Εκλογές των εργαζόμενων καθηγητών στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης:

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 11.00-15.00                       

Σάββατο 8 Νοεμβρίου  11:00-17:00

Κυριακή  9 Νοεμβρίου  11:00-19:0

 

 

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6977652768,

6937547624, 6978613862

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

19/10/2014

 

 Απόφαση εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΦΚ

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης δεν επιτρέπουν σε κανένα να έχει αυταπάτες. Ο ατομικός δρόμος, η περιχαράκωση, η αδιαφορία και η αποδοχή της «κοινωνίας των καταναλωτών», οδηγούν στον κοινωνικό εκφασισμό και τον κανιβαλισμό. Η κατάσταση την οποία βιώνουμε δεν είναι ούτε προσωρινή ούτε εύκολα αντιμετωπίσιμη.

Παγκόσμια η καπιταλιστική αναδιάρθρωση εντείνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Εντείνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία. Η κυβέρνηση πασοκ-νδ υιοθετεί τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, κάνει νέες παραχωρήσεις στη Σούδα. Η επιθετικότητα του τουρκικού στρατοκρατικού φασιστικού κράτους εντείνεται. Ο πόλεμος ως επιλογή του κεφαλαίου για να επιβάλει νέους βάρβαρους συσχετισμούς δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις…

Κυβέρνηση Νδ-Πασόκ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ έχουν κηρύξει ταξικό πόλεμο: γενικευμένη ανεργία, φτώχεια, λεηλασία μισθών και συντάξεων, φοροληστεία, χαράτσια, αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, κατασχέσεις σπιτιών. Διαλύουν και ιδιωτικοποιούν παιδεία και υγεία. Λεηλατούν δάση, παραλίες, δημόσιους ελεύθερους χώρους, ιδιωτικοποιούν δημόσιες υπηρεσίες. Το ηλεκτρικό ρεύμα, ο λιγνίτης, το νερό περνούν στα χέρια του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, η κρίση ενίσχυσε την κερδοφορία των 500 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας μας. Οι 600 πλουσιότεροι έλληνες έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι μέσα στην κρίση και χάρη στην κρίση: έχουν περιουσία 76 δις δολαρίων, ίση με το 30% του ΑΕΠ. Παράλληλα, τα περιουσιακά στοιχεία των ελλήνων στο εξωτερικό υπολογίζονται σε 140 δις. Το τμήμα του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι 80 δις, ενώ οι μισθοί εργασίας μειώθηκαν από 130 σε 90 δις. Στην ΕΕ της κρίσης οι 2375 πλουσιότεροι αύξησαν τον πλούτο τους κατά 12% το 2014. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Ιούλιο 9 στους 10 άνεργους δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ενώ το συμπληρωματικό βοήθημα για τους μακροχρόνια ανέργους, το παίρνει μόλις το 1,5% αυτών. 89.850 άτομα, σε σύνολο 1.300.000 ανέργων, παίρνουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ. Από το 2009 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 45% και ταυτόχρονα οι δικαιούχοι του επιδόματος μειώθηκαν κατά 47%!

             Επιχειρούν, λοιπόν, με τη λεηλασία της ζωής μας να ξεπεράσουν την κρίση του κεφαλαίου, επιβάλλοντας νέα «νομιμότητα», στην οποία εγκληματοποιείται η πολιτική και η συνδικαλιστική δράση. Με νέο ιδιώνυμο για όσους αντιστέκονται (187Α Π.Κ.) ποινικοποιείται το φρόνημα και προωθείται η εγκληματοποίηση των αντικαθεστωτικών ιδεών. Ποινικοποιείται η απεργία. Επιστρατεύονται όλοι οι κλάδοι που αποφασίζουν να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική (ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στο μετρό, στη ΔΕΗ, καθηγητές). Η βαρβαρότητα επιβάλλεται με στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες, φυλακές τύπου Γκουαντάναμο. Κατεβάζουν στρατό κατοχής, ενάντια στους κατοίκους στις Σκουριές που υπερασπίζονται γη και ελευθερία ενάντια σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κάτοικοι της Χαλκιδικής, προφυλακίζονται αγωνιστές με κατασκευασμένα στοιχεία DΝΑ. Διώκεται ως έγκλημα ο αγώνας για τη γη και την ελευθερία, ενάντια στη λεηλασία της ζωής, την καταστροφή και την ερημοποίηση που θα επιφέρει η El Dorado Gold. Εκατοντάδες Ματ- Εκαμ-ασφαλίτες έχουν επιβάλει στην περιοχή καθεστώς «έκτακτης ανάγκης».

Ο μηχανισμός της ποινικής καταστολής ενεργοποιείται με απίστευτη ευκολία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γεγονότα στο τέλος του Αυγούστου στη διεύθυνση κοινωνικής επιθεώρησης Αθηνών και στο τμήμα κοινωνικής επιθεώρησης ανατολικού τομέα Αθηνών, στην Πατησίων 37. Στη συγκεκριμένη επιθεώρηση εργασίας, εδώ και καιρό, γίνεται έλεγχος ταυτότητας στην είσοδο από εταιρεία security, ενώ υπάρχουν και κάμερες ασφαλείας που καταγράφουν την είσοδο. Μες στους χώρους της επιθεώρησης υπάρχει δημόσιος υπάλληλος ασφαλείας ο οποίος οπλοφορεί μες στην Επιθεώρηση Εργασίας, φέροντας στην εξάρτυσή του γκλομπ και χειροπέδες. Τη στιγμή που πολλοί-ες εργαζόμενοι-ες, εξαιτίας του φόβου και της ανασφάλειας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, θεωρούν ακόμη και το να ρωτήσουν ή να κάνουν ανώνυμη καταγγελία στην επιθεώρηση τεράστιο βήμα, η κατάσταση με τις κάμερες, τις ταυτότητες και τους ελέγχους είναι σίγουρο ότι όχι μόνο αποθαρρύνει τους εργαζομένους, αλλά και προσπαθεί να στεγανοποιήσει μια «ξεδοντιασμένη» υπηρεσία (όπως συνειδητά την έχουν μετατρέψει εδώ και πολλά χρόνια οι κυρίαρχες πολιτικές) από την κοινωνική πραγματικότητα. Σε αυτήν τη συνθήκη δεν υπάρχει περίπτωση κανένας συνάδελφος μετανάστης είτε «με χαρτιά» είτε «χωρίς χαρτιά» να καταφέρει να εισέλθει στο άβατο της Πατησίων 37. Τις ημέρες όμως από 26-29 Αυγούστου η κατάσταση ξέφυγε τελείως. Τις τέσσερις αυτές μέρες υπήρχε παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, τόσο έξω, όσο και στην είσοδο του κτιρίου. Στις 27 Αυγούστου μάλιστα στην είσοδο βρισκόταν ένας καλοντυμένος μεσήλικας ο οποίος φώναζε πως είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του υπουργείου εργασίας και έκανε «face control». Έφτασε μάλιστα, πάνω στον υπερβάλλοντα ζήλο που έδειχνε, να ζητήσει από τους αστυνομικούς να συλληφθούν οι εργαζόμενοι που είχαν προγραμματισμένη συνάντηση για συζήτηση εργατικής διαφοράς, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) και συνδικαλιστές από άλλα σωματεία. Στις 28 Αυγούστου ο ίδιος κύριος ήταν στην πόρτα σε ρόλο πορτιέρη και ρώταγε τον κόσμο που ήθελε να μπει στην επιθεώρηση αν πήγαινε στην εργατική διαφορά που είχε ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Εμπόδιζε μάλιστα τον πρόεδρο του σωματείου να μπει στην επιθεώρηση λέγοντας ότι εκτελεί εντολές της διευθύντριας Χαραλαμπίας Γαλανοπούλου.

Εξάλλου, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παρουσίας ισχυρών κατασταλτικών δυνάμεων δέλτα κάτω από τα γραφεία πρωτοβάθμιων σωματείων και του ΣΕΦΚ, αστυνομικής δύναμης με ανώτερους αξιωματικούς έξω από την είσοδο του φροντιστηρίου Πρίσμα στην Ακαδημίας και Γενναδίου.

