Όλοι στην απεργία - κανείς στη δουλειά

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Πέμπτη 10 Μάη, 24ωρη πανελλαδική απεργία στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, απεργιακή συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Imperial, στο Μεταξουργείο, στις 10.00πμ.

Κανείς στη δουλειά

 Όλοι στον αγώνα

Με τη δύναμη του εργατικού κινήματος, να τσακίσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και να ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Απαιτούμε την υπογραφή ΣΣΕ που όχι μόνο δεν θα έχει καμία βλαπτική μεταβολή αλλά και θα προβλέπει για τους καθηγητές στα φροντιστήρια συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Δύο χρόνια οικονομικής κατοχής της χώρας από την τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ σε πλήρη συμφωνία και συνεργασία με την εγχώρια ολιγαρχία, δεχόμαστε την πιο βάρβαρη ανελέητη επίθεση των δυνάμεων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Η σύγχρονη χούντα των αγορών και το πολιτικό της προσωπικό καταργεί κατακτήσεις δεκαετιών του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η συγκυβέρνηση(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) ανδρείκελων υπό τον δοτό τραπεζίτη-πρωθυπουργό Παπαδήμ(ι)ο, με τη δεύτερη μνημονιακή δανειακή σύμβαση επέβαλε συντριπτική μείωση του βασικού μισθού της ΕΓΣΕΕ κατά 22% και των νέων έως 25 κατά 32%, που συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους μισθούς σε όλους τους κλάδους  στην ΄΄κινεζοποίηση΄΄, μειώσεις συντάξεων, λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, χαράτσια, 150.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα, διάλυση των δημόσιων σχολείων και νοσοκομείων. Μας οδηγούν στον εργασιακό μεσαίωνα και την απόλυτη εξαθλίωση: 1.100.000 είναι οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι, ενώ οι άνεργοι ξεπερνούν το 1.500.000.

Στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης οι εργοδότες θέλουν να αρπάξουν την ευκαιρία. Θα τους το επιτρέψουμε;

Τον Ιούνιο του 2011, η εργοδοτική ένωση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων του ν. Αττικής, ΕΣΙΦΜΕΑ-ΣΕΦΑ, κρυμμένη πίσω από την τρόικα και τα μνημόνια, κατήγγειλε καταχρηστικά και τυχοδιωκτικά τη ΣΣΕ για το νομό Αττικής, αν και έχει ισχύ νόμου για όλους τους εργοδότες μέχρι και τον Μάρτη του 2013. Αυτό έγινε ένα μόλις χρόνο μετά από όταν η ίδια συμφώνησε σε αυτήν και την υπέγραψε, στο στάδιο της μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ (Ιούλιος 2010), όχι για να κάνει διαπραγματεύσεις για νέα ΣΣΕ, αλλά για να μην υπάρχει καμία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου που την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την καταγγέλλουν οι εργοδότες. Έχουμε δημοσιοποιήσει και άλλες φορές τι ζητούσαν από το 2008 για την υπογραφή νέας ΣΣΕ:  - μείωση από 26-38% στο ωρομίσθιο υποστηρίζοντας τότε ότι οι καθηγητές στα φροντιστήρια έχουν τις υψηλότερες αποδοχές στην Ελλάδα. Ο βασικός μισθός από 1175 Ευρώ να κατέβει στα 880 Ευρώ, αποσιωπώντας ότι οι καθηγητές εργάζονται 9-10 μήνες και ο βασικός μισθός διά 12 θα είναι κάτω και από τον βασικό μισθό της ΕΓΣΣΕ - ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης: «παράβαση του όρου ότι η συνδικαλιστική δραστηριότητα δεν πρέπει να αποσκοπεί στη δυσφήμιση του φροντιστηρίου και δεν πρέπει να δυσχεραίνει τη λειτουργία του θεωρείται μονομερής καταγγελία της σύμβασης και οδηγεί στην απόλυση». - κατάργηση των διακοπών Πάσχα.  - απόλυση των καθηγητών αμέσως μόλις κριθεί από τους εργοδότες ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις μαθησιακές απορίες και ερωτήσεις των μαθητών. - αύξηση της διδακτικής ώρας από τα 45 λεπτά στα 50. - μη πληρωμή του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών, «εφόσον αυτό δεν είναι σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο που διδάσκουν». - πληρωμή του μισθού στις 10 του επόμενου μήνα και όχι στις 5. - η ενημέρωση των καθηγητών για το αν θα δουλέψουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να γίνεται στις 15 Σεπτεμβρίου και όχι στις 10 Ιούλη. - να απολύεται ο καθηγητής, αν απουσιάσει 3 φορές αδικαιολόγητα. Σε εξόρμηση που είχε κάνει ο ΣΕΦΚ το φθινόπωρο στο φροντιστήριο του προέδρου των εργοδοτών Γ. Βαφειαδάκη, δεν δίστασε να δηλώσει ότι αν δεν υποταχτούμε στους όρους που βάζουν, δεν θα υπάρχει νέα ΣΣΕ.

