ΤΟ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΧΟΝ» MΗNΥEI ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΧΟΝ

«Κανείς δεν δυσφημίστηκε με λόγια εκτός αν ήταν τα δικά του» (Όσκαρ Ουάιλντ)


Αθώους κήρυξε το Ι΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (αρ. αποφ. 42108/10.6.2011) τους δύο συναδέλφους καθηγητές ξένων γλωσσών που δικάζονταν, η πρώτη για ψευδορκία και δυσφήμιση ανωνύμου εταιρείας και ο δεύτερος ως ηθικός αυτουργός, ύστερα από μήνυση του «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΧΟΝ Α.Ε.» που δραστηριοποιείται με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise), ως «ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΧΟΝ».

Σύμφωνα με την εργοδότρια εταιρεία τα αδικήματα διαπράχτηκαν δήθεν κατά τη διαδικασία συζήτησης αγωγής (12.2.2007) του δεύτερου κατηγορουμένου με την οποία διεκδικούσε δεδουλευμένες αποδοχές (μισθούς, δώρα εορτών, επιδόματα). Η μετέπειτα απόφαση 86/2011 του Εφετείου Αθηνών δικαίωσε πανηγυρικά τον εργαζόμενο. Επιπλέον, το ΙΚΑ είχε ήδη δικαιώσει το συνάδελφο (2006) που είχε καταγγείλει την ΑΧΟΝ Α.Ε. για ανασφάλιστη εργασία.

Για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΧΟΝ τα λόγια της μάρτυρος του καταγγέλλοντος: «Ζητούσε και τους μισθούς. Παίρναμε έναντι του ποσού και υπογράφαμε ότι πληρωθήκαμε. Η απάντηση ήταν εάν ήθελε να μείνει αλλιώς να φύγει ο ενάγων. Έλεγε να κάνει υπομονή. Αυτή ήταν η απάντηση της εναγόμενης. Αμφισβήτησε τα επιδόματα. Πηγαίναμε και ζητιανεύαμε τους μισθούς μας. Πολλές φορές μας έβριζαν και μας εξευτέλιζα», αποτελούν ψεύδη και συκοφαντίες. Ωστόσο, λέξη προς λέξη έλαμψε η γυμνή αλήθεια των παραπάνω λόγων στη δίκη που συνεχίστηκε μετά από διακοπή (1/6/2011) και παρά τις παρελκυστικές και προκλητικές μεθοδεύσεις των συνηγόρων των μηνυτών να γίνει η ακροαματική διαδικασία χωρίς την παρουσία του εργοδότη.

Καταπέλτη για την εργοδοσία αποτέλεσαν τόσο οι απολογίες των κατηγορουμένων, όσο και οι δύο μαρτυρίες της πρώην Διευθύντριας Πληροφορικής, που από μάρτυρας της εργοδοσίας (χωρίς να ερωτηθεί) μετατράπηκε σε μάρτυρας υπεράσπισης και της πρώην Υπεύθυνης Εκπαίδευσης και Διευθύντριας Γερμανικών. Και οι δύο παραδέχτηκαν ότι στο παρελθόν αναγκάστηκαν να δώσουν ψευδείς ένορκες καταθέσεις κάτω από την απειλή της απόλυσης και όταν αρνήθηκαν απολύθηκαν. Στη δικαστική αίθουσα, όπου έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκε το αποκρουστικό πρόσωπο και οι μεθοδεύσεις της περί ου ο λόγος «εκπαιδευτικής» εταιρείας franchise, οι κατηγορούμενοι μετατράπηκαν σε κατήγορους και δεν δίστασαν απέναντι στις προσπάθειες εκφοβισμού των μαρτύρων (συνεχής επίκληση, από την πολιτική αγωγή, για καταγραφή στα πρακτικά των λεγομένων τους) να πουν την αλήθεια.