    Η διαμόρφωση της συνθήκης του ολοκληρωτισμού προϋποθέτει τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης (ΜΜΕ) να προβάλλουν την κυρίαρχη ιδεολογία του «νόμου και της τάξης», μετατρέποντας σε ριάλιτι την κοινωνική πραγματικότητα, όπου υπέρτατη αξία είναι η προστασία της «φιλήσυχης» κοινωνίας από τον «εσωτερικό εχθρό». Στήνουν σκηνικό μεσοπολέμου με εμφυλιοπολεμικούς όρους. Το καθεστώς αντιμετωπίζει την κρίση συναίνεσης διαμορφώνοντας λούμπεν κανιβαλικές συμπεριφορές σε άτομα, τα οποία βλέπουν τον θάνατο του μετανάστη, τον νόμο και την τάξη ως τον δρόμο για να επιβιώσουν, προσδοκώντας ότι θα βρουν ξανά την καταναλωτική «ευμάρεια» που έχασαν…

Μοναδική διέξοδος για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, είναι η διαίρεση της κοινωνίας, ο κανιβαλισμός, ο κοινωνικός εκφασισμός, ο τρόμος και η υποταγή. Όλοι πρέπει να αισθανθούν τον άλλο σαν εχθρό: είτε είναι «προνομιούχοι εργαζόμενοι στο δημόσιο» είτε «αδικημένοι χαμηλόμισθοι» στον ιδιωτικό τομέα είτε μετανάστες είτε άνεργοι οι οποίοι καλούνται να εργαστούν 5μηνες ατομικές συμβάσεις εξαθλίωσης μέσω ΟΑΕΔ για «ωφελούμενους» που δεν αναγνωρίζονται ως εργαζόμενοι με 400 Ευρώ, με voucher στον ιδιωτικό τομέα: τζάμπα για τον εργοδότη εργασία, εικονικά ένσημα μη συντάξιμα για τον εργαζόμενο, χωρίς εργατικά δικαιώματα και σε «κοινωφελή» προγράμματα στον ευρύτερο δημόσιο. Για κάθε άνεργο δίνονται 5.400 ευρώ, από τα οποία μόλις 1.600 πάνε στον άνεργο. Τα υπόλοιπα ξεκοκαλίζονται μεταξύ εταιρείας, ΚΕΚ και άλλων επιτήδειων! Τα σωματεία των ίδιων των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ έχουν καταγγείλει και αποδείξει τον ρόλο που παίζουν τα ΚΕΚ σε αυτό τον φαύλο κύκλο επισφάλειας και εκμετάλλευσης, καθώς επιδοτούνται να παίζουν το ρόλο του μεσάζοντα ως εμπόριο ελπίδων. Ιδιωτικοποιείται έτσι ακόμη και η εύρεση εργασίας. Η πραγματική στόχευση αυτών των προγραμμάτων είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και απασχολήσιμου εργατικού δυναμικού που θα αναζητά πακέτα απασχόλησης και πακέτα κατάρτισης, χωρίς μόνιμη δουλειά και μισθό. Είναι ευνόητο πως και μόνο η ύπαρξη αυτής της εργασιακής σχέσης πιέζει τους μισθούς και συνολικά τους όρους εργασίας όλων των εργαζόμενων προς τα κάτω. Γι’ αυτόν το λόγο και προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημιουργία νέων πελατειακών σχέσεων, με εργαζομένους σκιές στις ΚΥΝΣΕΠ, τη δήθεν «αυτοδιαχείριση», συνθέτουν το σκηνικό τρόμου της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Η επιβολή, λοιπόν, εργασιακής συνθήκης με εργαζομένους «ειδικού σκοπού» χωρίς δικαιώματα αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, η οποία συνεχώς διευρύνεται, στο δημόσιο με τα «κοινωφελή» προγράμματα και στον ιδιωτικό τομέα με τα voucher.

Για τα δημόσια σχολεία, η συγκυβέρνηση Νδ-Πασόκ, με τον κανιβαλικό νόμο για την αξιολόγηση στο δημόσιο, με το οποίο καθορίζει ότι το 15% των υπαλλήλων είναι «άχρηστο», απολύει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, ενώ προχωρά στην πρόσληψη νέων εργαζομένων με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας των 400 ευρώ χωρίς κανένα εργατικό δικαίωμα. Με την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση, Κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ προωθούν τη «διαθεσιμότητα», την απόλυση των εκπαιδευτικών, με στόχο την υποτίμηση της εργατικής δύναμης, τη διάλυση της δωρεάν εκπαίδευσης και την προώθηση του σχολείου της αγοράς, τον εγκλωβισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των μετρήσιμων δεικτών που αυτές επιβάλλουν καθώς και την επιβολή της κατάρτισης, της μαθητείας, της φτηνής και μαύρης εργασίας στους μαθητές. Το εργατικό εκπαιδευτικό αλλά και το φοιτητικό μαθητικό κίνημα είναι ανάγκη να μπλοκάρει και να ακυρώσει, στην πράξη, τις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, με την ανεκδιήγητη «παρατράπεζα θεμάτων», τη δραματική αύξηση της διδακτέας ύλης, την πειθάρχηση των καθηγητών στην υλοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής πολιτικής με τον φόβο της αξιολόγησης οξύνεται ο ταξικός φραγμός, μετατρέπεται η εκπαίδευση σε κατάρτιση στην αμάθεια, ενώ με την κατάργηση των ειδικοτήτων υγείας, αισθητικής, γραφιστικής ανοίγουν χρυσές δουλειές στα μεταγυμνασιακά ιδιωτικά ΙΕΚ. Η απαξίωση, η εγκατάλειψη, η απόγνωση, το σκοτάδι της ανεργίας, ρίχνουν νέες και νέους στο περιθώριο, στην αυτοκαταστροφική επιλογή του αλκοολισμού και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Στα ιδιωτικά σχολεία, η συγκυβέρνηση Νδ-Πασόκ με το πολυνομοσχέδιο, καταργεί τον ν. 682/1977, που κατακτήθηκε με μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι έρμαια στις ορέξεις του σχολάρχη. Βαθμοί, εξετάσεις, μισθολογικές καταστάσεις των εκπαιδευτικών, καταγγελίες σύμβασης δεν ελέγχονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια, παρά μόνο από τον σχολάρχη. Καταργούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αντικαθίστανται από ατομικές. Αυτήν την περίοδο γίνονται μαζικές απολύσεις, ενώ με την απειλή της απόλυσης οι εργοδότες επιβάλλουν νέες συμβάσεις με χειρότερους όρους εργασίας. Ενδεικτικό της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι η κατάργηση της διεύθυνσης ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και της υποχρεωτικής εφαρμογής τους για όλους τους εργοδότες δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλαιο και την εργοδοσία σε όλους τους κλάδους να επιβάλουν συνθήκη εργασιακού μεσαίωνα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα: επιβίωση με εξευτελιστικούς όρους εργασίας ή ανεργία, καθώς υποχρεώνονται από την εργοδοσία να αποδεχθούν απλήρωτη εργασία, ελαστικά ωράρια, μισθούς πείνας χωρίς δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα, επίδομα και αποζημίωση αδείας.

Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας με την υπασφάλιση και το ελεεινό ωρομίσθιο, που ορίζουν, στερούν τη δυνατότητα στους εργαζομένους στα φροντιστήρια ακόμη και το επίδομα ανεργίας, ενώ καθιστούν τη σύνταξη ουτοπία. Οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε χώρους κανιβαλισμού, καθώς η εργοδοσία θέλει εργαζομένους-σκιές, που δεν θα αναρωτιούνται πώς «χάθηκαν» οι συνάδελφοί τους την επόμενη σχολική χρονιά. Προωθείται η τζάμπα, γα τους εργοδότες, εργασία με «voucher» από προγράμματα σκλαβιάς του ΟΑΕΔ, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος της εργοδοτικής ένωσης, της ΟΕΦΕ διαφημίζει το ΚΕΚ που έχει η αλυσίδα των φροντιστηρίων του. Ταυτόχρονα, διακινείται εσωτερικό κείμενο της εργοδοτικής ένωσης ΟΕΦΕ-ΣΕΦΑ με ωρομίσθιο 4,15 Ευρώ και κατάπτυστους όρους δουλοπαροικίας.

Οι εργοδότες υποτιμούν την εργατική δύναμη, θέλουν να χαθεί η ταξική συνείδηση και οι εργαζόμενοι να αισθάνονται  «συνεργάτες». Να δουλεύουν για 3-7 Ευρώ την ώρα και να είναι πάντα χαρωποί και διαθέσιμοι. Να αισθάνονται «ωφελούμενοι απασχολήσιμοι». Να μη συζητούν με τους συναδέλφους τους. Να μη διεκδικούν. Να μην απεργούν. Να μπαίνουν στις τάξεις και να χλευάζουν όσους αγωνίζονται και διεκδικούν. Να έχουν πάντα το υποκριτικό χαμόγελο προς τον πελάτη που έχει πάντα δίκιο.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Τον Ιούνη του 2012, το σωματείο χτυπήθηκε από την απόφαση της εργοδοσίας της αλυσίδας φροντιστηρίων «Ένεκα Παιδείας», Α.Μπαντέλης-Π.Πήλιουρας, να προχωρήσει σε lock out των 3 από τα 5  φροντιστήριά της και να ανοίξει διάδοχη επιχείρηση, την «Πυξοίδα», γκρεμίζοντας τη ΣΣΕ. Ακολούθησαν μαζικές απολύσεις συναδέλφων που είχαν παλέψει για την εφαρμογή της ΣΣΕ, με Συνέλευση Εργαζομένων σε συνθήκη εργασίας συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά και είχαν πετύχει με μαζική κινητοποίηση την επαναπρόσληψη 10 απολυμένων το 2011.

Στις 10 του Ιούνη του 2014, ο εργοδότης Παναγιώτης Πήλιουρας καταδικάστηκε ερήμην σε 11 μήνες φυλάκιση και 11.300 Ευρώ πρόστιμο, για παράβαση της ΣΣΕ εις βάρος των απολυμένων από την αλυσίδα φροντιστηρίων «Ένεκα Παιδείας». Η εργοδοσία αρνείται να καταβάλει δεδουλευμένα 69.000 Ευρώ στους συναδέλφους που υπερασπίστηκαν τη ΣΣΕ. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει 3 παραρτήματά της, προκειμένου να μην καταβάλει 1.000.000 Ευρώ οφειλόμενα στο ΙΚΑ και 160.000 Ευρώ στην Εφορία, αλλά και να στείλει στην ανεργία τους εργαζομένους που υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπειά τους. Στις 17 Οκτώβρη 2014εκδικάστηκε η αγωγή των απολυμένων συναδέλφων από τα φροντιστήρια Ένεκα Παιδείας κατά της εργοδοσίας των φροντιστηρίων. Η εργοδοσία Πήλιουρας, Στεργιάρης, Παπαγεωργίου δικάστηκε ερήμην...

