Aντίσταση στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ο αγώνας στα χέρια των σωματείων

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

της ΕΛΜΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ και

του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)

 

Μετά τα διαρκή τελεσίγραφα περί χρεοκοπίας και καταστροφής της χώρας, από ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τη μεθοδευμένη αναπαραγωγή τους από τα ΜΜΕ, για να τρομοκρατηθεί ο λαός και να υποκύψει, με την περιβόητη νέα δανειακή σύμβαση η ιμπεριαλιστική συμμορία των ηγετών της ευρωζώνης και των διεθνών τοκογλύφων επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε προτεκτοράτο. Ο λαός μας παραδίνεται με τον πιο άγριο τρόπο στις κανιβαλικές ορέξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για τις επόμενες δεκαετίες. Οι εφαρμοστικοί του νόμοι ψηφίζονται πραξικοπηματικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταργώντας κάθε κατακτημένο εργασιακό δικαίωμα των τελευταίων 60 χρόνων.

Η εφαρμογή των Μνημονίων στη δημόσια εκπαίδευση μεταφράζεται σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολείων, σε συμπτύξεις τμημάτων που οδηγούν σε απαράδεκτη αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, στην κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, σε εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς με μισθούς πείνας, στη δραματική μείωση των οργανικών θέσεων, στο μόνιμο καθεστώς των περιφερόμενων εκπαιδευτικών με μισά ωράρια και μισή ζωή, αλλά και σε απολύσεις μέσω αξιολόγησης, που επιδιώκουν να λειτουργήσει ως μέθοδος αποκεφαλισμού των εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, η δραματική περικοπή των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, το κλείσιμο των σχολικών βιβλιοθηκών, οι φωτοτυπίες αντί για βιβλία, το «νέο» σχολείο με τον προϋπολογισμό στο αρνητικό ρεκόρ του 2,75% και η μετατροπή του σε εξεταστικό κάτεργο αυτήν την φορά από την Α΄ Λυκείου, οδηγούν τη δημόσια εκπαίδευση στην πλήρη απαξίωση και διάλυση και τους μαθητές και τις οικογένειές τους στην απόγνωση. Ταυτόχρονα, οι λιποθυμίες μαθητών από ασιτία αρχίζουν να παίρνουν μαζικές διαστάσεις.

Στο χώρο των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης οι εργοδότες, έχοντας όλα τα προηγούμενα χρόνια θησαυρίσει εκμεταλλευόμενοι τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, αλλά και την μαύρη εργασία και την παράβαση της Συλλογικής Συμβάσης Εργασίας (ΣΣΕ) του κλάδου, θεωρούν ότι αυτές οι συνθήκες θα δημιουργήσουν ένα νέο ΄΄ελντοράντο΄΄ για τις επιχειρήσεις τους και παράλληλα έχουν σπεύσει να καταγγείλουν τη ΣΣΕ, ώστε οι εργαζόμενοι καθηγητές στα φροντιστήρια να δουλεύουν από δω και πέρα σε καθεστώς δουλοπαροικίας.

Δηλώνουμε ότι στον ταξικό κοινωνικό πόλεμο που μαίνεται, επιλέγουμε πλευρά και παίρνουμε θέσεις μάχης.

Ως αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί που συνειδητοποιούμε την  ευθύνη μας απέναντι στους μαθητές και τις οικογένειές τους, ανακοινώνουμε σε εργαζομένους, ανέργους και συνταξιούχους των περιοχών Ν. Σμύρνης, Καλλιθέας και Μοσχάτου την απόφασή μας για τη συνδιοργάνωση δωρεάν μαθημάτων εργατικής αλληλεγγύης σε μαθητές των περιοχών αυτών, σε σχολεία συνδικαλιστικής ευθύνης της ΕΛΜΕ.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αυτή η πρωτοβουλία μας είναι έξω από και ενάντια σε κάθε λογική υποκριτικής φιλανθρωπίας ιδιωτικής ή κρατικής προέλευσης (επιδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΜΚΟ, Δήμους, Εκκλησίες, φιλανθρωπίες γνωστών οικογενειών) και ατομικού εθελοντισμού που έντονα προωθούνται την τελευταία περίοδο, από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ και άλλους θεσμικούς κύκλους, για να εκτονωθεί αθόρυβα και χωρίς κόστος για το σύστημα η οργή των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά και για να χρησιμοποιηθεί η παραδοσιακή, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ευαισθησία του λαού μας, για να συγκαλυφτούν και να ξεπλυθούν στη συνείδησή του οι πραγματικοί υπαίτιοι της συντελούμενης κοινωνικής καταστροφής.

Τον αγώνα μας για να μην χάσει ούτε ένας μαθητής το δικαίωμά του στη μόρφωση και την εκπαίδευση, τον αγώνα μας, για να μην καταλήξει κανένας μαθητής στο περιθώριο της κοινωνίας, εξαιτίας των πολιτικών των μνημονίων, από τη σύγχρονη ‘ιερή συμμαχία’ κυβέρνησης-εργοδοτών-ΕΕ-ΔΝΤ, τον εντάσσουμε στον συνολικότερο αγώνα του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την απόκρουση της συντριπτικής επίθεσης του κεφαλαίου, την ανατροπή των μνημονίων και τη μεγάλη πορεία προς την απελευθέρωση του εργαζόμενου λαού από τους δυνάστες του, εγχώριους και ξένους.

Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, μέλη των δύο πρωτοβάθμιων σωματείων, να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια και να δηλώσουν διαθεσιμότητες στην οργανωτική επιτροπή που θα δημιουργηθεί.