Οι εργοδότες θέλουν να ισοπεδώσουν κάθε κατακτημένο δικαίωμά μας στον χώρο δουλειάς. Η συγκυβέρνηση του εργασιακού μεσαίωνα και οι νόμοι τους είναι οι σύμμαχοί τους. Η κατάσταση για τον κλάδο γίνεται ακόμη χειρότερη εξαιτίας του γεγονότος ότι στις 24 Μάρτη η ΟΕΦΕ κατήγγειλε και την πανελλαδική ΣΣΕ, επιχειρώντας να λεηλατήσει τις θεσμικές κατακτήσεις του κλάδου. Δύο μήνες τώρα, η εργοδοσία πίεζε την ΟΙΕΛΕ η συνάντηση να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Ο ΣΕΦΚ δήλωσε ξεκάθαρα στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ότι δεν νομιμοποιείται από κανένα πρωτοβάθμιο σωματείο να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την ΟΕΦΕ για μείωση μισθών στη πανελλαδική ΣΣΕ και ότι δεν πρέπει να αποδεχτεί ο τόπος των διαπραγματεύσεων να είναι στη Θεσσαλονίκη, όπως απαιτούν οι εργοδότες, αλλά στην Αθήνα, όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις εδώ και 14 χρόνια. Καλέσαμε την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ να μην υποκύψει στους εκβιασμούς των εργοδοτών, που φοβούνται την οργή των εργαζομένων, η διαπραγμάτευση να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Στις 8 Μάη η εργοδοσία όρισε ως χρόνο την Πέμπτη 10 Μάη και ως τόπο διαπραγμάτευσης ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Ο μόνος δρόμος για μας είναι ο μαζικός, οργανωμένος, αδιαμεσολάβητος, ανυποχώρητος αγώνα

Ο ΣΕΦΚ όλη την προηγούμενη περίοδο πολέμησε σκληρά για να υπάρχει ΣΣΕ στον κλάδο, όπου κάτω από αφόρητες πιέσεις από κράτος και αφεντικά, κατόρθωνε κάθε φορά να υπογράφονται ΣΣΕ και να κηρύσσονται υποχρεωτικές για όλα τα φροντιστήρια της Αττικής, με τους καλύτερους δυνατούς όρους που επέτρεπαν η πολιτική συγκυρία και οι συσχετισμοί της ταξικής πάλης είτε στη διαιτησία του ΟΜΕΔ είτε στο επίπεδο της μεσολάβησης του ΟΜΕΔ, όπου οι εργοδότες αναγκάζονταν από την αγωνιστική στάση του σωματείου να την υπογράψουν. Κυρίως όμως έδινε την πιο δύσκολη μάχη της εφαρμογής της είτε με την καθημερινή στάση και τη νικηφόρα σύγκρουση των εργαζομένων με τα αφεντικά είτε με τις εξορμήσεις όπου έδινε αγώνα, για να πείσει τους εργαζομένους να μη συναινούν στην παράβασή της, να μη διστάζουν να καταγγείλουν οποιασδήποτε μορφής εργοδοτική αυθαιρεσία, να τους πείσει ότι η υπεράσπιση της ΣΣΕ είναι δική τους υπόθεση. Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης ήταν η τήρηση της ΣΣΕ σε όσα φροντιστήρια έχει δύναμη το σωματείο αλλά και οι νικηφόρες διεκδικήσεις, σε όσα φροντιστήρια οι εργαζόμενοι αποφάσιζαν να καταγγείλουν την εργοδοτική ασυδοσία και να σηκώσουν κεφάλι.

