Ο ΣΕΦΚ μαζί με φοιτήτριες/ές των καθηγητικών σχολών

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών(ΣΕΦΚ)

                                Λόντου 6, 10681, τηλ. 210-3820537, 6974439203,

 www.sefk.gr, e-mail: sefk@sefk.gr

 

Εκδήλωση – συζήτηση  στη Φιλοσοφική Σχολή

Τετάρτη 6 Μάη  11 π.μ. ΑΙΘΡΙΟ 

ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

 

Τα επόμενα χρόνια πολλοί/ές από εσάς θα εργαστείτε στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Τα φροντιστήρια δεν είναι πια περιστασιακή απασχόληση στην αναμονή για διορισμό, αλλά μόνιμη εργασία για πολλούς/ές πτυχιούχους καθηγητικών σχολών. Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων επιδιώκουν συνθήκη εργασιακού μεσαίωνα: συμβάσεις ορισμένου χρόνου και υποχρεωτική ανεργία κάθε καλοκαίρι, αμοιβές κατώτερες των υπόλοιπων εκπαιδευτικών, εργοδοτική αυθαιρεσία (μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων), συνεχή ανασφάλεια. Θέλουν εκπαιδευτικούς υποταγμένους και αναλώσιμους, χωρίς κριτική σκέψη και παιδαγωγική συνείδηση. Το Υπουργείο Παιδείας ενισχύει αυτή τη συνθήκη, έτσι ώστε τα φροντιστήρια να καλύπτουν τα εκπαιδευτικά ελλείμματα του δημόσιου σχολείου και της κυρίαρχης εξεταστικοκεντρικής αντίληψης. Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια δεν θα πάρουν ποτέ πλήρη σύνταξη, αφού πρέπει να εργάζονται τουλάχιστον… 50 χρόνια για να συμπληρώσουν τα τυπικά κριτήρια. Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με τη συνολική κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Σήμερα, το Κεφάλαιο με πρόσχημα την «κρίση» αντεπιτίθεται σε όλο τον κόσμο και στην Ε.Ε.  Κατάργηση του 8ωρου, ανεργία, υποαπασχόληση, ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία…Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αντιμετωπίζουν συνθήκη υπερεκμετάλλευσης, ανασφάλειας, καταπίεσης. Οι εργοδότες, η Ε.Ε. θέλουν να γενικεύσουν την ελαστική εργασία, την υπερεργασία, την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Η κρίση του Κεφαλαίου επιχειρείται να γίνει κρίση των εργαζομένων. Γενικευμένες απολύσεις, καταστρατήγηση και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ακρίβεια, φτώχεια, δουλεμπόριο.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται ενάντια στις «μεταρρυθμίσεις», όπως κι εσείς ξεσηκωθήκατε ενάντια στην πειθάρχηση, την αναίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων, τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα ο ΣΕΦΚ δίνει τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων καθηγητών/τριών: πετύχαμε την ασφάλιση στο ΙΚΑ, συλλογική σύμβαση με μισθολογικές αυξήσεις, κατοχύρωση των αργιών, επαναπρόσληψη των εγκύων συναδέλφων, αναγραφή του ονόματος των καθηγητών στις σημειώσεις. Με καταγγελίες στο ΙΚΑ και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας απαντάμε στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Αγωνιζόμαστε υπέρ της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης, υποστηρίζουμε το αίτημα της κατάργησης κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης, είμαστε κομμάτι του πανεκπαιδευτικού κινήματος και συμμετείχαμε ενεργά στους αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και του αντιδραστικού Νόμου – Πλαισίου.

Ο ΣΕΦΚ αποτελείται από εργαζόμενους-συνδικαλιστές που δεν πειθαρχούν, που αναζητούν την ταξική συνείδηση στη ρήξη με την εργοδοσία με τίμημα την απόλυση, που δε σκύβουν το κεφάλι στα αφεντικά, αλλά και δεν υπακούν στον κομματικό μηχανισμό. Τους ενώνει ο αγώνας και όχι η παράταξη, η αλληλεγγύη και όχι καριέρα, η σύγκρουση με το οικονομικό και πολιτικό σύστημα και όχι η διαμεσολάβηση και η συμφιλίωση. Δεν έχει σχέση με τον υποταγμένο συνδικαλισμό της καθεστωτικής γραφειοκρατίας, τους αποσπασμένους επαγγελματίες «συνδικαλιστές»…

Θέλουμε οι αυριανοί/ές συνάδελφοί μας να γνωρίζουν την πραγματικότητα στα φροντιστήρια ∙ όχι μόνο τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες αντίστασης και διεκδίκησης. Ο/η απόφοιτος καθηγητικών σχολών που γνωρίζει τα δικαιώματά του/της, γνωρίζει ότι υπάρχει Συλλογική Σύμβαση, κατώτερη αμοιβή, δώρα και επιδόματα, εργατική νομοθεσία, πηγαίνει στη συζήτηση με τον εργοδότη ως εργαζόμενος/η που έχει συνείδηση και γνώση των δικαιωμάτων του/της. Υπερασπίζεται την παιδαγωγική του αξιοπρέπεια, αντιστέκεται στην τυποποίηση και τη μηχανιστική μάθηση, συμμετέχει ενεργά στο σωματείο. Ενωμένοι κερδίζουμε μικρές και μεγάλες μάχες…

 

Να δυναμώσουμε το σωματείο, να αλλάξουμε τη ζωή μας!