Τον Ιούνιο του 2014 η επιχείρηση «αρείτολμο» στον Άγιο Δημήτριο έκελεισε, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζομένους. Τον Ιούλιο του 2013, 3 εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Δάφνης. Οι εργοδότες Στεργιάρης, Παπαγεωργίου, αν και αναζητήθηκαν από την Επιθεώρηση δεν βρέθηκαν. Η Επιθεώρηση κίνησε τη διαδικασία για την ποινική δίωξή τους…

Από τον Ιούλη του 2013, το σωματείο δίνει μάχη ενάντια στην εργοδοσία των φροντιστηρίων «Ανέλιξη», Α.Τσαρπαλής-Γ.Πρέσβης, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων και την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία. Με συγκεντρώσεις έξω από τα 2 φροντιστήρια της επιχείρησης αλλά και το υπουργείο εργασίας, απεργιακές φρουρές, αφισοκολλήσεις και προκηρύξεις, μαζί με την Επιτροπή Αλληλεγγύης, συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην απόφαση των εργοδοτών να πετάξουν στο δρόμο τούς συναδέλφους που μπήκαν μπροστά στον αγώνα για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ, για το δικαίωμα των εργαζομένων στα φροντιστήρια να μπορούν να ζήσουν από το μισθό τους. Οι συνάδελφοι απολύθηκαν, γιατί υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπειά τους, γιατί αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι, υπογράφοντας Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας που γκρεμίζουν τη ΣΣΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόλυση των συναδέλφων άνοιξε τον δρόμο στην εργοδοσία για μείωση των μισθών κατά 40-50%. Δεν απεμπολούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που οφείλει η εργοδοσία και συνεχίζουμε τον αγώνα για την επαναπρόσληψή τους.

9/4: με απόφαση της προηγούμενης συνέλευσης στις 6 του Απρίλη, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανεργατική απεργία, προχωρήσαμε σε απεργιακή συγκέντρωση στο φροντιστήριο «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη. Η κινητοποίηση άρχισε με πορεία από την πλατεία Ανεξαρτησίας προς το δεύτερο φροντιστήριο της επιχείρησης στην οδό Γράμμου 24. Η εργοδοσία έκλεισε το φροντιστήριο την ημέρα της 24ωρης πανεργατικής απεργίας, ενώ κάλεσε και το διοικητή του αστυνομικού τμήματος Ηλιούπολης με 4 όργανα και περιπολικό, να βρίσκονται έξω από αυτό. Οι συγκεντρωμένοι επιβάλαμε να απομακρυνθούν από τον χώρο της κινητοποίησης.

18/3:  εκδικάστηκε η αγωγή των απολυμένων από τα φροντιστήρια Ανέλιξη, για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που οφείλει ο εργοδότης Α.Τσαρπαλής. Oι απολυμένοι συνάδελφοι υπερασπίστηκαν 8 χρόνια τη ΣΣΕ και γι’ αυτό απολύθηκαν. Eναντίον των συναδέλφων του κατέθεσε ο Γαβριήλ Λαμπάτος, ο οποίος παραδέχθηκε δημόσια ότι είχε ζητήσει από την εργοδοσία να απολύσει τον πρόεδρο του σωματείου, γιατί διεκδικούσε να τού καταβληθούν τριετίες, ενώ χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις έξω από τα φροντιστήρια, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων «πρωτόγνωρη συνδικαλιστική πρακτική, μπροστά στα μάτια μαθητών και γονέων»... Ο εργοδότης Τσαρπαλής κατέθεσε ότι οι απολυμένοι ήταν πολύ καλοί στο αντικείμενό τους, αλλά έλεγαν μες στην τάξη το σύνθημα: «μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι»... Στην προσπάθειά του να νομιμοποιήσει την κατάθεσή του ο Γαβριήλ Λαμπάτος δήλωσε ότι είναι μέλος του σωματείου Βύρωνας. Άμεση ήταν η παρέμβαση του σωματείου Βύρωνας, το οποίο με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ τον κάλεσε σε απολογία στη Γενική του Συνέλευση με το ερώτημα της oριστικής διαγραφής. Ο Γαβριήλ Λαμπάτος δεν προσήλθε. Με ομόφωνη απόφασή της η Γενική Συνέλευση του Βύρωνα τον διέγραψε.

15/5: εκδόθηκε  η δικαστική απόφαση 786/2014  από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή των απολυμένων. Ο εργοδότης και η διάδοχη επιχείρησή του, "Τσαρπαλής Α.-Πρέσβης.Γ. ΟΕ" υποχρεώνεται να καταβάλει δεδουλευμένα 24.000 Ευρώ, τα οποία τούς οφείλει.

19/6: σε 2 χρόνια και 6 μήνες, καθώς και στην άμεση καταβολή προστίμου 3.150 Ευρώ καταδικάστηκε ο εργοδότης Τάσος Τσαρπαλής από το Α΄ Μονομελές Πρωτοδικείο (απόφαση 53.524/2014) για μη καταβολή δεδουλευμένων 20.000 Ευρώ στους απολυμένους συναδέλφους από τα φροντιστήρια, οι οποίοι  μετά από 8 χρόνια εργασίας, απολύθηκαν από τα φροντιστήρια "Ανέλιξη", γιατί υπερασπίστηκαν τη ΣΣΕ. Το δικαστήριο εκδίκασε την υπόθεση της μη καταβολής των οφειλομένων που αφορούν σε παράβαση της ΣΣΕ του κλάδου που καθορίζει τα χρονικά όρια εργασίας, καθώς οι συνάδελφοι εργάζονταν 50΄ αντί για 45΄.  Στο δικαστήριο ο εργοδότης απολογούμενος δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι επί 8 χρόνια έκαναν λευκή απεργία και δεν έμπαιναν στις τάξεις όταν χτύπαγε το κουδούνι, αλλά άφηναν να περάσουν 5 λεπτά, ότι ο ΣΕΦΚ είναι σωματείο με σιδερένια πειθαρχία, ότι τα κάναμε μπάχαλο στην Επιθεώρηση Εργασίας και ότι έμπλεξε με τους απολυμένους και τους επαναπροσλάμβανε 8 χρόνια γιατί είναι αριστερών πεποιθήσεων άνθρωπος... Μετά την καταδίκη αυτή ο εργοδότης Α. Τσαρπαλής κατέβαλε 14.000 Ευρώ από τη συνολική αξίωση στους συναδέλφους, δηλώνοντας, με εξώδικο, ότι το κάνει για να μην καταδικαστεί και από το Εφετείο και «λερώσει» το ποινικό του μητρώο. Ταυτόχρονα κατέθεσε έφεση στην απόφαση του ειρηνοδικείου που δικαίωσε τους συναδέλφους, η οποία προσδιορίστηκε στις 2 Ιουνίου του 2017…

Από τις 9 του Μάη, έχει απολυθεί μετά από 24 χρόνια αποκλειστικής διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου της Κοινωνιολογίας και της Οικονομίας η συναδέλφισσα Α.Σ. από το κεντρικό φροντιστήριο Πρίσμα. Η απόλυση αποτελεί εκδικητική συνδικαλιστική δίωξη, γιατί διεκδίκησε μαζί με το σωματείο και μετά την προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, της καταβλήθηκαν 5.700 Ευρώ δεδουλευμένα 2 χρόνων με μισθό 270 Ευρώ, από τον εργοδότη Βασίλειο Γκούμα. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών αμειβόταν με βάση τη ΣΣΕ που υπέγραφε το Σωματείο μας. Εν τοις πράγμασι, η εργασιακή της σχέση ήταν ενιαία συνεχής σχέση εργασίας, καθώς κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης. Κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013, όταν έληξε η ισχύς της ΣΣΕ, υλοποιώντας την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων του ΣΕΦΚ, αρνήθηκε βλαπτική μεταβολή στο ωρομίσθιό της, την οποία απαίτησε και επέβαλε ο εργοδότης στους υπόλοιπους εργαζομένους. Με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς 2013-2014, υποχρεώθηκε να αποδεχθεί μείωση του ωρομισθίου της κατά 45%, προκειμένου να της καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα των δύο τελευταίων χρόνων από τον εργοδότη της. Την άνοιξη του 2014, ο εργοδότης τής έθεσε ως προϋπόθεση για την επαναπρόσληψή της την περαιτέρω μείωση του ωρομισθίου της, καθώς και την απασχόλησή της σε συνθήκη, η οποία δεν ήταν σύμφωνη με την εργατική νομοθεσία. Έτσι, παράλληλα με τη μη αποδοχή της βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, η συνάδελφος, μαζί με τον ΣΕΦΚ, αναγκάστηκε να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας (1/4/2014), προκειμένου να διεκδικήσει οφειλόμενα δεδουλευμένα. Έτσι πέτυχε την καταβολή τους. Στις 9/5 ο εργοδότης αρνήθηκε να την επαναπροσλάβει μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας στην επιχείρησή του, αποδεικνύοντας ότι η μη επαναπρόσληψή της αποτελεί εκδικητική συνδικαλιστική δίωξη. Της απαγόρευσε να διδάξει τους/ις μαθητές/ήτριές της., τον τελευταίο μήνα μέχρι τις 12 Ιουνίου, οπότε και εξεταζόταν το μάθημα της οικονομίας… Καταστρέφοντας τη σχέση δασκάλου-μαθητή, αλλά και αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις μαθητών και γονέων…