 Μέσα στην κόλαση της ακραίας αντεργατικής επίθεσης οι εργοδότες, με τη στήριξη του μαύρου μνημονιακού μετώπου του καθεστώτος, θεωρούν ότι μπορούν επιτέλους να τελειώνουν με την ενοχλητική ΣΣΕ και να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς μας σε ’’εργασιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης’’. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Η απόφαση της προηγούμενης ΓΣ του ΣΕΦΚ, για συγκρότηση συνελεύσεων εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση γίνεται πραγματικότητα. Την 1 Απρίλη συνεδρίασε για πρώτη φορά η Συνέλευση εργαζόμενων καθηγητών στα φροντιστήρια στα Νότια Προάστια και Πειραιά, όπου ήδη λειτουργούν Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων, οι οποίες έχουν παρέμβει στους εργοδότες τους και έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν θα ανεχτούν καμιά βλαπτική μεταβολή και θα υπερασπιστούν τη ΣΣΕ. Κανείς εργαζόμενος να μη δεχτεί μείωση του ωρομισθίου του και οποιαδήποτε άλλη βλαπτική μεταβολή. Να έλθει αμέσως σε επαφή με τους συναδέλφους του και τον ΣΕΦΚ. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ΣΕΦΚ θα ισχύσει, επειδή θα το επιβάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι Γενικές τους Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε περιοχή της Αττικής. Οι μεγάλοι νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων στα φροντιστήρια ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ το αμέσως προηγούμενο διάστημα δείχνουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ο ΣΕΦΚ συμβάλλει στη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και Αλληλεγγύης Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Σε αυτήν τη συνθήκη δεν χρειαζόμαστε τη δημιουργία άλλων σωματείων. Η Επιτροπή Αγώνα και Αλληλεγγύης μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση ή και τον αναπροσανατολισμό των ήδη υπαρχόντων σωματείων, απαντώντας στην ανάγκη των καιρών για συντονισμένη δράση των εργαζομένων, για ταξική ενότητα, αλλά και για να περάσει ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων και των ανέργων, κόντρα στη διαμεσολάβηση και τη χειραγώγηση του καθεστωτικού συνδικαλισμού.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Παλεύουμε μαζί με τους άλλους εργαζομένους από όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και τα ακηδεμόνευτα ταξικά σωματεία. Μαζί με τον λαό που ξεσηκώνεται, δημιουργεί δομές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, αμφισβητεί τους ψεύτικους και εκβιαστικούς «μονόδρομους» που κυβερνήσεις και τρόικα θέλουν να επιβάλουν. Οι δεκάδες πανεργατικές απεργίες και διαδηλώσεις τα δύο τελευταία χρόνια, τα ποτάμια της λαϊκής οργής που πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες και πολιόρκησαν τη βουλή, τα κινήματα ανυπακοής και απειθαρχίας στα χαράτσια και τις υποδείξεις της κυβέρνησης των υπαλλήλων της τρόικας, δείχνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια πανεργατική εξέγερση, ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης ΔΝΤ–ΕΕ-ΕΚΤ, που υπηρετεί την εξουσία ενός χρεοκοπημένου καπιταλισμού.