Όλοι στην 24ωρη Γενική Απεργία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

 

Μέλος ΟΙΕΛΕ

                                                                                                                            Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα,

τηλ. 210-3820537, 6977652768, 6938204777

email: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

  23/9/2012

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, Κυριακή 23/09/2012

 

 Οι τρόικες νομοθετούν την «τελική λύση» ενάντια στον «εχθρό λαό»

 

Την απόλυτη και πλήρη εξαθλίωση για όλους τους εργαζομένους επιφυλάσσουν οι Τρόικες εξωτερικού (ΔΝΤ- ΕΕ –ΕΚΤ) και εσωτερικού (ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ) με τα νέα μέτρα των 11,5 (;) δις: αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67, πλήρη κατάργηση δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και απολύσεις 200.000 υπαλλήλων, μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65, περικοπή φορολογικών απαλλαγών για τα φτωχά λαϊκά στρώματα αλλά και «ρήτρα» νέων μέτρων 2 δις με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας και πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση Παιδείας και Υγείας.

Την ίδια ώρα που οι άνεργοι ξεπερνούν το 1.500.000, τα νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους πλέον ανάγκες, οι σύγχρονοι μαυραγορίτες προσφέρουν αμέσως μετρητά αγοράζοντας χρυσό και  τιμαλφή των εξαθλιωμένων εργαζόμενων οικογενειών στήνοντας σε κάθε γειτονιά τις «βρώμικες» επιχειρήσεις τους, ενώ οι αυτοκτονίες απελπισμένων ανθρώπων πνιγμένων από τα χρέη στις τράπεζες πληθαίνουν. Διαμορφώνεται πλέον ένα σκοτεινό, εφιαλτικό τοπίο για την εργατική τάξη και τον λαό που εντείνεται από την εγκληματική δράση των τραμπούκικων ορδών της νεοφασιστικής Χ.Α που λειτουργώντας ως μακρύ χέρι του συστήματος, σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής, τρομοκρατεί κάθε εργατικό αγώνα, προωθεί και καλλιεργεί τον κανιβαλισμό μεταξύ των εργαζομένων, ελλήνων και ξένων, μεθοδεύει τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο πόλεμος των αστικών συγκυβερνήσεων και των υπερεθνικών συμμάχων τους κατά του «εχθρού λαού».

Σε αυτήν τη συνθήκη η γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου πρέπει να σηματοδοτήσει την αφετηρία της καθολικής σύγκρουσης των εργαζομένων και του κινήματός τους με την κυβέρνηση, τους διεθνείς τοκογλύφους και την ΕΕ και να δημιουργήσει βάσιμες ελπίδες για τη συνολική ανατροπή των αντεργατικών μέτρων και των κυβερνήσεων που τα επιβάλλουν. Την ίδια ώρα, χρειάζεται να υπάρξει ηχηρή απάντηση σε όσους θεωρούν ότι το σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα εδράζεται στην παρουσία των μεταναστών και όχι στην αδηφάγα διάθεση του κεφαλαίου, ελληνικού και ξένου. Παράλληλα, πρέπει να οργανωθεί αμέσως και αποτελεσματικά και η δράση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την επίθεση του συστήματος βασισμένοι στην αλληλεγγύη, πολιτική και έμπρακτη υλική, με κινηματική στήριξη και προσφορά κάθε άμεσης βοήθειας, στη βάση του αγώνα για ενότητα, αλλά και μαζικοποίηση των ακηδεμόνευτων οργάνων πάλης του αγωνιζόμενου εργαζόμενου λαού. Χρειάζεται να συμβάλουμε, ώστε η αλληλεγγύη αυτή των εργαζομένων, να μην είναι διαχείριση της φτώχειας, αλλά στήριξη του αγώνα για την ανατροπή. Γι΄αυτό πρέπει να είναι έξω από και ενάντια σε κάθε λογική υποκριτικής φιλανθρωπίας ιδιωτικής ή κρατικής προέλευσης (επιδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΜΚΟ, Δήμους, Εκκλησίες, φιλανθρωπίες γνωστών οικογενειών) και ατομικού εθελοντισμού που έντονα προωθούνται την τελευταία περίοδο, από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ και άλλους θεσμικούς κύκλους, για να εκτονωθεί αθόρυβα και χωρίς κόστος για το σύστημα η οργή των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά και για να χρησιμοποιηθεί η ευαισθησία του λαού, για να συγκαλυφτούν και να ξεπλυθούν στη συνείδησή του οι πραγματικοί υπαίτιοι της συντελούμενης κοινωνικής καταστροφής.

