ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΝ 30η ΓΕΝΑΡΗ 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6937547624 , 6977652768

www.sefk.gr

e-mail: sefk@sefk.gr,

2/2/2013

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΝ 30η ΓΕΝΑΡΗ 2013

 

Την Τετάρτη 30 Γενάρη 2013 κλιμάκιο 15 εργαζομένων καθηγητών στα φροντιστήρια Μ.Ε., μελών του ΣΕΦΚ και εκλεγμένων συναδέλφων στα ΔΣ του ΣΕΦΚ και της ΟΙΕΛΕ έκαναν εξόρμηση στην περιοχή του Μοσχάτου με στόχο την υπεράσπιση της  αργίας, όπως αυτή προβλέπεται εδώ και πολλά χρόνια από την εκπαιδευτική και την εργατική νομοθεσία, σύμφωνα με τη οποία οι εργοδότες που δεν την τηρούν παραβαίνουν  τα χρονικά όρια εργασίας. Της εξόρμησης αυτής προηγήθηκε μερικές μέρες πριν, όπως γίνεται πάντα σε κάθε παρόμοια δράση του σωματείου, ανάρτηση στον ιστότοπο του ΣΕΦΚ που υπενθύμιζε στον κλάδο την αργία της 30ης Γενάρη και δημοσιοποιούσε προς κάθε ενδιαφερόμενο την απόφασή του να προστατεύσει την τήρησή της.

Παρ’ όλα αυτά, έγινε γνωστό στο σωματείο ότι με ανακοίνωσή της  η εργοδοσία της  αλυσίδας φροντιστηρίων «Πουκαμισάς» καλούσε τους εργαζομένους της επιχείρησης να παρουσιαστούν στην εργασία τους την 30η Γενάρη, αψηφώντας έτσι έμπρακτα την ανακοίνωση του ΣΕΦΚ αλλά και την νομοθεσία, αυτήν τουλάχιστον που έχει απομείνει στους εργαζομένους καθηγητές στα φροντιστήρια, υπολογίζοντας ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη θλιβερή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η καταστροφική επέλαση των εφαρμοστικών νόμων των διαδοχικών μνημονίων του σύγχρονου ολοκληρωτισμού κεφαλαίου-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ στα εργασιακά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που η επιχείρηση  «Πουκαμίσας» προκαλεί με τη στάση της  τους εργαζόμενους καθηγητές  στα φροντιστήρια  και το σωματείο τους. Πριν από δυόμισι περίπου μήνες, είχε πάλι με ανακοίνωσή της καλέσει τους εργαζομένους της να δουλέψουν την ημέρα της επετείου μνήμης και τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη 1973 κατά της στρατιωτικής τότε χούντας. Να δουλέψουν σε μια κατεξοχήν εκπαιδευτική αργία με μεγάλη σημασία που θα έπρεπε, ειδικά στις μέρες μας που η φασιστική και νεοναζιστική απειλή είναι μεγαλύτερη από ποτέ, να μην αποτελεί ούτε καν θέμα συζήτησης για όσους δηλώνουν ότι «εκτός από επιχειρηματίες είναι και δάσκαλοι και νοιάζονται για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας». Παρά τις πολλαπλές τηλεφωνικές κλήσεις που έκανε τότε το σωματείο προς την επιχείρηση πριν την 17 Νοέμβρη 2012, αυτή επέμεινε στην απαράδεκτη απόφασή της,  αναγκαζόμενη να διακόψει τα μαθήματα μόνο μετά την αποτελεσματική παρέμβαση κλιμακίου του ΣΕΦΚ στο κεντρικό της κατάστημα στον Πειραιά.

Στις 3 μμ την Τετάρτη 30 Γενάρη, το παραπάνω κλιμάκιο του ΣΕΦΚ και της ΟΙΕΛΕ ενημέρωνε τον διευθυντή σπουδών του υποκαταστήματος του Μοσχάτου ότι υποχρεούται να μην ξεκινήσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να ενημερώσει τους μαθητές για την αργία. Η εργοδοσία, αφού έδειξε ότι περίμενε την εξόρμηση του ΣΕΦΚ, αρνήθηκε να εφαρμόσει την εκπαιδευτική νομοθεσία προφασιζόμενη ότι στις ατομικές συμβάσεις που έχουν  υπογράψει οι εργαζόμενοι έχουν απεμπολήσει το δικαίωμά τους στις εκπαιδευτικές αργίες. Το σωματείο, αφού ενημέρωσε τον διευθυντή σπουδών ότι η γενική εκπαιδευτική νομοθεσία υπερβαίνει τις ατομικές συμβάσεις, όσο και αν με αυτές απεμπολούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων, του ζήτησε να επικοινωνήσει με τον  βασικό  μέτοχο. Ο διευθυντής σπουδών δήλωσε στο κλιμάκιο του ΣΕΦΚ ότι είναι «νόμιμος» και ότι δεν πρόκειται να διακόψει την εκπαιδευτική λειτουργία της επιχείρησης.

Τα μέλη του σωματείου ενημέρωσαν τους εργαζομένους που ήταν παρόντες και δήλωσαν στον υπεύθυνο του υποκαταστήματος ότι δεν έχουν ως προτεραιότητα μια εμπλοκή που θα δημιουργούσε αναστάτωση στους μαθητές και αφού τον ξανακάλεσαν να συνυπολογίσει τις συνέπειες που θα είχε η εφαρμογή της απόφασής του, αναχώρησαν προσωρινά, για να ελέγξουν τα υπόλοιπα φροντιστήρια της περιοχής, δίνοντάς του τον απαραίτητο χρόνο για ακόμη μια φορά να διακόψει την εκπαιδευτική λειτουργία της επιχείρησης.

