Aπόφαση Γενικής Συνέλευσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

(ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6938-204777, 6974-439203, 6977-652768

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΟΥ ΣΕΦΚ

 

Κυριακή 18-9-2011

 

          Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ και ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές της τρόικας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει εξαπολύσει την πιο βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας εδώ και δύο χρόνια. Η επίθεση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή και τη συνέχεια του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τα οποία, όμως, εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν οδηγήσει στη διόγκωση του ελληνικού χρέους, στην εκτίναξη της ύφεσης, αλλά και έχουν φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε έχουν ήδη ακολουθήσει το πρότυπο του ελληνικού «πειράματος» (βλ. Πορτογαλία) είτε αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της προσφυγής στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό στήριξης το αμέσως επόμενο διάστημα (βλ. Ισπανία, Ιταλία).

          Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει και εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των ανέργων, της νεολαίας και των συνταξιούχων, εξαγγέλλοντας τόσο την αστραπιαία εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όσο και την επιβολή των πιο αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων μέχρι σήμερα:

   Επιβάλλει ένα δυσβάσταχτο χαράτσι στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, απειλώντας με διακοπή ρεύματος σε όποιον αρνηθεί ή δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Το χαράτσι αυτό, βέβαια, έρχεται αν προστεθεί στην έκτακτη εισφορά που καλούνται να καταβάλουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

   Εφαρμόζει την εργασιακή εφεδρεία και την απόλυση προοπτικά δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων του δημοσίου, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει το μέτρο και στο στενό δημόσιο τομέα.

   Καταργεί οργανισμούς και φορείς του δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα εξαγγέλλει δραστικές περικοπές σε όσους θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

   Περικόπτει δραματικά τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο.

   Διαλύει τη δημόσια παιδεία και υγεία μέσα τόσο από τις περικοπές, όσο και από τις συγχωνεύσεις/ καταργήσεις σχολείων και νοσοκομείων.

   Καταστρέφει το δημόσιο πανεπιστήμιο μέσα από το νόμο Διαμαντοπούλου (τον οποίο με μεγάλη προθυμία στήριξαν ΝΔ και ΛΑΟΣ), ο οποίος προβλέπει:

  την κατάργηση του ασύλου (που σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να αναιρέσει κάθε δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης)

  τη λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης

  την πλήρη απαξίωση των πτυχίων με την επιβολή των πιστωτικών μονάδων

   Προωθεί την οριστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, βάζοντας ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα και τα κεκτημένα όλων των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, μετά την αποτυχία επιβολής των επιχειρησιακών συμβάσεων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αντικατάσταση των κλαδικών συμβάσεων ακόμα και με επιχειρησιακές συμβάσεις που θα συνάπτονται με ατομικές υπογραφές επί λίστας εργαζομένων. Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης στις επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω των 50 ατόμων (όπου εργάζεται το 90% των μισθωτών) να καλεί έναν έναν προσωπικά τους εργαζόμενους και να τους υποδεικνύει να (απο)δεχτούν τη μείωση των αποδοχών. Όταν συγκεντρωθεί το 50% συν μία των υπογραφών, η σχετική «σύμβαση» θα ισχύει αυτόματα στο σύνολο του προσωπικού.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής εδώ και δύο χρόνια πλέον τα βιώνουμε καθημερινά. Η ανεργία πλησιάζει το 20% (50% στους νέους), ενώ οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το επόμενο διάστημα το 1.000.000. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και η δήλωση του Παπανδρέου, ο οποίος με θράσος «υποσχέθηκε» ότι θα υπάρχει ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια. Το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι πετσοκομμένο σε τέτοιο σημείο, ώστε ολοένα και περισσότεροι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες τους. Η παιδεία, η υγεία και οι συγκοινωνίες διαλύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς οι μαθητές να έχουν- ή να προβλέπεται να πάρουν σύντομα- βιβλία. Η διάλυση, άλλωστε του ΗΣΑΠ δείχνει ποιο θα είναι το μέλλον όλων των συγκοινωνιών.

Την ίδια στιγμή, η εργοδοτική ένωση (ΕΣΙΦΜΕΑ- ΣΕΦΑ) εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση και τις αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων που επέφερε το πρώτο μνημόνιο, επιχειρεί να καταργήσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) του κλάδου μας. Ήδη από το καλοκαίρι κατήγγειλαν με απύθμενο θράσος την ισχύουσα ΣΣΕ, που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική και έχει ισχύ νόμου, ζητώντας:

         26-38% μείωση μισθού

   ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης

         κατάργηση διακοπών Πάσχα

         αύξηση της διδακτικής ώρας

         κατάργηση αποζημίωσης κτλ.

          Ο στόχος των εργοδοτών είναι ξεκάθαρος: Θέλουν να ξεμπερδεύουν με το «βραχνά» των συλλογικών συμβάσεων, για να μπορούν να επιβάλλουν στους εργαζόμενους καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς να έχουν το άγχος της αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Γι’ αυτό και το όριο της κίνησής τους δεν είναι άλλο από την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου μας. Θέλουν εργαζόμενους ανασφάλιστους και ανασφαλείς, με αμοιβές πείνας και κυρίως θέλουν εργαζόμενους υποταγμένους και πειθήνιους.