Είναι κρίσιμο ακόμα να διαλυθούν οποιεσδήποτε αυταπάτες για τον ρόλο των καλοταϊσμένων, κρατικοδίαιτων ηγεσιών και πλειοψηφιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και όλης της αστικοποιημένης, συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ειδικά την τελευταία περίοδο υπονομεύουν – στα πλαίσια του καθεστωτικού συνδικαλισμού - κάθε προσπάθεια που γίνεται από το ταξικό εργατικό κίνημα για αποτελεσματική αντίσταση και αντεπίθεση. Θυμίζουμε ότι από τις 12 Φλεβάρη έχουν κηρύξει… σιωπητήριο!

 

Οι φροντιστηριάρχες στην πρωτοπορία της εξαθλίωσης των εργαζόμενων για ακόμα μια φορά…

 Ο φετινός Σεπτέμβρης σηματοδοτήθηκε από τη μεθοδευμένη επιχείρηση από τους εργοδότες μετατροπής των εργασιακών χώρων των φροντιστηρίων σε εργασιακά κάτεργα, με την καθοδήγηση των ενώσεων τους, ΣΕΦΑ και ΟΕΦΕ, που από καιρό προωθούσαν την κατάργηση, στην πράξη, της σύμβασης με τη συνδρομή του οδοστρωτήρα των νόμων του Μνημονίου, με τους νόμους περί ατομικών συμβάσεων και της δημιουργίας «κλίματος» μέσω άναρθρων κραυγών περί «γονιών που δεν πληρώνουν». Η στάση τους στην περιβόητη συνάντηση στα γραφεία της ΟΙΕΛΕ στις 20 Ιούλη, για σύναψη νέας πανελλαδικής ΣΣΕ αποδεικνύει ότι οι εργοδότες θέλουν τα πρωτοβάθμια σωματεία της φροντιστηριακής εκπαίδευσης να συναινέσουν στη νομιμοποίηση της εξαθλίωσής τους, να υπογράψουν την υποταγή τους. Τα πρωτοβάθμια σωματεία αποκάλυψαν αυτό τον σχεδιασμό και τον κατήγγειλαν στους εργαζομένους. Το πραγματικό αποτέλεσμα είναι να έχει καταλήξει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων των οικογενειών που κατευθύνονται στην ιδιωτική εκπαίδευση στις τσέπες των εργοδοτών, καθώς με τη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων ακόμα και 40% και με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, καθιστούν τις πολυδιαφημιζόμενες υποτιθέμενες μειώσεις 10% στα δίδακτρα, ασήμαντο ποσό. Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των εργαζομένων στα φροντιστήρια αμείβεται με μισθό στα όρια του ταμείου ανεργίας, ακόμα και πιο κάτω από αυτό σε πολλές περιπτώσεις!

            Ο ΣΕΦΚ, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, αντιμετωπίζοντας τη νέα συνθήκη, έθεσε ως κόκκινη γραμμή την άρνηση των μειώσεων του ωρομισθίου στους συναδέλφους και τη διατήρηση των θεσμικών κατακτήσεων. Έδωσε και συνεχίζει να δίνει μια μεγάλη μάχη στα φροντιστήρια ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, που μετά από την πλήρη αδιαφορία των κρατικών θεσμών (Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, Επιθεωρήσεις εργασίας), έκλεισαν τρία κερδοφόρα παραρτήματα και πέταξαν 60 καθηγητές στον δρόμο, χρωστώντας τους και 300.000 δεδουλευμένα, μόνο για να ανοίξει λίγο αργότερα νέα διάδοχη επιχείρηση (ΠΥΞΟΙΔΑ), χωρίς βέβαια τους «ενοχλητικούς» εργαζομένους που όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους υπερασπίστηκαν με αποτελεσματικό τρόπο τη ΣΣΕ. Διεκδίκησε και διεκδικεί τις επαναπροσλήψεις εκδικητικά απολυμένων συναδέλφων που αντιστάθηκαν το τελευταίο διάστημα στις βλαπτικές μεταβολές στις εργασιακές τους συνθήκες και σε θεσμικό επίπεδο αλλά κυρίως σε κινηματικό επίπεδο («Εκπαίδευση Θετική-Τεχνολογική» στο Μαρούσι, «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» στην Γλυφάδα, «ΧΙΩΤΗΣ» στην Αμφιάλη,) διακινδυνεύοντας όχι μόνο διώξεις για συκοφαντική δυσφήμηση αλλά και απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας των μελών του. Στηρίζει τη διεκδίκηση της Γενικής Συνέλευσης εργαζομένων στην «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη, για να επαναπροσληφθούν 6 συνάδελφοι και να αποκατασταθεί η αδικία για τους υπόλοιπους 5, των οποίων έχουν δραματικά μειωθεί οι ώρες.