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Α.Σ., μαζί με τον ΣΕΦΚ, προσέφυγε εκ νέου στην Επιθεώρηση Εργασίας με αίτημα την επαναπρόσληψή της (26/6/2014), όπου ο εργοδότης της αρνήθηκε «να επανεξετάσει την απόφασή του», όπως του ζητήθηκε από τον Επιθεωρητή Εργασίας. Παράλληλα, η συνάδελφος υπέβαλε αγωγή.  Η υπόθεση της συναδέλφου Α.Σ. δεν είναι ούτε μεμονωμένο «περιστατικό» ούτε μια ακόμη απόλυση για «οικονομοτεχνικούς λόγους», γεγονός που αποδέχθηκε και η Επιθεώρηση Εργασίας. Αποτελεί την πιο προκλητική στάση των εργοδοτών, οι οποίοι αξιοποιούν την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, τη θεσμική ασυλία που τους παρέχει η κυβέρνηση και δεν διστάζουν να πετούν στον δρόμο τους εργαζομένους που συντέλεσαν καθοριστικά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων τους. Εντάσσεται στα σχέδια της εργοδοτικής ένωσης και των αλυσίδων να προχωρήσουν σε υποτίμηση της εργατικής δύναμης, σε προσλήψεις εργαζομένων χωρίς δικαιώματα με εικονικά ένσημα, με τζάμπα γι’ αυτούς εργασία, μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με voucher. Προϋπόθεση για να διαμορφωθεί η συνθήκη αυτή είναι να βρεθούν εκτός χώρων εργασίας οι εργαζόμενοι που υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους, που πιστεύουν στην αξία του συλλογικού αγώνα και της αλληλεγγύης, που παλεύουν μαζί με το σωματείο τους, υλοποιώντας τις αποφάσεις των Γενικών του Συνελεύσεων… Το σωματείο προχώρησε σε κινητοποιήσεις έξω από το φροντιστήριο στις 13, 15, 20, 22, 27 του Σεπτέμβρη, 4, 11 και 18 του Οκτώβρη.

 O εργοδότης του φροντιστηρίου Πρίσμα Β. Γκούμας, αφού χρησιμοποίησε το ΑΤ Καλλιθέας για να καλέσει την συνάδελφο «δι΄υπόθεσίν της» και να της «μεταφέρει την επιλογή του εργοδότη να καταθέσει αγωγή ύψους 30.000 Ευρώ, εάν δεν σταματήσει τις συγκεντρώσεις του σωματείου», προχώρησε την 1η Οκτώβρη 2014, σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απολυμένης συναδέλφου, του προέδρου του ΔΣ του ΣΕΦΚ Κλέαρχου Σμυρναίου και του ειδικού γραμματέα του ΔΣ του ΣΕΦΚ και εκπροσώπου του σωματείου στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ Διονύση Αμπάτη. Με το δικόγραφο αυτό, ενημερωθήκαμε ότι ήδη έχει υποβάλει 2 μηνύσεις εναντίον μας. Απαιτούσε «να απαγορευθεί στο σωματείο και στους καθ΄ ων, η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων  έμπροσθεν του φροντιστηρίου και σε ακτίνα περιμετρικά μικρότερη των 200 μέτρων με απειλή χρηματικής ποινής ύψους 5.000 Ευρώ και προσωπική κράτηση  1 μηνός σε κάθε φυσικό πρόσωπο των καθ΄ ων για κάθε παραβίαση της εκδοθησομένης απόφασης και της προσωρινής διαταγής». Η πράξη αυτή αποτελεί απόπειρα ποινικοποίησης του δικαιώματος της συγκέντρωσης, της εργατικής διεκδίκησης, επιδιώκει την παραδειγματική καταστολή του σωματείου, αποτελεί στοχοποίηση των 3 συναδέλφων, ενώ επιδιώκει την οικονομική εξόντωσή τους και τη φυλάκισή τους.

Το σωματείο απάντησε με μαζική συγκέντρωση το Σάββατο 4 του Οκτώβρη έξω από το φροντιστήριο «Πρίσμα» (Ακαδημίας και Γενναδίου), αλλά και με συγκέντρωση Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων (κτίριο 5) όπου συζητήθηκε η απαίτηση του εργοδότη Β.Γκούμα  να εκδοθεί  προσωρινή διαταγή για την ποινικοποίηση του αγώνα και την απαγόρευση συγκεντρώσεων του σωματείου έξω από το φροντιστήριο «Πρίσμα» και την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 5.000 Ευρώ και προσωπική κράτηση  1 μηνός στους 3 συναδέλφους για κάθε κινητοποίηση. Η απαίτησή του απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Η υπόθεσή αυτή αναδεικνύει τον εργασιακό μεσαίωνα των φροντιστηρίων, που οι εργοδότες των φροντιστηρίων έχουν επιβάλει εδώ και δεκαετίες: συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. Όταν ο εργαζόμενος διεκδικεί, συμμετέχει στο σωματείο δεν… απολύεται, απλώς δεν… ανανεώνεται η σύμβασή του, σύμφωνα με τον… νόμο. Έτσι ο εργοδότης του φροντιστηρίου Πρίσμα απέλυσε τη συνάδελφο Α.Σ.(9/5/2014), η οποία κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης 24 χρόνια, καθώς αυτή και μόνο αυτή δίδασκε το αντικείμενο της πολιτικής οικονομίας, γιατί διεκδίκησε(1/4/2014) στην Επιθεώρηση Εργασίας και επέβαλε να της καταβάλει 5.700 Ευρώ, δεδουλευμένα 2 χρόνων (με μηνιαίο μισθό 270 Ευρώ καθαρά), αλλά και γιατί, όπως δήλωσε ο ίδιος στην Επιθεώρηση Εργασίας, δεν αρκέστηκε να προσφύγει στην Επιθεώρηση, πήγε και στο σωματείο της, τον ΣΕΦΚ… Αναδεικνύει τον μηχανισμό αλλοτρίωσης του καθηγητή στα φροντιστήρια που για χρόνια «κοινωνικοποιήθηκε» από τα αφεντικά με την κουλτούρα του «περαστικού»: υποτιμημένη εργατική δύναμη, αλλά το αφεντικό είναι ξηγημένο και δίνει ιδιαιτεράκια… Έτσι ο εργοδότης του φροντιστηρίου Πρίσμα, μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας, απέλυσε τη συνάδελφο Α.Σ. γιατί εκτός της διεκδίκησης να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα, όπως δήλωσε ο ίδιος στην Επιθεώρηση Εργασίας, η συνάδελφος Α.Σ. αρνήθηκε και να δουλέψει σε συνθήκη μαύρης εργασίας στο σπίτι μαθητή, ικανοποιώντας την απαίτησή του...

Tη Δευτέρα 13 του Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση διευθυντή της διεύθυνσης αμοιβής εργασίας του υπουργείου υπουργείου, του εργοδότη του φροντιστηρίου Πρίσμα και του ΣΕΦΚ. Με ισχυρή αστυνομική δύναμη ΜΑΤ και κατεβασμένα ρολά υποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας τους συναδέλφους που συγκεντρώθηκαν, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Στη συνάντηση, ο εργοδότης Β.Γκούμας, συνοδευόμενος μόνο από τη γραμματέα του Παληγιάννη Μαρία, άκουσε την πρόταση του διευθυντή της διεύθυνσης αμοιβής εργασίας του υπουργείου: «εντός 8 ημερών να απαντήσει εγγράφως σχετικά με τους πιθανούς τρόπους επίλυσης της διαφοράς, ώστε να επαναπροσληφθεί η εργαζόμενη». Στο σημείο αυτό, το σωματείο πρότεινε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις για 8 μέρες αυτές, μέχρι την απάντηση του εργοδότη. Ο Β. Γκούμας φάνηκε αρχικά να συζητά μια τέτοια εκδοχή. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας με τον δικηγόρο του, Χ.Λιούλιο, γενικό γραμματέα εφοπλιστικής ένωσης, εκδήλωσε με τον πιο προκλητικό τρόπο αδιάλλακτη στάση: αρνήθηκε να αποδεχθεί την πρόταση και δήλωσε, γραπτώς, ότι δεν πρόκειται να απαντήσει, ενώ ζήτησε να καταγραφεί 2 φορές σε κείμενο 100 λέξεων ότι: «θα συμμορφωθεί πλήρως με την τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων».

Ο εργοδότης επέμεινε ότι ο λόγος της απόλυσης της συναδέλφου είναι ότι προσέφυγε στον ΣΕΦΚ και στην Επιθεώρηση Εργασίας, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για συνδικαλιστική εκδικητική καταχρηστική απόλυση.