          Οι εργοδότες έχουν, λοιπόν, επιλέξει το δρόμο της ευθείας σύγκρουσης με τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια και το σωματείο. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν αυτό το δρόμο. Τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησαν να στήσουν εργοδοτικά ψηφοδέλτια στο σωματείο, να ποινικοποιήσουν τη δράση του με αγωγές, να προσβάλουν την αντιπροσωπευτικότητα του ΣΕΦΚ. Σε κάθε περίπτωση ηττήθηκαν.

Στο χέρι μας είναι να δώσουμε και αυτή τη μάχη αγωνιστικά, μαζικά και νικηφόρα. Η Συλλογική Σύμβαση του κλάδου μας έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και έχει ισχύ νόμου. Το δρόμο μας δείχνουν οι δεκάδες επαναπροσλήψεις στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και κυρίως η μεγαλειώδης νίκη στα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας», η μαζική κινητοποίηση του κλάδου στα γραφεία των εργοδοτών.

Σε κάθε φροντιστήριο δίνουμε τη μάχη για την τήρηση της Συλλογική Σύμβασης. Διεκδικούμε σε κάθε εργασιακό χώρο μαζί με τους συναδέλφους μας, μέσα από συνελεύσεις σε κάθε φροντιστήριο, το νόμιμο ωρομίσθιο, την καταβολή δώρων και επιδομάτων, την τήρηση της διδακτικής ώρας και των αργιών, την ασφάλισή μας με βάση τις ώρες που δουλεύουμε. Ταυτόχρονα, συσπειρωνόμαστε γύρω από το σωματείο, γιατί μόνο μέσα από συλλογικούς αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης- εργοδοτών.

          Στον αγώνα αυτό, άλλωστε, δεν είμαστε μόνοι μας. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Θα αγωνιστούμε μαζί με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία, που αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση. Οι μεγαλειώδεις απεργίες και απεργιακές διαδηλώσεις των δύο προηγούμενων ετών, το κίνημα των πλατειών, το φοιτητικό κίνημα, που εδώ και ένα μήνα αγωνίζεται για την ανατροπή του νόμου- εκτρώματος της Διαμαντοπούλου, μας δείχνουν το δρόμο.

 ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

   Διοργανώνουμε κινητοποιήσεις απέναντι στην επίθεση του ΕΣΙΦΜΕΑ- ΣΕΦΑ, μέχρι να αναιρέσουν οι εργοδότες την καταγγελία της ισχύουσας ΣΣΕ και να δεσμευτούν ότι θα την τηρούν στο ακέραιο.

    Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην ανάληψη κοινής δράσης απέναντι στην επίθεση που δέχονται συνολικά οι ΣΣΕ αλλά και κάθε κατακτημένο εργατικό δικαίωμα από κυβέρνηση-Τρόικα- εργοδότες. Ενισχύουμε την παρέμβασή μας στον Συντονισμό και συνδιαμορφώνουμε μαζί με τα άλλα ταξικά σωματεία τις αποφάσεις και τις δράσεις του.

 ·     Στηρίζουμε αποφασιστικά κάθε συνάδελφο/συναδέλφισσα που διεκδικεί και αγωνίζεται μόνος/η ή με άλλους συναδέλφους για την εφαρμογή της ΣΣΕ στο χώρο δουλειάς του/της, αψηφώντας την τρομοκρατία των εργοδοτών και της απόλυσης. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στα φροντιστήρια να οργανωθούν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς τους, να ξαναγνωρίσουν, και να ξανασυναντηθούν με την αλληλεγγύη και την συλλογικότητα.

    Στηρίζουμε πολιτικά και υλικά το φοιτητικό κίνημα και συμμετέχουμε στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Διοργανώνουμε εκδήλωση του σωματείου μας μαζί με τις καθηγητικές σχολές. Εισηγούμαστε στον Συντονισμό να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την σύνδεση εργατικού-φοιτητικού κινήματος, για να γίνουν τα κατειλημμένα πανεπιστήμια ΄΄ζωντανά΄΄ κέντρα αγώνα ολόκληρης της εργαζόμενης κοινωνίας. Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό την Πέμπτη 22/9 στη 1.00 στα Προπύλαια.

    Συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες ΕΛΜΕ, Διδασκαλικών Συλλόγων και τοπικών κινήσεων για την παροχή φροντιστηριακών μαθημάτων στα πλαίσια της αλληλεγγύης σε μαθητές, Έλληνες και μετανάστες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια

    Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της κίνησης «Δε χρωστάμε- Δεν πουλάμε- Δεν πληρώνουμε» ενάντια στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης και το χαράτσι της ΔΕΗ

      συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών, Πέμπτη 22/9, 18:30

      συγκέντρωση στο Σύνταγμα, Κυριακή 25/9, 19:00