Ενίσχυσε και ενισχύει με όλες του τις δυνάμεις, Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων σε οποιαδήποτε επιχείρηση αυτές προσπαθούν να οργανωθούν και να λειτουργήσουν, όπως στα φροντιστήρια «Πουκαμισάς» και «Ρόμβος».

Υπερασπίστηκε τις θεσμικές κατακτήσεις της ΣΣΕ και τις αργίες όλο το προηγούμενο διάστημα με συνεργεία εξορμήσεων που έκλεισαν μαγαζιά που λειτουργούσαν («Δημόκριτος» και «Λογάριθμος» στο Αιγάλεω, «Έψιλον» στην Αργυρούπολη, «Ευσταθόπουλος» στον Άλιμο), μη διστάζοντας να καταλήξει ακόμα και σε αστυνομικά τμήματα σε περιπτώσεις που οι εργοδότες θεώρησαν ότι οι εξορμήσεις του σωματείου προσβάλλουν την «οικιακή ειρήνη» της επιχείρησής τους (περίπτωση «Σύμβολο» - Β.Ευσταθίου στον Άλιμο, φέτος τον Γενάρη). Πάλεψε και πέτυχε την επαναπρόσληψη συναδέλφου από τα φροντιστήρια «Κύβος» στην Καλλιθέα.

Οι μάχες που δίνει καθημερινά ο ΣΕΦΚ παρά τις μικρές δυνάμεις που διαθέτει, οι μικρές και μεγαλύτερες νίκες που πετυχαίνει, έχουν τρομοκρατήσει τους εργοδότες και τις ενώσεις τους. Σε αυτό αποδίδεται και η χυδαία επίθεση που δέχονται το σωματείο και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του το τελευταίο διάστημα από διάφορες χαφιεδοφασιστοστοσελίδες αλλά και η προκλητική στάση πολλών εργοδοτών στις εξορμήσεις που κάνουν μέλη του σωματείου.

Είναι αλήθεια ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αγώνες των συναδέλφων του κλάδου δεν οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και υπάρχουν συνάδελφοι που διατηρούν τα ωρομίσθιά τους και σε πολλά φροντιστήρια μειώσεις δεν υπήρξαν, κάτω και από την συλλογική αντίσταση των εργαζομένων («ΑΝΕΛΙΞΗ», «ΑΡΕΙΤΟΛΜΟ») η επιθετικότητα της εργοδοσίας είναι τόσο συντριπτική που σε πολλές πλέον περιπτώσεις, σε συνδυασμό με την επιθετική ανοχή των θεσμικά υπευθύνων, και τη χρησιμοποίηση όλων των μέσων (κατασυκοφάντηση εργαζομένων, προσωπικές απειλές ακόμα και κατά της σωματικής ακεραιότητας, παρέμβαση της αστυνομίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, επιθέσεις κατά του σωματείου) οδηγούν τον κλάδο σε μια εργασιακό μεσαίωνα.

         Παρά τη δυσμενή πραγματικότητα, ο ΣΕΦΚ συνεχίζει να δρα αδιάλειπτα, να ενημερώνει τους συναδέλφους, να τους στηρίζει στις διεκδικήσεις τους, να αναζητά δρόμους παρέμβασης και επιμέρους νικών, να κινητοποιείται. Το αρνητικό κλίμα δεν θα οδηγήσει, σε καμία περίπτωση, στην αποστράτευση. Έτσι, συνεχίζοντας, στη νέα εποχή του Μνημονίου, του εκφασισμού της καθημερινότητας, της γενικευμένης ανεργίας, του κανιβαλισμού στους εργασιακούς χώρους, είναι αναγκαία, περισσότερο από ποτέ:

§  Η μαζικοποίηση του σωματείου με την εγγραφή νέων μελών, με οργανωμένη δράση των μελών του που δραστηριοποιούνται, με πυκνές εξορμήσεις στους εργασιακούς χώρους και ανάληψη ευθύνης κάθε μέλους ξεχωριστά σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, πρέπει να συνεχιστούν οι συνελεύσεις ανά περιοχή και να επαναλειτουργήσουν όσες συνελεύσεις διαμορφώθηκαν. Η περίοδος που η ενασχόληση με το σωματείο απαιτούσε αποκλειστικά για τον καθένα μόνο την προσωπική παρουσία έχει παρέλθει. Η συμμετοχή στις δράσεις του σωματείου είναι στοιχειώδες καθήκον! Η ενότητα του σωματείου απέναντι στις συντονισμένες επιθέσεις, από διάφορες πλευρές, πρέπει να διασφαλιστεί. Η διεύρυνση της συζήτησης, η οργάνωση εκδηλώσεων στο σωματείο, η μαζική παρουσία εργαζομένων στο ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο, η ενημέρωση των γονιών και όλης της κοινωνίας για τα τεκταινόμενα είναι απαραίτητη.