Επίσης, δήλωσε ότι οι ώρες εργασίας του καθηγητή που έχει προσληφθεί στη θέση της συναδέλφου είναι 5 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή 200 Ευρώ μισθός! Δήλωσε ότι δεν έχει ποτέ απολύσει κανένα και δεν μπορεί το πράξει τώρα. Βέβαια, την ίδια ηθική αξία και ευαισθησία δεν την είχε στις 9 του Μάη, όταν απέλυσε τη συνάδελφο και της απαγόρευσε να διδάξει στις μαθήτριες και τους μαθητές της τον τελευταίο μήνα μέχρι τις 12 Ιουνίου, οπότε και εξεταζόταν το μάθημα της οικονομίας… Καταστρέφοντας τη σχέση δασκάλου-μαθητή, αλλά και αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις μαθητών και γονέων…

Ο ΣΕΦΚ έθεσε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, την τεράστια ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας σε ό,τι αφορά την πολιτική της κατάργησης των ΣΣΕ αλλά και της παντελούς έλλειψης κατοχύρωσης των εργαζομένων που καταφεύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας και δικαιώνονται, καθώς ο εργοδότης καταβάλει τα οφειλόμενα, αλλά στη συνέχεια απολύονται…

Στις 5 Νοεμβρίου εκδικάζεται η κυρία συζήτηση των ασφαλιστικών που έχει καταθέσει ο εργοδότης απαιτώντας την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και τη φυλάκιση 3 συναδέλφων.

……………………………………………………

Eντωμεταξύ, εκκρεμούν οι μηνύσεις της οικογενείας Πουσπουρίκα, εργοδοτών των φροντιστηρίων «Εκπαίδευση Θετική-τεχνολογική» στο Μαρούσι, ενάντια στον απολυμένο συνάδελφο Γ.Κ. αλλά και κατά των συνδικαλιστών που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση που στήριξαν την κινητοποίηση για την επαναπρόσληψή του.

Τον Φλεβάρη, με τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανατολικού τομέα, κατεβλήθησαν οφειλόμενα δεδουλευμένα σε συνάδελφο από φροντιστήριο της Κυψέλης.

Τον Σεπτέμβρη με τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας Ν.Ιωνίας έγινε διακανονισμός για την καταβολή οφειλόμενων δεδουλευμένων από την εργοδοσία φροντιστηρίου των βορείων προαστίων σε δύο συναδέλφισσες και μετά την κοινή παρέμβαση ΣΕΦΚ και ΒΥΡΩΝΑ η εργοδοσία δεν προχώρησε στις απολύσεις που είχε ανακοινώσει.

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Το καλοκαίρι του 2012, η ΟΕΦΕ και ο ΕΣΙΦΜΕΑ-ΣΕΦΑ έβαλαν ως προϋπόθεση για την ύπαρξη ΣΣΕ να αποδεχθούμε 8.80 Ευρώ μεικτά και κατάργηση όλων των θεσμικών κατακτήσεων του κλάδου. Στις 5 Φλεβάρη του 2014, η OΕΦΕ κοινοποίησε στην ΟΙΕΛΕ τη θέση της ότι το ωρομίσθιο 8,8 Ευρώ είναι ήδη αντικειμενικά ανεφάρμοστο. Είναι ήδη γνωστό ότι χρόνια πάλεψαν για να μην υπάρχουν ΣΣΕ στο χώρο. Tο 1998 υπέγραψαν ΣΣΕ πανελλαδική με τον καθεστωτικό συνδικαλισμό της πάσκε στην ΟΙΕΛΕ, με 30% μείωση του ωρομισθίου που προέβλεπε η ΣΣΕ του ν. Αττικής που υπέγραφε ο ΣΕΦΚ και χωρίς θεσμικές κατακτήσεις. Κατέβασαν εργοδοτικά ψηφοδέλτια  πάσκε-δάκε(1998,1999, 2005) Ποινικοποίησαν με συνεχείς διώξεις το ΔΣ του ΣΕΦΚ από το 2000-2006, αλλά ηττήθηκαν. Κατέβηκαν στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ το 2010 κραδαίνοντας ως μόνο συνημμένο το μνημόνιο. Σήμερα, υποκρίνονται ότι θέλουν τη ΣΣΕ –την πανελλαδική και όχι του νομού Αττικής- αλλά δεν μπορούν να υπογράψουν ΣΣΕ με 7 Ευρώ καθαρά, γιατί… θα τους φύγουν τα μέλη! Αυτή τη στιγμή, οι αρχηγοί τους, προχωρούν σε προσλήψεις μέσω voucher, λεηλατούν μισθούς και δικαιώματα με τον εκβιασμό της ανεργίας.

Είναι προφανές ότι μόνο η αλλαγή των ταξικών συσχετισμών στα φροντιστήρια και ο παρατεταμένος απεργιακός αγώνας μπορούν να ανατρέψουν αυτήν τη συνθήκη και να επιβάλουν την υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων. Μέχρι τότε, χρειάζεται να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα εργατικά δικαιώματα, να συζητάμε, να οργανωνόμαστε, να λειτουργούμε με συνελεύσεις εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς. Να διεκδικούμε να καταβάλλεται ο μισθός μας, τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα, επίδομα, αποζημίωση αδείας (αυτόφωρα αδικήματα η μη καταβολή τους). Μέχρι τότε είναι ανάγκη να συνεχίσουμε την προσπάθεια της συνεννόησης μεταξύ των πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικής εκπαίδευσης και της ενότητας στη δράση σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε με συγκεκριμένες μάχες να ενισχυθεί το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και η ταξική συνείδηση, να πάρουμε όλοι/ες δύναμη και κουράγιο και να μην εγκλωβιστούμε στην ατομικότητα, διολισθαίνοντας στην αποδοχή της νέας «νομιμότητας», ακροποδητί… Συνεχίζουμε τον αγώνα. Συλλογικοποιούμε τις αντιστάσεις μας, δυναμώνουμε το σωματείο μας.  Δεν προσαρμοζόμαστε στη νέα νομιμότητα.

19 χρόνια τώρα, ο ΣΕΦΚ έδωσε και δίνει μάχες μαζί με το υπόλοιπο εργατικό και εκπαιδευτικό κίνημα, με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ελεεινολογούσαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), η οποία είναι κατάκτηση του κλάδου και για 17 χρόνια αποτέλεσε φραγμό στην ασυδοσία των εργοδοτών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως ο ΣΕΦΚ δεν υπάρχει, αφού καταργήθηκε η ΣΣΕ… και άρα είναι μάταιο να αγωνίζεται κανείς. Αναζητούν την ατομική λύση… Σήμερα, όμως, δεν μπορεί να υπάρχουν αυταπάτες πως όλα είναι προσωρινά, πως είμαστε περαστικοί από τον ιδιωτικό τομέα και πως ο καλός πατερούλης, το κράτος, θα κάνει ξανά ΑΣΕΠ, ώστε να ανοίξει μια πόρτα στο δημόσιο σχολείο και να σωθεί αυτός που κοιτάει τον εαυτό του και λειτουργεί κανιβαλικά εις βάρος των συναδέλφων του… Μες στη σύγχυση, την πλύση εγκεφάλου από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης των εφοπλιστών και των τοκογλύφων τραπεζιτών, προωθείται ο κοινωνικός εκφασισμός, το δίκαιο του ισχυροτέρου. Απέναντι σε αυτούς ένας δρόμος υπάρχει: ο δρόμος της ταξικής ενότητας, της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς. Διαμορφώνουμε τους όρους για να επανέλθει σε ισχύ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ΣΕΦΚ.

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, κεφάλαιο και εργοδοσία, υποτιμούν την εργατική μας δύναμη, μάς θέλουν σκλάβους. Θέλουν μια κοινωνία σε κατάθλιψη, καθηλωμένη μπροστά στην τηλεόραση, τρομοκρατημένη από τους μηχανισμούς προπαγάνδας και την άγρια καταστολή. Σε συνθήκη άγριας τρομοκρατίας, επελαύνει ο κοινωνικός εκφασισμός, διαμορφώνοντας συνθήκη ολοκληρωτισμού: δεν είναι μικρό το κομμάτι της κοινωνίας που λειτουργεί ανταγωνιστικά και εχθρικά εις βάρος όσων αγωνίζονται. Ταυτόχρονα, υπάρχει ισχυρό ρεύμα, αφομοίωσης, εκλογικών αυταπατών, προσδοκιών ότι η κυβερνητική αλλαγή, θα σημάνει και αλλαγή των όρων της ζωής μας, ρίχνοντας τα οδοφράγματα του ταξικού αγώνα στις κάλπες.

Η συνθήκη αυτή δεν διαμορφώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη… Χρόνια τώρα εκτρέφεται ο εκφασισμός της κοινωνίας. Οι κυβερνήσεις Πασόκ-νδ, έχουν υπογράψει τη συνθήκη Δουβλίνο 2 που υποχρεώνει την Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών που έρχονται από τις ερημωμένες πόλεις που βομβαρδίζονται από τις ιμπεριαλιστικές βόμβες του ΝΑΤΟ. Η «υπόθεση Μπαλτάκου» δεν προκαλεί έκπληξη σε όσες/ους καταγγέλλουν ότι με τις πλάτες του καθεστώτος, χρόνια τώρα, οι ναζιστικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής δολοφονούν μετανάστες, επιβάλλουν τον τρόμο στις γειτονιές, όπου δεν υπάρχει ταξικός αγώνας, όπου δεν υπάρχουν συνελεύσεις γειτονιάς Αντίστασης και Αλληλεγγύης.