To ειδυλλιακό εργασιακό περιβάλλον που πάσχισε να παρουσιάσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΟΝ, σημερινός πρόεδρος του Συνδέσμου Franchise της Ελλάδος κ. Πέτρος Πετρίδης, «ο άνθρωπος που διδάσκει ελληνικά στους κινέζους και στους άραβες» (business stories, Πρώτο Θέμα 3/2/2008), που κατ΄ άλλους «κατόρθωσε να κάνει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο στην Ελλάδα, αλλά να μάθει ξένες γλώσσες στην Αίγυπτο και πόσες άλλες χώρες και να μεταδώσουμε φιλοσοφία και πνεύμα μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλες εποχές» (βλέπε: Τελετή απονομής βραβείων Franchise, 28/1/2009), δεν έπεισε ούτε τους δικαστές, ούτε τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν τη δίκη. Σε αντίθεση με όσα αναφέρει η από 9/5/2007 έγκληση του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΧΟΝ κατά των συναδέλφων μας, αποκαλύφθηκε πλήρως από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν και από τις καταθέσεις η απάνθρωπη και ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ συμπεριφορά της εταιρείας, μη σεβόμενη έστω και κατ' ελάχιστο τα δικαιώματα των εργαζομένων της.

Βατερλό για την εργοδοσία και την πολιτική αγωγή που παρουσίασαν μια «πολυεθνική εταιρεία» χωρίς ασφαλισμένους εργαζόμενους (1999-2004), με διευθυντές σπουδών διδασκομένων ξένων γλωσσών ως ελεύθερους επαγγελματίες και αμειβόμενους «κατ' αποκοπή», ενώ αργότερα απέδωσαν την ευθύνη (!) στις δύο μάρτυρες για το γεγονός ότι η εργοδοσία τις ασφάλιζε, από τέλος 2004 μέχρι και την απόλυσή τους, για πολύ μικρότερα ποσά. Η μηνύτρια εταιρεία, πέραν των απαξιωτικών χαρακτηρισμών προς τους κατηγορούμενους και τους μάρτυρες, ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη η σημασία του όρου «εξευτελίζω» ως μείωση της αξιοπρέπειας, σύμφωνα με τα λεξικά των Δ. Δημητράκου και Γ. Μπαμπινιώτη, αλλά η «τρέχουσα» σημασία της λέξης και διαμαρτυρήθηκαν για τους «Μπαμπινιώτηδες» που έφεραν οι κατηγορούμενοι! Διατύπωσε δε την άποψη, ότι η υπόθεση θα πρέπει να διδάσκεται στους φοιτητές της νομικής σχολής σαν παράδειγμα μεταστροφής των μαρτύρων που ενόσω είναι σε επαγγελματική εξάρτηση με την εργοδοσία (και εκβιασμό θα προσθέταμε εμείς) τάσσονται υπέρ της και όταν απολύονται στρέφονται εναντίον της (λένε την αλήθεια θα προσθέταμε εμείς).

Επιπλέον, η ακροαματική διαδικασία ανέδειξε το ζήτημα της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών και της ανεξέλεγκτης αδειοδότησης των κέντρων ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα των εταιρειών franchise. Αποκαλύφθηκε ότι στις 15/5/2009 αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Παιδείας σφράγισε τη λειτουργία του Φροντιστηρίου του Διεθνούς Δικτύου ΑΧΟΝ γιατί λειτουργούσε χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, τότε που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της «η εταιρεία σταμάτησε να παρέχει μαθήματα ξένων γλωσσών και επικεντρώθηκε περισσότερο από ό,τι στα παρελθόντα έτη στην ανάπτυξή της μέσω της μεθόδου της δικαιόχρησης (franchising) και την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος που παρέχει στους Δικαιοδόχους, ώστε έπαυσε να απασχολεί πλέον καθηγητές.»

Η σειρά μηνύσεων που έχει υποβάλει το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΧΟΝ κατά εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών φέρνει στο προσκήνιο «καινούργιες ιδέες», «νέες αξίες» επιχειρηματικών συμφερόντων, ξένες προς τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Διαμηνύουμε ότι η στρατηγική εκφοβισμού και η ποινικοποίηση εργατικών διεκδικήσεων δεν έκαμψαν και δεν θα κάμψουν τους εκπαιδευτικούς.


