Αλληλεγγύη στον συνδικαλιστή Δημ.Πουλόπουλο

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

Στις 27 Μάρτη πραγματοποιείται το Εφετείο για το συνάδελφο Δημήτρη Πουλόπουλου, συνδικαλιστή από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής και πρόεδρο του επιχειρησιακού «Σωματείου Εργαζομένων στις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα για συκοφαντική δυσφήμιση του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Ευρωπαϊκή Πορεία».
  

Το «έγκλημά» του είναι ότι μοίρασε προκήρυξη της συνδικαλιστικής ομάδας Αυτόνομης Εργατικής Πρωτοβουλίας, που κατήγγειλε την αυθαίρετη απόλυση καθηγητή από το εν λόγω φροντιστήριο.
 

Η εργοδοσία στη μήνυσή της για να αποδείξει ότι συκοφαντήθηκε και δυσφημίστηκε παρέθετε τον τίτλος της προκήρυξης («Όχι στην αυθαίρετη απόλυση») και κάποια αποσπάσματα: «…Τα παραπάνω αφήνουν να διαφανούν -έστω και αποσπασματικά– τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν, την ανεξέλεγκτη εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, στο πιο βάναυσο κι αποκρουστικό της πρόσωπο. Ο καθηγητής ξένων γλωσσών βρίσκεται, κυριολεκτικά, στο έλεος εργοδοτών που αρνούνται να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
 

 Σημειώνουμε ότι πλήθος φορέων συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες για την απόλυση του συναδέλφου καθηγητή: σωματεία, συνδικαλιστικές παρατάξεις και εργατικά σχήματα, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς. Για την ανάκληση της απόλυσης, εδώ και δύο χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες προκηρύξεις, έχουν εκδοθεί ψηφίσματα διαμαρτυρίας, έχουν κολληθεί αφίσες, έχουν γίνει εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στη γειτονιά και έξω από το φροντιστήριο. 

Η διεύθυνση του Κέντρου Ξένων Γλωσσών έχει επιδοθεί σε μια βιομηχανία μηνύσεων ενάντια στον απολυμένο καθηγητή, καθώς και ενάντια σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές που βρέθηκαν στο πλευρό του.
 

Δεν είναι μόνο η μήνυση σε βάρος του συναδέλφου Πουλόπουλου Δημήτρη. Μήνυση έχει κατατεθεί εναντίον της Καπερνάρου Σύλβιας (προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ξένων Γλωσσών Φροντιστηρίων «Ο Βύρωνας», του Πρωτούλη Γιάννη (μέλος, τότε, της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας), Καλόβουλου Αντώνη (από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών), οι οποίοι σαν αντιπροσωπία επισκέφτηκαν το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Ευρωπαϊκή Πορεία», την επομένη της απόλυσης, για να διαμαρτυρηθούν.
  

Στη δίκη που έγινε στις 19/9/2008, κρίθηκε ότι το να μοιράζει κάποιος κείμενο με το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση. Η ποινή που επιβλήθηκε στο συνάδελφο ήταν 10 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και 44 ευρώ αποζημίωση σε κάθε μια από τις δύο ιδιοκτήτριες του φροντιστηρίου.

Στη δίκη ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν οι ιδιοκτήτριες-μηνύτριες και μια εργαζόμενη που δήλωσε ότι, «είναι πολύ ευχαριστημένη από τις συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο φροντιστήριο… τόσο που δε θεωρεί ότι υπάρχει η σχέση εργοδότη – εργαζόμενου» (!!!).
 

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο απολυμένος καθηγητής, εκπρόσωπος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της Εκτελεστική Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Επίσης κατατέθηκαν από την υπεράσπιση δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης σωματείων από όλη την Ελλάδα.
 

Ο εισαγγελέας πρότεινε αθώωση με το σκεπτικό ότι, «ο Δ. Πουλόπουλος έδρασε μέσα στα όρια που του επιτρέπει ο συνδικαλισμός που είναι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και τους νόμους». Όπως χαρακτηριστικά είπε στην αγόρευσή του, «εδώ έχουμε δύο αντικρουόμενα συμφέροντα, του επιχειρείν της εταιρείας και του συνδικαλίζεσθαι των εργαζομένων».
  

