Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων από το φροντιστήριο Διάκριση συνεχίζεται

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6937547624,

6973230709, 6978613862,  

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

24/6/2015

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΦΚ

Από το 2010 στο φροντιστήριο «Διάκριση» η εργοδοσία σταμάτησε να καταβάλει στους εργαζομένους την αποζημίωση αδείας και προχώρησε σε μείωση των ωρομισθίων κατά 10% τον Ιούνιο του 2012, κίνηση που επανέλαβε τον Ιούνιο του 2013. Τον Ιούνιο του 2014, ο εργοδότης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προβεί σε νέα μείωση των ωρομισθίων κατά 10%, δηλώνοντας πως συλλογικές απαντήσεις δεν γίνονται αποδεκτές και πως όποιος διαφωνεί μπορεί να αποχωρήσει.  Τέσσερις συνάδελφοι διαφώνησαν στέλνοντάς του κοινή επιστολή. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και πολύ πιεστικό κλίμα από την πλευρά της εργοδοσίας οι δύο εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση και οι άλλες δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε περαιτέρω βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και συνέχισαν να εργάζονται στο φροντιστήριο. 

Οι δυο συνάδελφοι, οι οποίες εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, διεκδίκησαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και υποχρέωσαν την εργοδοσία να καταβάλει τις αποζημιώσεις αδείας των 5 τελευταίων ετών. Ο εργοδότης την Άνοιξη του 2015 υπενθύμισε σε πολύ έντονο κλίμα πως «δεν δίνει αποζημιώσεις» και αξίωσε από τους εργαζομένους να υπογράψουν ψευδώς ότι τις έχουν λάβει. Μετά την άρνηση αρκετών συναδέλφων, η εναλλακτική λύση, η οποία παρουσιάστηκε ως μονόδρομος από τον εργοδότη σε συνάντηση με τους εργαζομένους, ήταν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι το «βιβλίο αδειών». Η δεύτερη συνάντηση εργοδότη – εργαζομένων που ακολούθησε, παρουσία και του λογιστή της επιχείρησης, κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο, με απειλές εκ μέρους του εργοδότη ότι για όποιον διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του «δεν θα υπάρξουν επόμενες χρονιές». Ζητήθηκε, δηλαδή, οι εργαζόμενοι να υπογράψουν εικονικά πως είχαν πάρει άδεια  για μέρες που είχαν εργαστεί, αλλιώς θα «διέκοπτε τη συνεργασία» τους με την επιχείρηση.

Οι απειλές υλοποιήθηκαν τον Μάιο του 2015, όταν ο εργοδότης προχώρησε σε απόλυση 3 εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν παράνομα ότι έλαβαν άδεια ή αποζημίωση αδείας και διεκδίκησαν νόμιμα δικαιώματά τους. Παρά τις αντιδράσεις συναδέλφων, μαθητών και γονέων, ο εργοδότης  εμμένει στις εκδικητικές απολύσεις 2 εργαζομένων.

Ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων για την επαναπρόσληψή τους, καθώς θεωρεί ότι απολύθηκαν εκδικητικά για τη συνδικαλιστική τους δράση, τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Στις 18/6 με μαζική κινητοποίηση έξω από το φροντιστήριο Διάκριση στη Ν.Ερυθραία

απαιτήσαμε από την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις 2 συναδέλφων. Συνάδελφοι, μαθητές και μαθήτριες εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στις απολυμένες συναδέλφους, καταγγέλλοντας τις εκδικητικές απολύσεις και απαιτώντας από την εργοδοσία την άμεση επαναπρόσληψή τους.
Το λέμε ξεκάθαρα δεν κάνουμε χαρτοπόλεμο ούτε κινήσεις εντυπωσιασμού. Χρόνια τώρα δίνουμε μάχες μες στους χώρους εργασίας με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κάθε εργαζόμενη/ος που αποφασίζει να υπερασπιστεί τα εργασιακά του δικαιώματα, ξέρει πολύ καλά ότι ο ΣΕΦΚ είναι δίπλα του και πως παλεύοντας μαζί με το σωματείο θα νικήσει.
   

Αλληλεγγύη στις απολυμένες συναδέλφους

Να ανακληθούν τώρα οι εκδικητικές απολύσεις

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση των συναδέλφων.