§  Η οργάνωση – σε συνεργασία με τις τοπικές ΕΛΜΕ – των δωρεάν μαθημάτων εργατικής αλληλεγγύης.

 Να διευρυνθούν οι διαθεσιμότητες των μελών του ΣΕΦΚ και από άλλους συναδέλφους που θέλουν να συμβάλουν. Τον αγώνα μας για να μην χάσει ούτε ένας μαθητής το δικαίωμά του στη μόρφωση και την εκπαίδευση, τον αγώνα μας, για να μην καταλήξει κανένας μαθητής στο περιθώριο της κοινωνίας, εξαιτίας των πολιτικών των μνημονίων, από τη σύγχρονη ‘ιερή συμμαχία’ συγκυβέρνησης-εργοδοτών-ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, τον εντάσσουμε στον συνολικότερο αγώνα του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την απόκρουση της συντριπτικής επίθεσης του κεφάλαιου, την ανατροπή των μνημονίων και τη μεγάλη πορεία προς την απελευθέρωση του εργαζόμενου λαού από τους δυνάστες του, εγχώριους και ξένους.

§  Είναι σαφές πως σήμερα, λόγω της επίθεσης που δέχεται το εργατικό κίνημα, είναι απαραίτητη η ενότητά του στο πλαίσιο των διεκδικήσεων ενάντια στα Μνημόνια, τους αντεργατικούς νόμους το ΔΝΤ και την ΕΕ. Κανένας εργασιακός χώρος και κανένα σωματείο δεν μπορεί από μόνο του να αποκρούσει τις επιθέσεις. Συνεπώς, χρειάζεται ένας συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων και αγωνιζόμενων ομοσπονδιών, με παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων και των οργάνων τους, μακριά από εν κρυπτώ συμφωνίες πολιτικών γραφείων και άμαζες απροετοίμαστες δράσεις για την τιμή των όπλων, που προωθεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η παρέμβαση του ΣΕΦΚ στον Συντονισμό και η προσπάθειά του, ώστε να καταστεί πραγματικός συντονισμός σωματείων πρέπει να είναι καθοριστική. Παράλληλα, η πρωτοβουλία για κοινή δράση με άλλα σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης (Βύρωνας, ΣΙΕΛ) και η ενίσχυση κοινών πρωτοβουλιών αγώνα από εκπαιδευτικούς που αποδεσμεύονται από την γραφειοκρατία και τον κομματικό συνδικαλισμό με τη λειτουργία κλαδικής επιτροπής αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα.

§  Να βάλουμε τέλος στο περισσό θράσος των εργοδοτών, να απευθύνονται στην κοινωνία ευαγγελιζόμενοι «κοινωνικό έργο»: ο ΣΕΦΚ, το επόμενο διάστημα πρέπει να δημοσιοποιήσει την πραγματικότητα των φροντιστηρίων και τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν, στο σύνολο της κοινωνίας.

Το σωματείο έχει ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν: την υπόθεση Ένεκα –Πυξοίδα, την επαναπρόσληψη των συναδέλφων στα Ένεκα Παιδείας (Γλυφάδας) και («Εκπαίδευση Θετική-Τεχνολογική» στο Μαρούσι, την επανασυγκρότηση και επαναδραστηριοποίηση της συνέλευσης εργαζομένων στον Πουκαμισά, την στήριξη των εργαζομένων στην «Ανέλιξη» και τον «Ρόμβο», την ενίσχυση όλων  των μεμονωμένων συναδέλφων που αποφασίζουν να συγκρουστούν με την εργοδοσία, να αντισταθούν, να διεκδικήσουν.

Η 24ωρη πανεργατική απεργία της 26ης Σεπτέμβρη πρέπει να γίνει με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, καθώς όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες των εργαζομένων στον κλάδο. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πυκνότερη παρουσία των μελών του ΣΕΦΚ στο πανό του σωματείου.

 

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΙΚΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

 

ΚΑΤΩ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΗΣ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

 

Προσυγκέντρωση για το μπλοκ του ΣΕΦΚ: 10.30πμ,

 Μουσείο-Πολυτεχνείο