στηρίξει το ΣΜΕΘ.

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ όχι μόνο δεν θα ανταποκριθεί στο απίστευτο κάλεσμα του υπό την επωνυμία ΣΜΕΘ σωματείου, αλλά διακηρύσσει ότι

 τα συνδικάτα υπάρχουν για να ενώνουν και όχι να διαχωρίζουν,

να διαμορφώνουν ταξική συνείδηση και να παλεύουν για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο,

αλλά και ότι

 οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν είναι κομματικό παραταξιακό παιχνίδι.

 

Κάτω τα χέρια από τον ΣΕΦΙΕ