Εμείς ως εκπαιδευτικοί θα επιμείνουμε στη μαζικοποίηση του Συλλόγου μας, με όπλο την αλληλεγγύη, θα αγωνιστούμε να προστατέψουμε την αξιοπρέπειά μας, το εκπαιδευτικό μας έργο και να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας. 

6/2011

Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Ξένων Γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής – Βύρωνας

        enotiki.vyronas@gmail.com            http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.com

  

Μία από τις γνωστότερες «εκπαιδευτικές» εταιρείες franchise ξένων γλωσσών και πληροφορικής, παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, τρομοκρατεί, μηνύει και κρατά σε δικαστική ομηρεία εκπαιδευτικούς. Η συμπεριφορά της αναδεικνύει τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν τα εργοδοτικά συμφέροντα σε βάρος εκπαιδευτικών και μαθητών, επαναφέρει το ζήτημα του ανεξέλεγκτου τρόπου αδειοδότησης και λειτουργίας των ιδιωτικών ξενόγλωσσων φροντιστηριακών μονάδων, ιδιαίτερα των εταιρειών franchise και τέλος αποκαλύπτει την ανεπάρκεια/απουσία ελεγκτικών μηχανισμών σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και βαλλόμενο κλάδο όπως αυτόν της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου φοιτούν εκατοντάδες χιλιάδες σπουδαστές και εργάζεται ένα μεγάλος αριθμός καθηγητών κάθε λογής γλώσσας.

Πρόσφατα (4/2011) τo Τριμελές Διοικητικό Πρωτ/κείο Αθηνών απέρριψε ως ανομιμοποίητες προσφυγές  της εταιρείας Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Πληροφορικής   «Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΧΟΝ Α.Ε.», που αναπτύσσεται με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise), ως «Διεθνές Δίκτυο Σπουδών ΑΧΟΝ», κατά απόφασης του ΙΚΑ Πλατείας Ομονοίας που αφορά σε καταγγελία (2004) συναδέλφου μας για ανασφάλιστη/«μαύρη» εργασία  το διάστημα από 10/1999 μέχρι 5/2003 και σχετική επιβολή προστίμων. 

Επιπλέον, στις 13.6.2009 ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών επικύρωσε προγενέστερη Διάταξη της Εισαγγελέως Πρωτ/κών Αθηνών η οποία είχε ήδη απορρίψει έγκληση  του Δ.Σ. της ΑΧΟΝ Α.Ε. κατά του ιδίου συναδέλφου και της μάρτυρός του, τότε πρόεδρος του Δ.Σ. του συνδικαλιστικού σωματείου μας, για δήθεν  πράξεις ηθικής αυτουργίας, ψευδορκίας και δυσφήμισης ανωνύμου εταιρείας. Σύμφωνα με τους εργοδότες οι παραπάνω πράξεις διαπράχτηκαν κατά την διαδικασία συζήτησης αγωγής (Φλεβάρης 2007) που είχε ασκήσει παλαιότερα ο καταγγέλλων στο Μονομελές Πρωτ/κείο Αθηνών για να διεκδικήσει οφειλόμενες αποδοχές (μισθούς, επιδόματα εορτών και αδείας). Η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών (86/2011) εξαφάνισε τη βασιζόμενη σε ψευδορκίες πρωτόδικη απόφαση (Μάρτιος 2007), δικαίωσε πανηγυρικά τον συνάδελφο και έπεσε σαν πέλεκυς στο κεφάλι της εργοδοσίας αφού «υποχρεώνει την εναγόμενη εταιρεία (..) να καταβάλει στον εργαζόμενο το ποσό των δώδεκα χιλιάδων τετρακοσίων ογδόντα ευρώ και εξήντα εφτά λεπτών (12.480,67) με το νόμιμο τόκο» και «καταδικάζει την εφεσίβλητη, σε μέρος των δικαστικών εξόδων του εκκαλούντος, και των δύο βαθμίδων δικαιοδοσίας, το ύψος των οποίων ορίζει στο ποσό των οχτακοσίων (800) ευρώ».