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβρη του 2012 το σωματείο χτυπήθηκε από το φασιστικό εργοδoτικό καθεστωτικό siteAntisefk-Grosse Luge” που λειτούργησε ως μαύρη λίστα στο διαδίκτυο των συνδικαλιστών του ΣΕΦΚ. Τον Ιούνη του 2013, μετά τις δράσεις του σωματείου το site σταμάτησε να λειτουργεί. Μετά από 2 χρόνια ασκήθηκε δίωξη κατά αγνώστων και η υπόθεση εκκρεμεί στο Ειρηνοδικείο για προανάκριση.

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβρη του 2013 η Χρυσή Αυγή προχώρησε σε μαζική δολοφονική επίθεση κατά συνδικαλιστών του σωματείου μετάλλου, μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, επιδιώκοντας με τον τρόμο να επιβάλουν νέο εργοδοτικό σωματείο στο Πέραμα, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Στις 18 Σεπτέμβρη, δολοφόνησαν τον αντιφασίστα αγωνιστή Παύλο Φύσσα. Μετά τη σύλληψη του μισθοφόρου δολοφόνου Ρουπακιά, μεθοδεύεται σχέδιο του καθεστώτος να επιβάλει νέα «μεταπολίτευση». Επιχειρείται να επιβληθεί «νόμος και τάξη»: όποιος δεν έχει εκλογικές αυταπάτες για συνδιαχείριση της κρίσης του Κεφαλαίου και παλεύει στα κινήματα και στον δρόμο επιχειρείται να τεθεί εκτός νόμου από την κυβέρνηση που μέχρι χτες ήταν έτοιμη να συγκυβερνήσει με μια «πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή». Το καθεστώς ποινικοποιεί τη στοιχειώδη αυτοάμυνα του κινήματος, ταυτίζοντας τους φασίστες με όσους αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, χαρακτηρίζοντας όλους "παραστρατιωτικές ομάδες" και τη δράση μας έγκλημα. Ταυτόχρονα, προωθείται η διαμόρφωση ενός λεπενικού τύπου φασιστικού κόμματος. Βραχυπρόθεσμα, το σχέδιο αυτό, εξυπηρετεί, εκλογικά τη νδ: επαναφέρει στο μαντρί της τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους της, ώστε να μη συντριβεί εκλογικά από τη ραγδαία εκλογική άνοδο του Σύριζα. Μακροπρόθεσμα, διαμορφώνονται οι όροι για την μετάλλαξη της «κοινωνίας των εργαζομένων και των ανέργων» σε «κοινωνία ευρωπαίων καταναλωτών»... Στόχος είναι η αλλοτρίωση, ο εκμαυλισμός, η ισοπέδωση της ταξικής συνείδησης…

 

Από τις 8 Ιουλίου η κυβέρνηση νδ-πασόκ ψήφισε νόμο με τον οποίο δημιουργούνται «φυλακές τύπου Γ» για τους κρατούμενους «ειδικής κατηγορίας και εξέχουσας επικινδυνότητας» ανάμεσα στους οποίους είναι και οι πολιτικοί κρατούμενοι καθώς και όσοι ποινικοί αντιστέκονται στην απάνθρωπη πραγματικότητα του εγκλεισμού. Επιβάλλεται συνθήκη απομόνωσης και πλήρους επιτήρησης: πλήρης στέρηση των αδειών και δικαιωμάτων, που κατακτήθηκαν με αγώνες των ίδιων των φυλακισμένων, όπως τα μεροκάματα που μειώνουν το χρόνο έκτισης ποινής, σκλήρυνση των όρων αποφυλάκισης (10 έτη ως ελάχιστος χρόνος κράτησης), περιορισμός στα επισκεπτήρια και την επικοινωνία με συγγενείς και φίλους και δημιουργία. Η αυθαιρεσία που ήδη βίωναν οι κρατούμενοι, νομιμοποιείται με υπερεξουσίες στους διευθυντές και με την ανάθεση της φύλαξης σε ειδικά σώματα της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ελαστικοποιείται και η χρήση πυροβόλου όπλου.

 

Ο φασιστικός αυτός νόμος, ως βασικό μέρος του συνολικού κατασταλτικού σχεδιασμού του καθεστώτος, έρχεται να δημιουργήσει «μια φυλακή μέσα στη φυλακή» και να συμπληρώσει το έργο των «τρομονόμων». Στοχεύει στην απομόνωση και τη φίμωση των πολιτικών κρατουμένων, τη συστηματική σωματική και πνευματική τους εξόντωση μέσα στα ειδικά κελιά, στην παρεμπόδιση των κοινών αγώνων ανάμεσα στους πολιτικούς κρατουμένους και τους υπόλοιπους κρατουμένους. Ταυτόχρονα, παρέχονται κίνητρα για την προώθηση του χαφιεδισμού που φτάνουν ως την αποφυλάκιση όσων συνεργάζονται με την αστυνομία.

 

Παράλληλα και σε συνδυασμό με την άγρια καταστολή των ταξικών και κοινωνικών αγώνων, στοχεύει στο σύνολο των αγωνιστών και των καταπιεζομένων της κοινωνίας, δείχνοντας τι επιφυλάσσεται σε όσους τολμούν να αντιστέκονται. Οι ειδικές συνθήκες κράτησης στη φυλακή δεν είναι μέτρο αποκομμένο από τις επιβαλλόμενες από τα αφεντικά και τους κυβερνώντες ειδικές συνθήκες διαβίωσης εκτός αυτής. Πίσω από τη μεθόδευση αυτή, βλέπουμε ξεκάθαρα το «ολοκληρωτικό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης», την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, τη συνολική επίθεση στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι.

 

Στις 27 του Ιούνη, έγινε η σύλληψη του αγωνιστή Σερίφ Τουρουνέ (Ερκάν) και των αγωνιστριών Χαρικά Κιζίλκαγια και Φαντίκ Αντιγιαμάν, πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας για χρόνια, και δραστήριων και γνωστών μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Η σύλληψή τους έγινε στην προσπάθεια εμπλοκής τους με την υπόθεση των όπλων της Χίου, με βάση τον λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό νόμο». Οι συλλήψεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης τρομοκράτησης των αγωνιστών από την Τουρκία και το Κουρδιστάν και ποινικοποίησης της πολιτικής τους δράσης. Επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση νδ-πασόκ και οι κατασταλτικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών (Ιντερπόλ), σε συνεργασία με το στρατοκρατικό φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας. Επιχείρηση  που έχει υλοποιηθεί με απαγωγές αγωνιστών, απελάσεις, αστυνομικές εισβολές σε γραφεία και σπίτια. Αυτή η επιχείρηση εντείνεται, ποινικοποιώντας ακόμα και τη δράση αλληλεγγύης και στήριξης πολιτικών προσφύγων, η οποία εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο φασιστικοποίησης της κυρίαρχης πολιτικής.

 

Στις 15 του Μάη του 2014 ο ΣΕΦΚ και ο Σύλλογος Yπαλλήλων Bιβλίου Xάρτου Aττικής καταγγείλαμε με οργή τη δολοφονία του συντρόφου δασκάλου Galeano από τα παραστρατιωτικά καθάρματα των καθεστωτικών κομμάτων εξουσίας του Μεξικού. Στείλαμε από τις γειτονιές της Αθήνας την αλληλεγγύη μας στους εξεγερμένους ζαπατίστας. Στηρίζουμε τον αγώνα για την αξιοπρέπεια και την αυτονομία των ιθαγενών κοινοτήτων των ζαπατίστας στην Τσιάπας, οι οποίες 20 χρόνια πριν, την 1η Γενάρη 1994, με τα όπλα στο χέρι εξεγέρθηκαν ενάντια στη λεηλασία της ζωής τους. Οι ζαπατίστας δεν αρκέστηκαν να καταριούνται το σκοτάδι. Κράτησαν αναμμένη τη φωτιά της αντίστασης. Διαβαίνοντας το μονοπάτι της ανατροπής του καπιταλισμού, οικοδομούν την αυτονομία. Μέσα σε 20 χρόνια, κατάφεραν να απελευθερώσουν τη γη των ιθαγενών του Μεξικού από τους τσιφλικάδες στην επαρχία Τσιάπας. Χιλιάδες ιθαγενείς έπαψαν να είναι σκλάβοι, μπόρεσαν να ορίσουν οι ίδιοι τους όρους της ζωής τους: οι ίδιοι, στις κοινότητές τους, δουλεύουν την ανακτημένη γη για να τρέφονται, έφτιαξαν νοσοκομεία, σχολεία. Για την υπεράσπιση αυτών που ταπεινά έχτισαν οι σύντροφοι ζαπατίστας στη Ρεαλιδάδ, δολοφονήθηκε ο δάσκαλος Galeano. Ανταποκρινόμενοι στο διεθνές κάλεσμα του EZLN για κινητοποίηση αυτήν τη μέρα και στην επιστολή που έστειλε στον ΣΕΦΚ ο EZLN, oργανώσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Μεξικού, την Κυριακή 18 του Μάη, στην πλατεία Κολωνακίου, όπου απαιτήσαμε Δικαιοσύνη για τον σύντροφο δάσκαλο GALEANO, φωνάζοντας Δρόμοι της Αθήνας, βουνά του Μεξικού, κοινός αγώνας ενάντια στη ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

