Ποιοι και γιατί χτυπούν τον ΣΕΦΚ και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6977652768, 6938204777,6974439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

13/02/2011

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 13/2/2011

Ποιοι και γιατί χτυπούν τον ΣΕΦΚ και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου

   Κυβέρνηση - ΔΝΤ -ΕΕ -ΕΚΤ κηρύσσουν «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», λεηλατούν μισθούς και συντάξεις, στέλνουν χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία, ιδιωτικοποιούν δημόσιους οργανισμούς και με fast truck εκποιούν τον δημόσιο χώρο, ποινικοποιούν την πολιτική και συνδικαλιστική δράση και την χαρακτηρίζουν τρομοκρατία, προωθούν την αντιμεταναστευτική υστερία, τον κοινωνικό εκφασισμό και στήνουν σκηνικό μεσοπολέμου: δολοφονίες, βασανιστήρια μεταναστών, συνέχιση του δουλεμπορίου, μαζική αντιμεταναστευτική υστερία.  Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ σκύβουν το κεφάλι στην Ε.Ε και το κεφάλαιο, με την πλήρη στήριξη των media, του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, της οποίας τα γραφεία φρουρούνται πλέον από τα ΜΑΤ, ακόμα και όταν διαδηλώνουν εκεί συνδικάτα των οποίων η πλειοψηφία είναι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.

Σε μια περίοδο, όπου χρειάζεται να μην υπάρχουν αυταπάτες στους εργαζομένους, αλλά αλληλεγγύη, αδιαμεσολάβητη δράση των σωματείων,  προσπάθεια για κήρυξη απεργιών από τα κάτω με ενότητα στη δράση.  Σε μια περίοδο, όπου χρειάζεται ταξικό μέτωπο Αλληλεγγύης για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων, η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών (Βύρωνας) επέλεξε να διασπάσει τους εργαζομένους στην ιδιωτική εκπαίδευση, να χτυπήσει τον Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, τον ΣΕΦΚ, να υπονομεύσει τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό.

 Την ώρα που η επίθεση στους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κλιμακώνεται από Ε.Ε., κυβέρνηση και Κεφάλαιο, η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών (Βύρωνας) θεωρεί το κομματικό ως ταξικό συμφέρον, επιλέγει την κομματική περιχαράκωση και τη διάσπαση του ΣΕΦΚ. Οι εργαζόμενοι μπορούν ξεκάθαρα να δουν ποιοι και γιατί χτυπούν τον ΣΕΦΚ, ποιοι και γιατί αποχωρούν από το συνδικάτο χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι εργοδότες, για να χτυπήσουν τον Βύρωνα, όταν ήταν το ιστορικό σωματείο των καθηγητών/τριών στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια.  Είναι αυτοί που:

1. Οδήγησαν τον κλάδο των καθηγητών/τριών στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια σε συντριβή. Δηλητηριάζουν τις σχέσεις των εργαζομένων στα φροντιστήρια υπονομεύοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του κλάδου, καθώς με την αλλαγή καταστατικού του «Βύρωνα», έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει εργαζομένους στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης του νομού Αττικής και την απόφαση να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τον ΣΕΦΚ, κάνουν αυτό που δεν τόλμησαν ούτε οι εργοδότες να σκεφτούν: να ιδρύσουν ανταγωνιστικό σωματείο απέναντι στο ΣΕΦΚ, να καλέσουν τους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον ΣΕΦΚ, να διασπάσουν το συνδικάτο του κλάδου.