Μετά από δύο περίπου ώρες και αφού το κλιμάκιο του ΣΕΦΚ παρενέβη στα φροντιστήρια «ΡΕΜΠΑΠΗΣ» και «ΣΥΜΒΟΛΟ» που επίσης λειτουργούσαν και τα οποία, αφού ενημέρωσαν τους μαθητές τους για την αργία, χωρίς καμία περαιτέρω εμπλοκή, διέκοψαν τη λειτουργία τους και αφού επιβεβαίωσε ότι το φροντιστήριο «ΒΛΑΜΟΣ» ήταν κλειστό, απευθύνθηκε ξανά στην  διεύθυνση του «Πουκαμισά» η οποία, όμως, επέμεινε στην απόφασή της να παραβεί την νομοθεσία, δηλώνοντας μάλιστα στο σωματείο ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη το κλιμάκιο του ΣΕΦΚ και της ΟΙΕΛΕ  δεν είχε άλλη επιλογή από το να ειδοποιήσει την άμεση δράση αφού η αστυνομία έχει την υποχρέωση να παρεμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, όταν οι επιθεωρήσεις εργασίας και τα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται εκτός ωραρίου λειτουργίας. Η έλευση των αστυνομικών οργάνων συνοδεύτηκε από την εσπευσμένη έλευση και του βασικού μετόχου της αλυσίδας  και αφού τα μέλη του ΣΕΦΚ ζήτησαν να καταγραφούν  όλοι οι εργαζόμενοι που εκείνη την ώρα απασχολούνταν στη επιχείρηση καθώς και αντίγραφα  της κατάστασης προσωπικού, αναχώρησαν όλοι για το Α.Τ. Μοσχάτου.

Εκεί ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης δήλωσε ότι ο δικηγόρος του τον είχε διαβεβαιώσει για την «νομιμότητα» της απόφασής του και ότι είναι διατεθειμένος να ζητήσει συγγνώμη από τους εργαζομένους, αν αποδεικνυόταν ότι είχε άδικο, αυτός και οι νομικοί του σύμβουλοι.

Στο Α.Τ Μοσχάτου επιβεβαιώθηκε από την εισαγγελέα υπηρεσίας η παράβαση και κινήθηκε η   αυτεπάγγελτη δίωξη. Το σωματείο επέδωσε στον βασικό μέτοχο της επιχείρησης «Πουκαμισάς» τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) καθώς και τις εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ για να γνωρίζει ποιες είναι οι εκπαιδευτικές αργίες και ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα ακυρώσει την ήδη ανακοινωμένη απόφασή του να λειτουργήσει την επιχείρηση την Τρίτη του Πάσχα.

Συνάδελφοι,

Το σωματείο μας, ο ΣΕΦΚ, με όπλο τις Γενικές του Συνελεύσεις, μαζί με το υπόλοιπο ταξικό εργατικό κίνημα είναι αποφασισμένο να μην υποταχτεί στη λυσσαλέα, σαρωτική επίθεση του καθεστώτος  των μνημονίων που έχουν επιβάλει  κυβέρνηση-κεφάλαιο-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ  με στόχο τη διαμόρφωση ενός εργαζομένου υπάκουου και εξαθλιωμένου που δεν θα έχει το κουράγιο να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον εργοδότη, είτε είναι το κράτος είτε ο ιδιώτης.

Δεν μπορούμε να έχουμε πια αυταπάτες και εμείς, στον δικό μας κλάδο, για το τι θέλουν να κάνουν και οι δικοί μας εργοδότες, οι φροντιστηριάρχες, που από πολύ νωρίς, από τις διαπραγματεύσεις για την τελευταία ΣΣΕ το 2010, οι οποίοι μας υποδέχτηκαν στον ΟΜΕΔ κραδαίνοντας το πρώτο μνημόνιο, έδειξαν τον σχεδιασμό τους, που αποκαλύφθηκε πλήρως, όταν στη συνέχεια κατήγγειλαν την ΣΣΕ (για πρώτη φορά στην ιστορία των ΣΣΕ καταγγέλθηκε από εργοδότες ΣΣΕ) γιατί ο στόχος τους ήταν να μην υπάρχει καθόλου ΣΣΕ, ώστε να μετατρέψουν  κάθε χώρο δουλειάς σε εργασιακό «Νταχάου» και να διαλύσουν το σωματείο, να μην υπάρχει  ο ΣΕΦΚ και οι «ενοχλητικοί» συνδικαλιστές του, για να μπορούν ανενόχλητοι να διατηρούν και να αυξάνουν τα κέρδη τους, στις πλάτες των εργαζόμενων καθηγητών. Δεν μπορούμε να έχουμε πια αυταπάτες για τον ατομικό δρόμο, για το ότι μπορεί ο καθένας από εμάς να επιβιώσει μόνος του, χωρίς κοινό αγώνα, χωρίς συλλογική προσπάθεια. Ο ΣΕΦΚ καλεί τους εργαζόμενους καθηγητές να οργανώσουμε μαζί  τον  αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε αγώνα ενάντια στην επιλογή του καθεστώτος για την υποτίμηση και την πλήρη απαξίωση της δουλειάς και της ζωής μας.

 

ΜΑΖΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΦΚ

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΤΑΧΤΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΘΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