Ο δικηγόρος της εργοδοσίας στην τελική του αγόρευση, πιεσμένος τόσο από την έκβαση της ακροαματικής διαδικασίας, όσο και από την πρόταση του εισαγγελέα πρότεινε στο δικαστήριο να εκδικάσει έστω απλά δυσφήμιση, αν όχι συκοφαντική δυσφήμιση.
 

Οι δικαστές της έδρας, Καλλίγερης, Γρίβας και Παπαϊωάννου,, πράττοντας «βασιλικότερα του βασιλέως», αποφάσισαν, «συκοφαντική δυσφήμιση» και έριξαν την ποινή που προαναφέρθηκε. Πιστεύουμε πως το σκεπτικό τους είναι διάτρητο και αναιτιολόγητο και θα το αποδείξουμε στο Εφετείο.
 

Για μας αυτό που ποινικοποιήθηκε ήταν η συνδικαλιστική δράση (όπως αυτή κάθε φορά εκφράζεται, είτε με μοίρασμα ανακοινώσεων, είτε με παράσταση διαμαρτυρίας, είτε με συγκέντρωση έξω από τον εργασιακό χώρο) και η εργατική αλληλεγγύη, η οποία είναι συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας του εργατικού κινήματος. Θεωρούμε ότι πρόκειται για δίωξη φρονήματος και επιλογής όλων όσοι αντιστέκονται στην εργοδοτική αυθαιρεσία και παλεύουν για τη βελτίωση της ζωής και των όρων εργασίας των εργαζομένων.
 

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε σωρεία δικαστικών αποφάσεων που στόχο έχουν την κάμψη των εργατικών αγώνων (κήρυξη απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές, διώξεις σωματείων, προσπάθειες ακύρωσης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διώξεις συνδικαλιστών με διάφορες κατηγορίες).
 

Ο αγώνας συνεχίζεται κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία, τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, την αστυνομική τρομοκρατία και την δικαστική εξουσία.
 

Δε λυγίζουμε, δεν υποχωρούμε. Η κινητοποίησή μας για την απαλλαγή του συναδέλφου Δ. Πουλόπουλου στο Εφετείο εντάσσεται στην προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός μετώπου εργατικής αντίστασης.
 
Καλούμε όλα τα εργατικά συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν στο διωκόμενο συνάδελφο.
 

Προχωρούμε σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο (Λουκάρεως και Λεωφόρος Αλεξάνδρας) την Παρασκευή 27 Μάρτη στις 9.00 π.μ.

«Βομβαρδίστε» με καταγγελίες και ψηφίσματα διαμαρτυρίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης (
e-mail: grammatia@justice.gov.gr, FAX: 210-7755835). 

7/3/2009
 
Τα σωματεία:

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής,

Σωματείο Εργαζομένων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών,

Σωματείο Εργαζομένων στα Καταστήματα Τύπου του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών,

Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυμεταφορικές και Ταχυδρομικές Επιχειρήσεις Αττικής,

Σύλλογος Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά,

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ, Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων στην WIND,

Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Ν. Θεσ/κης

  

 

 

Δελτίο Τύπου

Σήμερα Τρίτη 7/10 στις 9.30 π.μ πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων σωματείων και εργαζομένων στο γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Γκλέτσο. Εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του ΕΚΑ, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, του Συλλόγου Εργαζομένων στα φροντιστήρια καθηγητών, του σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του σωματείου των  εργαζομένων στη WIND εκφράσαμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την πρωτόδικη καταδίκη στις 19/9 του συναδέλφου Δημήτρη Πουλόπουλου, αντιπροέδρου του Συλλόγου  Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής και προέδρου του επιχειρησιακού «Σωματείου Εργαζομένων στις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», 10 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Ευρωπαϊκή Πορεία» (Άνω Πετράλωνα).

Καταγγείλαμε στον γενικό γραμματέα ότι το «έγκλημά» του είναι ότι μοίρασε προκήρυξη της Αυτόνομης Εργατικής Πρωτοβουλίας, που κατήγγειλε την αυθαίρετη απόλυση καθηγητή από αυτό το φροντιστήριο και τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν, την ανεξέλεγκτη εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία…

Καταγγείλαμε ότι, αν και ο εισαγγελέας Ποιμενίδης πρότεινε αθώωση με το σκεπτικό ότι, «ο Δ. Πουλόπουλος έδρασε μέσα στα όρια που του επιτρέπει ο συνδικαλισμός που είναι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και τους νόμους…  έχουμε δύο αντικρουόμενα συμφέροντα, του επιχειρείν της εταιρείας και του συνδικαλίζεσθαι των εργαζομένων»,οι δικαστές της έδρας Καλλίγερης, Γρίβας και Παπαϊωάννου, καταδίκασαν το συνάδελφο.