Δεν αισθάνονται την ανάγκη να καταγγείλουν και να τσακίσουν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό του στημένου από την εργοδοσία, από το 2004, «Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής», του οποίου το ΔΣ αποτελούν συγγενείς εργοδοτών που υπογράφουν με τους εργοδότες ΣΣΕ οι οποίες κηρύσσονται από το υπουργείο Εργασίας υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες και καταργούν τις μισθολογικές και τις θεσμικές κατακτήσεις του κλάδου (50% οι μειώσεις απολαβών των ήδη χαμηλών αποδοχών των καθηγητών στα κέντρα ξένων γλωσσών, κατάργηση των θεσμικών κατακτήσεων για την προϋπηρεσία, νόμιμη η μη πληρωμή των  καθηγητών στις διακοπές Χριστουγέννων-Πάσχα). Ενώ το κίτρινο σωματείο οργανώνει με μπράβους «εκλογές», η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας) αρνείται συστηματικά να απαντήσει στο κάλεσμά μας για κοινή δράση, για να τελειώνουμε μια για πάντα με το κίτρινο σωματείο.

Στην τελευταία Γεν. Συνέλευση του Βύρωνα (16/1), όπου αποφασίστηκε η διάσπαση των εργαζομένων στα φροντιστήρια, η πλειοψηφία, η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών (Βύρωνας), αρνήθηκε να μπει σε ψηφοφορία ψήφισμα, που πρότεινε η μειοψηφία του σωματείου (Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών), το οποίο καλούσε όλα τα συνδικάτα σε σύσκεψη, για να χτυπήσουν το εργοδοτικό σωματείο. Αρνούνται να αποκαλύψουν το ρόλο του εργοδοτικού σωματείου με κινητοποιήσεις στα φροντιστήρια των εργοδοτών που έστησαν το κίτρινο σωματείο, αλλά και να ξεσκεπάσουν το ρόλο στο στήσιμό του τού δικηγόρου, στελέχους της ΠΑΣΚΕ, αντιπροέδρου στον ΔΣΑ, Δ. Βερβεσού. Αντί να παλέψει, για να μην κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ που υπογράφει το στημένο από τους εργοδότες σωματείο, μόνη και περιχαρακωμένη η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών στον Βύρωνα, απεμπόλησε τη δυνατότητα να ακυρωθεί η εργοδοτική ΣΣΕ, που γκρέμισε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στα ξενόγλωσσα, τους οποίους εκπροσωπούν 30 χρόνια. Επέλεξε να αφήσει τους εργαζομένους στα ξενόγλωσσα έρμαια στα χέρια των εργοδοτών...

2. Αντιμετωπίζουν την επίθεση των εργοδοτών που έστησαν δικό τους κίτρινο σωματείο ως... ευκαιρία για να... ηγεμονεύσουν στο χώρο των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση στο νομό Αττικής. Αυτόκλητα, έφτιαξαν κλαδικό σωματείο των εργαζομένων σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση επικαλύπτοντας με το καταστατικό τους τα άλλα συνδικάτα (ΣΕΦΚ, ΣΙΕΛ). Αν και γνώριζαν ότι η κίνηση αυτή θα έδινε τη δυνατότητα στον καθεστωτικό συνδικαλισμό της ΟΙΕΛΕ να διαγράψει τον Βύρωνα, με πρόσχημα το καταστατικό της, το οποίο ορίζει ότι δεν έχει μέλη σωματεία που είναι κλαδικά,  αρνήθηκαν να υλοποιήσουν την ομόφωνη απόφαση του 32ου συνεδρίου της ΟΙΕΛΕ, με την οποία η ΟΙΕΛΕ δεχόταν ο Βύρωνας να παραμείνει στην ΟΙΕΛΕ και με τη μετατροπή  του σε κλαδικό, μόνο στο χώρο των ξενογλώσσων, ώστε να αντιμετωπίσει την επίθεση της εργοδοσίας.

Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της μάχης που δώσαμε μαζί με την παλιά ηγεσία της ΑΣΚ(ΠΑΜΕ) στον Βύρωνα και στην ΟΙΕΛΕ. Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας), διέγραψε αγωνιστή, για 10 χρόνια εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ στην ΟΙΕΛΕ, αυτόν που με προσωπικό τίμημα οικοδόμησε την ΑΣΚ(ΠΑΜΕ) στον χώρο των ιδιωτικών σχολείων. Είχαν το θράσος να τον διαγράψουν και να του απαγορεύσουν να αντιπροσωπεύσει στο 34ο Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ τον κλάδο που τον είχε εκλέξει.  Απαξιώνουν, απομονώνουν, συκοφαντούν και διαγράφουν ιστορικά στελέχη της ΕΣΑΚ και του ΠΑΜΕ, τίμιους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, διότι τόλμησαν να διαφωνήσουν. Αγωνιστές που χρόνια πάλεψαν και έφτιαξαν ό,τι βρίσκει τώρα έτοιμο και καταστρέφει η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών (Βύρωνας)…

3. Από το 2006, μόλις ο ΣΕΦΚ απέκτησε δυναμική και έδωσε νικηφόρα μάχη απέναντι στους εργοδότες που ποινικοποίησαν τη δράση του και αμφισβήτησαν δικαστικά την αντιπροσωπευτικότητά του να υπογράφει ΣΣΕ, συστηματικά  προπαγανδίζουν ότι «η πλειοψηφία του ΣΕΦΚ θεωρεί βασικό εχθρό το ΠΑΜΕ». Αποσιωπούν ότι δεν υπάρχει ούτε μια ανακοίνωση ή εφημερίδα μας που να λέει έστω και τη λέξη κριτική στο ΠΑΜΕ μέχρι τον Απρίλη του 2008, αν και από το 2006 δεχόμαστε συστηματική συκοφαντική επίθεση. Με ιδιαίτερη ευκολία η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας) προσπερνά το γεγονός ότι από το 2004 μέχρι και το 2008, αν και στις εκλογές του ΣΕΦΚ εκλεγόταν από το ΠΑΜΕ μόνο ένα μέλος στο ΔΣ, η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, τον ψήφιζε αντιπρόεδρο.

Με ανακοινώσεις σεχταρισμού, αλαζονείας και ψεύδους, επιτίθενται σε συνδικαλιστές εργαζομένους που αναμετρώνται κάθε μέρα με την εργοδοσία με τίμημα τις διώξεις, τις αγωγές, τις απολύσεις. Χτυπούν συνδικάτο που έχει κριτήριο τη διάθεση του εργαζομένου να παλέψει κόντρα στην εργοδοσία, τη διαθεσιμότητά του να δώσει χρόνο από την επιβίωσή του στον αγώνα των εργαζομένων, που δίνει τη μάχη με τίμημα το χαμένο μεροκάματο, την απόλυση και τις διώξεις από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους.

4. Όλο αυτό το διάστημα ο μόνος αγώνας που δίνει η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών (Βύρωνας) είναι ο αγώνας της λάσπης και του ψέματος. Αποσιωπούν τη μάχη που δώσαμε όλοι μαζί το 2004 στο Υπουργείο Εργασίας και πετύχαμε να μην κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ που υπέγραψε το εργοδοτικό σωματείο που έστησαν οι εργοδότες στα ξενόγλωσσα.

Παλέψαμε, για να μη διαγραφεί ο "Βύρωνας" από την ΟΙΕΛΕ και στο Συνέδριο και στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Αντίθετα, η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας) κατήγγειλε τον ΣΕΦΚ ότι με πρότασή του το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ διέγραψε τον Βύρωνα, το σωματείο των καθηγητών στα ξενόγλωσσα. Επίσης, με απόφασή του το ΔΣ του Βύρωνα αρνήθηκε να θέσει στη Γενική Συνέλευσή του το αίτημά μας να κάνουμε κοινές εκδηλώσεις στις καθηγητικές σχολές τον Απρίλη του 2008. Με επιστολή του το ΔΣ του Βύρωνα μας απάντησε ότι αρνείται να κάνει κοινές εκδηλώσεις, καθώς «η κοινή δράση σας (του ΣΕΦΚ) με τις συμβιβασμένες ηγεσίες νομιμοποιεί τον εργοδοτικό συνδικαλισμό αυξάνοντας ηθικά, αριθμητικά αλλά και ιδεολογικά πολλές φορές το οπλοστάσιό του»...