 

       Από τις 29 Μάη 2014, οι δημόσιες συναθροίσεις στην περιοχή της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με σκοπό τη συζήτηση για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής απαγορεύονταν. Οποιαδήποτε απόπειρα εκδήλωσης μέχρι σήμερα τιμωρείται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το στρατό τους εναντίον πολιτών που ήθελαν απλώς να συζητήσουν, με απειλές κατά της ζωής, στοχοποίηση προσώπων, προπηλακισμούς, τραμπούκικες επιθέσεις, διάλυση συγκεντρώσεων, αντισυγκεντρώσεις, δολοφονικά πογκρόμ. Τα ΜΜΕ προωθούν τη σιγή νεκροταφείου που επιχειρούν να επιβάλουν οι επίδοξοι μιμητές του Βόλου και του Πειραιά. Μετά και τα γεγονότα της Παρασκευής 20/06 (αντισυγκέντρωση, επίθεση με δολοφονικό χαρακτήρα σε κατοίκους, βανδαλισμοί στον αυτοδιαχειρίζόμενο χώρο Στρούγκα), αναβλήθηκε τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε ως μοναδικό θέμα το Άλσος, όσο και η εκδήλωση την επομένη, την οποία διοργάνωναν οι νέοι δήμαρχοι της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και της Νέας Ιωνίας. Απάντηση σε όλα αυτά ήταν η μαζική δυναμική και περιφρουρημένη πορεία από 3.000 αγωνιστές που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να πουν όχι στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής(ΡΣΑ), όχι στο ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων, όχι στις εμπροσθοφυλακές των επιχειρηματικών συμφερόντων, όχι στα φασιστικά χτυπήματα σε εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης.

 

Συνεχίζεται επί 12 μήνες η απεργία των απεργών της coca-cola 3E ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη, τη συρρίκνωση του εργοστασίου στο Βόλο και τις απολύσεις. Ενάντια στην πολυεθνική, η οποία με lock out και μεταφορά της έδρας της στην Ελβετία και των εργοστασίων της στη Βουλγαρία, απολύσεις και διώξεις, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργάτες που αντιστέκονται σε ντόπια και ξένα αφεντικά, αλλά και να ισοπεδώσει τις κατακτήσεις του ταξικού σωματείου, πετώντας στην ανεργία τούς εργάτες που δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά με απεργιακούς αγώνες υπερασπίστηκαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την αξιοπρέπειά τους. Με αγωγές, μηνύσεις επιχειρεί η εργοδοσία να κάμψει τον ηρωικό αγώνα που δίνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών.

 

Από τις 18 Σεπτεμβρίου, οι καθαρίστριες που οποίες έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας δίνουν συνεχή και παρατεταμένο αγώνα για την επαναπρόσληψή τους, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις συνεχείς επιθέσεις των κατασταλτικών μηχανισμών. Η στάση του καθεστώτος, που αρνήθηκε να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση που τις δικαιώνει, αποτελεί απόδειξη ποια είναι η νέα «νομιμότητά» τους…

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Σήμερα, στη Γενική Συνέλευση συζητάμε την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρο εργασίας, ακούμε, αναζητάμε μαζί το μονοπάτι για την ανατροπή αυτής της συνθήκης.

Υπάρχουν μες σε αυτό το άνυδρο τοπίο, μάχες που δίνονται, όπως της απολυμένης συναδέλφου Α.Σ. από το φροντιστήριο «Πρίσμα», των απολυμένων από τα φροντιστήρια Ανέλιξη, στους οποίους ήδη έχουν καταβληθεί 14.000 Ευρώ, των απολυμένων από τα φροντιστήρια Ένεκα Παιδείας, των εργαζομένων σε φροντιστήριο των Βορείων Προαστιών όπου με ταξική ενότητα απέτρεψαν απολύσεις και δεν δέχθηκαν καμία βλαπτική μεταβολή.

Επίσης, στις 14/5 στην 24ωρη απεργία ενάντια στην επιβολή εργασιακού μεσαίωνα στην ιδιωτική εκπαίδευση, στο Ιεκ Interdigital, Στουρνάρη 49, του εκπαιδευτικού ομίλου Intergraphics έγινε κινητοποίηση από τη Συνέλευση Εργαζομένων στα ΙΕΚ, για να καταβάλει η εταιρεία 10.000 ευρώ που οφείλει, με δικαστική απόφαση, σε απολυμένο συνάδελφο. Η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση υποχρέωσε την εργοδοσία να δεσμευθεί αρχικά προφορικά και την επόμενη μέρα 15/5, γραπτώς, με επιστολή στην ΟΙΕΛΕ ότι θα αρχίσει η αποπληρωμή του απολυμένου συναδέλφου. Η αποπληρωμή άρχισε στις 6 του Ιούνη. Έχουν ήδη καταβληθεί 3 δόσεις των οφειλομένων.

Στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΦΙΕ, το ταξικό σωματείο του κλάδου στη Θεσαλλονίκη, συνεχίζει τον αγώνα ενάντια σε απόλυση μετά από εγκυμοσύνη («Παλμός» στο Ωραιόκαστρο), αλλά και πετυχαίνει να καταβληθούν δεδουλευμένα από την εργοδοσία ("Βακάλης"), καθώς και να πάρει πίσω απόλυση που ανακοινώθηκε μετά τη δίκαιη διεκδίκηση συναδέλφου («ΑΡΕΙΜΑΝΙΟ – SO EASY»).

 

Είναι σαφές σε όλες/ους ότι η κυριαρχία του καθεστωτικού συνδικαλισμού, που συνεχίζει να ξεπουλάει και να νομιμοποιεί τη λεηλασία της ζωής μας, η απαξίωση του συνδικαλισμού, αλλά και η κατάργηση των ΣΣΕ οδηγεί μέρος των εργαζομένων να αποδεχθούν την προπαγάνδα των ΜΜΕ ότι τα σωματεία δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Η σημασία της ύπαρξης των οργανώσεων της εργατικής τάξης, των σωματείων που δεν ελέγχονται από τον καθεστωτικό συνδικαλισμό και την εργοδοσία, ιδιαίτερα σήμερα, είναι τεράστια. Αποτελούν τον χώρο συνάντησης των εργαζομένων και των ανέργων. Χρειάζεται να συνδεθούν με τις Συνελεύσεις γειτονιάς και να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις (εκδηλώσεις-συζητήσεις, συλλογικές κουζίνες, χαριστικά ανταλλακτικά παζάρια, προπαγάνδιση της κουλτούρας ότι τη μέρα της απεργίας δεν ψωνίζουμε, απεργιακές συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς).

Σε αυτήν τη συνθήκη είναι βέβαιο ότι πολλοί από μας θα μένουν άνεργοι, ενώ νέοι απόφοιτοι καθηγητικών σχολών δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά παρά μόνο με συνθήκη «σκλαβιάς», voucher. Θεωρούμε λοιπόν ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε στην πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη των ανέργων και εργαζομένων στα «voucher».

Χρειάζεται, λοιπόν, διεξοδική συζήτηση, που δεν εξαντλείται σε μια ΓΣ, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί τις Πέμπτες το πρωί στο ανοιχτό ΔΣ, το φθινόπωρο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε συνάντηση εργαζομένων και ανέργων.

Καλέσαμε σε αυτήν τη συνέλευση να είναι εργαζόμενοι και απολυμένοι από όλη την ιδιωτική εκπαίδευση. Θέλουμε να ακουστεί η αγωνία όλων, ώστε να υπάρξει κοινή απάντηση. Ο ΣΕΦΚ δεν υπήρξε ποτέ συντεχνία, γιατί είναι αντισυστημικό ακηδεμόνευτο σωματείο. Ο αγώνας είναι λοιπόν ταξικός. Επομένως δεν μας ενδιαφέρει η ατομικότητα – ακόμη και όταν αυτή φαντασιώνεται ότι είναι εξεγερμένη. Θέλουμε να παλέψουμε με όλον τον κλάδο, με όλη την τάξη. Με αυτήν την έννοια, επείγει η λειτουργία της κλαδικής Επιτροπής Αγώνα και Αλληλεγγύης εργαζομένων και ανέργων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Οι εξελίξεις στα φροντιστήρια, η κατάργηση και των τελευταίων κατακτήσεων των καθηγητών στα ιδιωτικά σχολεία, η ασυδοσία στα ΙΕΚ καθιστούν αναγκαία μια Συνέλευση αγώνα που θα αποτελείται από όσους συμμετέχουν σε αυτή, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που αποφασίζουν να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να δράσουν συλλογικά συντροφικά αλληλέγγυα.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Την Τετάρτη 22 του Οκτώβρη οργανώνεται διαδήλωση από σωματεία, συλλογικότητες γειτονιάς, εργαζομένους και ανέργους ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Την Κυριακή 2 του Νοέμβρη θα συνεχιστεί η μάχη ενάντια στη λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων και τον κοινωνικό εκφασισμό. Επιχειρούν να παρουσιάσουν σαν πανηγύρι τον καταναλωτισμό. Θέλουν να μάς μετατρέψουν σε υπηκόους των Μall κaι των super market, οι οποίοι τα Σαββατοκύριακα θα αναζητούν προσφορές στη λεηλατημένη ζωή τους.