Καταγγείλαμε την απόφαση των δικαστών γιατί ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και την εργατική αλληλεγγύη. Επισημάναμε ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, καθώς τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε σωρεία δικαστικών αποφάσεων που στόχο έχουν την κάμψη των εργατικών αγώνων (κήρυξη απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, διώξεις σωματείων, προσπάθειες ακύρωσης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διώξεις συνδικαλιστών με διάφορες κατηγορίες).

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Γκλέτσος απάντησε ότι το υπουργείο δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, καθώς αρμοδιότητα του είναι η συντήρηση των κτιρίων των δικαστηρίων και όχι οι αποφάσεις των δικαστηρίων και πρότεινε να κάνουμε επερώτηση και δηλώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς…

Του απαντήσαμε ότι οι ανακοινώσεις των συνδικάτων δεν θα περνούν από έλεγχο από το πρωτοδικείο πριν μοιραστούν και ότι ο αγώνας συνεχίζεται κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία, τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, την αστυνομική τρομοκρατία και την δικαστική εξουσία. Δε λυγίζουμε, δεν υποχωρούμε.

 Προχωρούμε σε συνέντευξη τύπου για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του συναδέλφου, αλλά και για τις συνδικαλιστικές διώξεις γενικότερα, την Τρίτη 14/10 στις 1.00 μ.μ. στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

   Μέλος ΟΙΕΛΕ, Ανδρεά Λόντου 6, 10681 Αθήνα
τηλ. 210-3820537, 6974-439203
e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr,

Αθήνα 12/09/2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ο συνάδελφος Πουλόπουλος Δημήτρης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και μέλος της συνδικαλιστικής κίνησης «Αυτόνομη Εργατική Πρωτοβουλία» έχει μηνυθεί από τη διεύθυνση του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Ευρωπαϊκή Πορεία» (Άνω Πετράλωνα). Έχει μηνυθεί, επειδή υπερασπίστηκε μαζί με εργαζόμενους από διάφορους κλάδους εκπαιδευτικό που απολύθηκε από το συγκεκριμένο Κέντρο Ξένων Γλωσσών.

Το «τεκμήριο» του εγκλήματός του είναι η προκήρυξη της Αυτόνομης Εργατικής Πρωτοβουλίας που κατήγγειλε την απόλυση του εκπαιδευτικού.

 Η διεύθυνση του Κέντρου Ξένων Γλωσσών έχει επιδοθεί σε μια βιομηχανία μηνύσεων ενάντια στον απολυμένο καθηγητή, καθώς και ενάντια σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές που βρέθηκαν στο πλευρό του.

Δεν είναι μόνο η μήνυση σε βάρος του συναδέλφου Πουλόπουλου Δημήτρη. Μήνυση έχει κατατεθεί και εναντίον της Καπερνάρου Σύλβιας (προέδρου του Συλλόγου Καθηγητών Ξένων Γλωσσών Φροντιστηρίων «Ο Βύρωνας», του Πρωτούλη Γιάννη (μέλους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας), Καλόβουλου Αντώνη (ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών), οι οποίοι επισκέφτηκαν το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Ευρωπαϊκή Πορεία», την επομένη της απόλυσης, για να διαμαρτυρηθούν.    

 Είναι απαράδεκτο να επιδιώκεται να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση όπως αυτή κάθε φορά εκφράζεται είτε με μοίρασμα ανακοινώσεων είτε με παράσταση διαμαρτυρίας είτε με συγκέντρωση έξω από τον εργασιακό χώρο.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) εκφράζει την αλληλεγγύη και την αντίθεσή του σε κάθε τέτοια επιδίωξη. ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στο συνάδελφο Πουλόπουλο Δημήτρη

ΟΛΟΙ την Παρασκευή 19/9, στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (Ευελπίδων) 12 κτίριο αίθουσα 1, στις 9.00 π.μ.

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας

Σταμάτης Κρητικός                                        Παναγιώτης Σωτήρης