Η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας) συκοφαντεί τον ΣΕΦΚ στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σαν κυβερνητικό-εργοδοτικό σωματείο. Στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, 9/2/2008, έφτασαν να καταγγέλλουν γεγονότα που δεν είχαν συμβεί: «Εκπρόσωποι της παράταξης των Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων στο ΔΣ του ΣΕΦΚ, προτείνουν για ψήφιση στην αυριανή Γενική Συνέλευση, τη μετατροπή της απεργίας της 13ης Φλεβάρη σε στάση εργασίας, με πρόσχημα την αδυναμία του κλάδου να ανταποκριθεί στο απεργιακό κάλεσμα. Όταν η «επαναστατική αριστερά» επιθυμεί να μετατρέψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε συμβολικές μορφές αγώνα με το άλλοθι ότι δεν τραβάει ο κόσμος, υπονομεύεται η συμπαράταξη με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Και φαίνεται τελικά πως εκείνοι που κριτικάρουν το ΠΑΜΕ και την τακτική του αποδεικνύονται οι καλύτεροι νεροκουβαλητές του δικομματισμού. Οι λογικές της ηττοπάθειας, μόνο νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της εργοδοσίας ρίχνουν».

Η επίθεση  στον ΣΕΦΚ άρχισε με τον διαχωρισμό: «δεν βγαίνουμε εξορμήσεις με συναδέλφους που δεν είναι στο ΠΑΜΕ, δεν κολλάμε μαζί τις αφίσες του ΣΕΦΚ αλλά μόνοι μας... μιλάτε για αναγνώριση της προϋπηρεσίας, θα νομιμοποιήσετε τα φροντιστήρια... αριστεροί ψάλτες του συστήματος... κτλ». Την ίδια στιγμή που το εργοδοτικό σωματείο στα ξενόγλωσσα έκανε «εκλογές» με μπράβους που δεν άφηναν όσους δεν ήταν στη λίστα των εργοδοτών να ψηφίσουν, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος του ΣΕΦΚ, έκρινε σημαντικότερο να γράψει αυτά τα ψεύδη στον Ριζοσπάστη, αρνήθηκε να ενημερώσει τη Γενική Συνέλευση στις 10/2, και να καλέσει σε κοινή δράση κόντρα στην εργοδοσία, διότι όπως δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του κλάδου δεν ήταν το θέμα της... Στην απεργία, όμως, στις 5/3/2008 ο ΣΕΦΚ συμμετείχε με ομόφωνη απόφαση της ΓΣ...

5. Τον Δεκέμβρη του 2009, όταν 4 μέλη του ΣΕΦΚ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, πήγαν στη ΓΣ του «Βύρωνα» προτείνοντας κοινή ενωτική δράση για την αντιμετώπιση του εργοδοτικού σωματείου στα ξενόγλωσσα αλλά και κοινή στάση ενάντια στον καθεστωτικό συνδικαλισμό στο 34ο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ, η τέως πρόεδρος του Βύρωνα απαίτησε από τη ΓΣ να αποφασίσει να διώξει τα μέλη του ΣΕΦΚ χωρίς να τους δώσει τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους/στις εργαζομένους/ες στα ξενόγλωσσα, όπως και έγινε...

Η επίθεση στον ΣΕΦΚ κλιμακώθηκε, πριν τις εκλογές του 2009: για την ΑΣΚ το σωματείο «συνεργάζεται με σωματεία-σφραγίδες που στήθηκαν να χτυπήσουν τα προ-ϋπάρχοντα μαζικά κλαδικά συνδικάτα στο εμπόριο, στους ιδιωτικούς υπάλληλους, στο επισιτισμό-τουρισμό κ.α. που συσπειρώνονται με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το Π.Α.Μ.Ε;». Με την επίθεση στο συνδικάτο, σε περίοδο που ο κλάδος προχωρούσε σε αναμέτρηση με την εργοδοσία για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, στέρησαν τη δυνατότητα από τον ΣΕΦΚ να αυξήσει τη συμμετοχή στις εκλογές. Ό,τι δεν ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, είναι «σφραγίδα και διασπαστικό». Τα ίδια έλεγε και η ΓΣΕΕ για να καταγγείλει τις κινητοποιήσεις της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων σωματείων για την κατάργηση του δουλεμπορίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την Αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα.