Σύμφωνα με τη προαναφερθείσα Διάταξη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών, η άποψη ότι είναι παράλογο να προβάλλονται απαιτήσεις για δώρα και επιδόματα την οποία διατύπωσε (2/2007) υπέρ της εργοδοσίας, μάρτυρας αυτό-χαρακτηριζόμενος σε διάφορες ένορκες καταθέσεις του ως συνεργαζόμενος καθηγητής-διευθυντής σπουδών-εκπαιδευτικός σύμβουλος-επιθεωρητής της ΑΧΟΝ Α.Ε., «διαψεύστηκε από τα επισυναπτόμενα στη δικογραφία έγγραφα» και επί λέξει αναφέρεται ότι «από την εξέταση των (…) στοιχείων συνάγεται ότι πολιτική της εταιρείας ήταν να απασχολεί τους εργαζομένους της με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ώστε να απολαμβάνει την πλήρη παροχή των υπηρεσιών τους χωρίς όμως να είναι διατεθειμένη ν' αναλάβει τις οικονομικές υποχρεώσεις που απέρρεαν από την σχέση αυτή».

Την 1η  Ιουνίου 2011  (μετά από αναβολές που ζήτησε και πέτυχε η εργοδότρια εταιρεία…) εκδικάζεται στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, από το Τριμελές Πλημ/κείο Αθηνών,  δεύτερη έγκληση/μήνυση  και πάλι κατά του καταγγέλλοντος και κατά έτερης εκπαιδευτικού, εργαζομένης παλαιότερα ως διευθύντρια σπουδών μίας εκ των διδασκόμενων ξένων γλωσσών, μάρτυρας υπέρ του ενάγοντος στο ίδιο πρωτόδικο διοικητικό δικαστήριο (2/2007), με την προσφιλή στην εργοδοσία κατηγορία για δήθεν πράξεις ηθικής αυτουργίας, ψευδορκίας και δυσφήμισης  ανωνύμου εταιρείας.  Το Διεθνές Δίκτυο Σπουδών AXON  θεωρεί ότι είναι «υποδειγματικοί ως εργοδότες» (sic) και υποστηρίζει ότι προσβάλλεται το κύρος του αφού η συνάδελφος κατέθεσε ότι ο «ενάγων ζητούσε και τους μισθούς. Παίρναμε έναντι του ποσού και υπογράφαμε ότι πληρωθήκαμε. Η απάντηση ήταν εάν ήθελε να μείνει αλλιώς να φύγει ο ενάγων. Έλεγε να κάνει υπομονή. Αυτή ήταν η απάντηση της εναγομένης. Αμφισβήτησε τα επιδόματα. Πηγαίναμε να ζητιανέψουμε τους μισθούς μας. Πολλές φορές μας έβριζαν και μας εξευτέλιζαν». Ήδη πρώην εργαζόμενη ως διευθύντρια σπουδών πληροφορικής, η οποία κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας της εργοδοσίας, ενώπιον Πταισματοδίκη παραδέχτηκε ότι πράγματι η μηνύτρια εταιρεία κατέβαλλε «έναντι» του μισθού και οι εργαζόμενοι υπέγραφαν ότι πληρώθηκαν και πάντα ζητιάνευαν τους μισθούς τους και η απάντηση της εργοδοσίας ήταν «σ’ όποιον αρέσει» και επιβεβαίωσε ως αληθή ότι όσα η μάρτυρας του καταγγέλλοντος κατέθεσε.