Γι’ αυτό αρνούμαστε να καταναλώσουμε την Κυριακή, στηρίζουμε το  απεργιακό μπλοκάρισμα της αγοράς. Ο συνεχής συνεπής αγώνας με τους απεργιακούς αποκλεισμούς στην Ερμού, από Καπνικαρέα μέχρι Σύνταγμα, γκρέμισε στην πράξη τη «νομιμότητα» του καθεστώτος, προχωρώντας σε απεργία, ακόμη και χωρίς την επίσημη κήρυξή της από τον καθεστωτικό συνδικαλισμό της ΟΙΥΕ. Ο ΣΕΦΚ συμμετέχει στο Συντονιστικό δράσης και πρέπει να δώσει, και πάλι την Κυριακή 2 του Νοέμβρη, όλες του τις δυνάμεις στο μπλοκάρισμα της αγοράς, στην αντίσταση στην προσπάθεια των μηχανισμών εξαπάτησης να επιβάλουν σαν πανηγύρι την κανιβαλική καταναλωτική εξαθλίωση. Κανείς εργαζόμενος στα φροντιστήρια να μην ψωνίζει Κυριακή, κανείς μαθητής μας στα Μall της αλλοτρίωσης.

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Βάζουμε ξανά τις βάσεις του αγώνα από τα κάτω. Για να συνεχίσει ο ΣΕΦΚ να είναι σωματείο της ταξικής πάλης, της αλληλεγγύης σε κάθε συνάδελφο, σε κάθε εργατικό και κοινωνικό αγώνα. Χρειάζεται να συμμετέχουμε όλες/οι στον αγώνα, να μην αναθέσουμε σε άλλους να μας σώσουν. Να συζητήσουμε, να επικοινωνήσουμε, να οργανώσουμε τον καθημερινό αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Να αντισταθούμε στον κανιβαλισμό, να μην αποδεχθούμε την εξαθλίωση που μας επιβάλλουν. Δεν είμαστε συνεργάτες με τα αφεντικά ούτε μια οικογένεια, αλλά και δεν έχουμε πελατειακές σχέσεις μαζί τους. Δεν υποτασσόμαστε στη διαπλοκή και τη διαφθορά των «τοπικών κοινωνιών» που κάνουν πλάτες στα αφεντικά στο όνομα της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας. Δεν αποδεχόμαστε τον ρόλο που μας δίνουν, δεν είμαστε αναλώσιμοι προπονητές αλόγων στον ιππόδρομο των εξετάσεων, λάτρεις του φορμαλισμού και της τυποποίησης.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Μη μένεις μόνος. Μην αφήσεις τα αφεντικά να σε ξεζουμίσουν και να σε πετάξουν στον δρόμο.  Μην έχεις καμία αυταπάτη πως αφεντικά και εργαζόμενοι σαν μια οικογένεια θα ξεπεράσουμε την κρίση. Είμαστε εργαζόμενοι, είναι αφεντικά. Τάξη εναντίον τάξης. Αυτοί έχουν τη «νομιμότητα» και τις πλάτες του καθεστώτος. Εμείς έχουμε την αλληλεγγύη και την ταξική ενότητα. Γι’ αυτό το μάθημα αρχίζει από Άλφα: Αξιοπρέπεια - Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Αυτοοργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς.

 

Η μάχη προϋποθέτει την υπέρβαση της ατομικότητας και δίνεται με συλλογικούς όρους μες στην κοινωνική και ταξική πάλη, δεν ανατίθεται, δεν διαμεσολαβείται, δεν εξαργυρώνεται… Αντιστεκόμαστε στις εκλογικές αυταπάτες, στον παραγοντισμό και τον ναρκισσισμό. Προτάσσουμε την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια. Διαχέουμε το μήνυμα του αγώνα και της αντίστασης, διαβαίνοντας το μονοπάτι για την κοινωνική απελευθέρωση και την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

 

Η Γενική Συνέλευση της 19ης του Οκτώβρη συμφωνεί με την εισήγηση του ανοιχτού ΔΣ

και αποφασίζει:

Καλούμε τις/τους συναδέλφους την Τετάρτη 22 του Οκτώβρη 6μμ, Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου) στη διαδήλωση από σωματεία, συλλογικότητες γειτονιάς, εργαζομένους και ανέργους ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τον εργασιακό μεσαίωνα

Καλούμε τις/τους συναδέλφους την Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014, να στηρίξουν την απεργία στον κλάδο του εμπορίου [απεργιακή συγκέντρωση: 11πμ, Ερμού και Κορνάρου]. Ενάντια στη λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων και τον κοινωνικό εκφασισμό, αρνούμαστε να καταναλώσουμε την Κυριακή, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και το  απεργιακό μπλοκάρισμα της αγοράς, αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια των μηχανισμών εξαπάτησης να επιβάλουν σαν πανηγύρι την κανιβαλική καταναλωτική εξαθλίωση. Κανείς εργαζόμενος στα φροντιστήρια να μην ψωνίσει την Κυριακή, κανείς μαθητής μας στα Μall της αλλοτρίωσης. Να αντισταθούμε, για να μη μάς μετατρέψουν σε υπηκόους των Μall κaι των super market, οι οποίοι τα Σαββατοκύριακα θα αναζητούν προσφορές στη λεηλατημένη ζωή τους. Ο αγώνας αυτός, αν όλες και όλοι τον στηρίξουμε, θα είναι νικηφόρος…

 

Προωθούμε την ανάπτυξη της οργάνωσης του κλαδικού αγώνα όλων των εργαζομένων και των ανέργων της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Συνέλευση αγώνα και αλληλεγγύης σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε περιοχή. Σύνδεση με τις συνελεύσεις γειτονιάς, κοινός αγώνας με τα πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία.

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία Τσαρπαλή-Πρέσβη και την επαναπρόσληψη των απολυμένων από τα φροντιστήρια Ανέλιξη. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων 69.000 Ευρώ, από τους εργοδότες Παναγιώτη Πήλιουρα και Αριστείδη Μπαντέλη στους απολυμένους από την αλυσίδα φροντιστηρίων Ένεκα Παιδείας.

 

Παλεύουμε ενάντια στην εγκληματοποίηση της πολιτικής δράσης και τις φυλακές τύπου Γ΄.

Να αφεθούν ελεύθεροι οι αγωνίστριες Χαρικά Κιζίλκαγια και Φαντίκ Αντιγιαμάν και ο αγωνιστής Σερίφ Τουρουνέ (Ερκάν), πολιτικοί πρόσφυγες στη χώρα μας για χρόνια, δραστήρια μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Κοινός ταξικός αγώνας σε Ελλάδα και Τουρκία ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο!

 

Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Nίκη στον αγώνα των απεργών της coca-cola 3E και των απεργών καθαριστριών…

 

Καλούμε τις/τους συναδέλφους στις μαζικές συγκεντρώσεις που οργανώνει το σωματείο έξω από το φροντιστήριο «Πρίσμα» μέχρι την επαναπρόσληψη της συναδέλφου Α.Σ.

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης και αντίστασης στην επιχειρούμενη απαγόρευση των συγκεντρώσεων, έξω από το φροντιστήριο Πρίσμα, Γενναδίου και Ακαδημίας, το Σάββατο 1 του Νοέμβρη. Προσυγκέντρωση στα γραφεία του ΣΕΦΚ, Λόντου 6 και Μεσολογγίου, στις 10.30.πμ.

Καλούμε σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιάς, εργαζομένους και ανέργους, μαθήτριες/τές, φοιτήτριες/ές να καλέσουν και αυτά στην συγκέντρωση ενάντια στην ποινικοποίηση της εργατικής διεκδίκησης και της συγκέντρωσης, για να αποδείξουμε στην πράξη ότι ο σχεδιασμός της εργοδοσίας για την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα δεν θα περάσει…

 

Καλούμε τις/τους συναδέλφους σε μαζική συγκέντρωση Αλληλεγγύης την Τετάρτη 5 Νοέμβρη στις 9.00πμ, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων (κτίριο 5) όπου θα συζητηθεί η απαίτηση του εργοδότη Γκούμα να εκδοθεί  προσωρινή διαταγή για την ποινικοποίηση του αγώνα και την απαγόρευση συγκεντρώσεων του σωματείου έξω από το φροντιστήριο «Πρίσμα» και την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 5.000 Ευρώ και προσωπική κράτηση  1 μηνός στους 3 συναδέλφους για κάθε κινητοποίηση.

  

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους του κλάδου να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους, να συμμετέχουν στις:

Εκλογές του ΣΕΦΚ:

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου

                                        11:00-15:00

Σάββατο 8 Νοεμβρίου  11:00-17:00

Κυριακή  9 Νοεμβρίου  11:00-19:00

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί…

Δυναμώνουμε το σωματείο,

αλλάζουμε τη ζωή μας…