Στο μεταξύ κι άλλη εκπαιδευτικός, η οποία εργάστηκε πάνω από δέκα χρόνια ως υπεύθυνη σπουδών  και εκπαίδευσης της  ΑΧΟΝ Α.Ε., το Μάιο του 2007 προχώρησε σε καταγγελία στο ΙΚΑ για ανασφάλιστη εργασία την περίοδο από 9/1999 μέχρι 10/2006, με αποτέλεσμα η εταιρεία κατά την προσφιλή τακτική της να τη μηνύσει με τη κατηγορία της δυσφήμισης ανωνύμου εταιρείας.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ) τον Δεκέμβριο 2010 κατήγγειλε ιδιοκτήτη φροντιστηρίου της ΑΧΟΝ στην Θεσσαλονίκη για επίθεση και άσκηση βίας  σε μέλη του σωματείου.

Πρόσφατα, συνάδελφος, εργαζόμενη παλαιότερα (2005)  σε παράρτημα της αλυσίδας ΑΧΟΝ στα Πατήσια δικαιώθηκε αφού στις 8/3/2011 το 6ο Τριμελές Πλημ/κείο Αθηνών επέβαλε πολύμηνη φυλάκιση στην ιδιοκτήτρια του παραρτήματος για πλαστογραφία αφού είχε καταθέσει στην Επιθεώρηση Εργασίας παραποιημένη και πλαστογραφημένη ατομική σύμβαση εργασίας.

Σε άλλες περιπτώσεις το συνδικαλιστικό σωματείο μας ο «Βύρωνας» παρενέβη με δυναμικές κινητοποιήσεις  προκειμένου η εργοδοσία να αναγκαστεί να καταβάλει δεδουλευμένες αποδοχές σε συναδέλφους της αλυσίδας ΑΧΟΝ (Νέα του Βύρωνα αρ.φ. 112, 6-7-8/2009).

Η Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους συναδέλφους, που αφού κατήγγειλαν σε δημόσιες αρχές παράνομες/μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, σέρνονται στα ποινικά δικαστήρια από «εκπαιδευτική» επιχείρηση, που ο πρόεδρός της για να προβάλει την ιστορία της εξηγεί ανερυθρίαστα και δημόσια: «…Για να καταλάβετε πως δουλεύαμε στην αρχή, να σας πω ότι μια αίθουσα του φροντιστηρίου την είχαμε διαμορφώσει σε κρεβατοκάμαρα» (Πρώτο Θέμα, business stories 3/2/2008).

Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν σε εργοδοτικούς εκβιασμούς, δεν υποχωρούν, δεν κάμπτονται. Θα υπερασπίσουν με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο το εκπαιδευτικό τους έργο, τα δικαιώματά τους, την εργασία και τους μαθητές τους. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για μια εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, για να ανατρέψουμε την αντεργατική πολιτική Κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ που χέρι χέρι με την ανεξέλεγκτη και «ξεσαλωμένη» εργοδοσία καταπνίγουν το δικαίωμα για εργασία, το δικαίωμα για μόρφωση, το  δικαίωμα για ζωή, τα όνειρα των μαθητών μας.  Όλοι μαζί να δυναμώσουμε το Σύλλογό μας, να προστατέψουμε την αξιοπρέπεια μας. Κανένας εργαζόμενος να μην είναι μόνος του. Κανένας συνάδελφος απλήρωτος και ανασφάλιστος. Να διεκδικήσουμε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρες ωράριο και ασφάλιση. Να θέσουμε τέλος στις χουντικές μεθόδους και στην αλητήρια προσπάθεια που καταβάλουν οι εργοδότες του ΟΜΗΡΟΥ και οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) και ο άλλος εαυτός τους, δηλαδή το στημένο από τους ιδίους  ψευδο«σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής» (2004), ώστε να σαρώσουν κυριολεκτικά εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνα στη διάρκεια δεκαετιών, να μειώσουν τις ήδη πενιχρές απολαβές μας σε ποσοστό 50% και να αμειβόμαστε αποκλειστικά με την ώρα, προς το παρόν με το «δυσθεώρητο» ποσό των 7,14 ευρώ και για το 2013 με 7,35 ευρώ…

 

 Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Ξένων Γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής – Βύρωνας 

enotiki.vyronas@gmail.com       http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.com