6. Στη μεγαλύτερη και νικηφόρα κινητοποίηση του κλάδου για την επαναπρόσληψη 3 συναδέλφων από τα φροντιστήρια Σύγχρονο η στάση της ηγεσίας του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας) αποτελεί απόδειξη για το τι σωματείο θέλουν και σε ποιο σωματείο καλούν τους συναδέλφους να πάνε φεύγοντας από τον ΣΕΦΚ. Στην προσπάθεια 5 συναδέλφων να διεκδικήσουν τα δώρα, την προϋπηρεσία και τα επιδόματα αδείας, το μέλος της ΑΣΚ(ΠΑΜΕ Ιδ.Εκπαιδευτικών) ο οποίος κατέβαινε και στις εκλογές του ΣΕΦΚ με το ψηφοδέλτιο της, αρχικά υπέγραψε το κείμενο διεκδίκησης προς την εργοδοσία.

Στη συνέχεια, όταν οι συνάδελφοι πήραν ό,τι διεκδίκησαν, αυτός αρνήθηκε να τα πάρει. Όταν οι 4 συνάδελφοι απολύθηκαν, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο κίνημα που δημιουργήθηκε, ενώ την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία για την επαναπρόσληψη των 4 (και του ίδιου) δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να επαναπροσληφθεί και παρά την αντίθετη γνώμη των απολυμένων συναδέλφων του, ανέθεσε στην ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας) να παρέμβει.  Με 15 φοιτητές και χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο σε φροντιστήριο, ούτε καν τους εκλεγμένους της ΑΣΚ(ΠΑΜΕ) στη διοίκηση του ΣΕΦΚ και της ΟΙΕΛΕ, έγινε με ντουντούκα παρέμβαση στο χώρο του φροντιστηρίου, ανακοινώντας στην εργοδοσία ότι τον Σεπτέμβρη θα επιβάλουν την επαναπρόσληψη όλων, ενώ δημοσιοποίησε την παρέμβαση στον Ριζοσπάστη. Στη συνέχεια, τον Οκτώβρη του 2009 αρνήθηκε να στηρίξει την οικονομική αξίωση όλων στην Επιθεώρηση Εργασίας, επικαλούμενος τη θέση της ηγεσίας του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας), ότι το ΠΑΜΕ δεν πάει σε υποταγμένους θεσμούς, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας (οι συνάδελφοι τον Δεκέμβρη, από τη διαδικασία αυτή, πήραν το 50% της αξίωσης, δηλ. 6.000 Ε.).

 Όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στις αρχές του Φλεβάρη με απεργιακή φρουρά στην πανεργατική απεργία στις 10 Φλεβάρη του 2010 και συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας) δήλωσε ότι σε κοινές κινητοποιήσεις με τον ΣΕΦΚ δεν κατεβαίνει και βέβαια καλύπτει πλήρως τη διαχωριστική στάση του μέλους της. Μάλιστα τον Μάρτη στην πανεργατική απεργία, όταν είχε προσυγκέντρωση ο κλάδος έξω από το φροντιστήριο στην Κάνιγκος και η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας) είχε προσυγκέντρωση ακριβώς απέναντι στα γραφεία του συνδικάτου των οικοδόμων, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να περάσουν απέναντι. Και βέβαια στη μεγάλη νικηφόρα κινηματική μάχη το καλοκαίρι του 2010 ήταν απόντες... Θέλουν συνδικάτο υποταγμένο στην ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών, που τις αποφάσεις και τις δράσεις θα τις αποφασίζει και θα τις υλοποιεί ο μηχανισμός και όχι οι εργαζόμενοι. Ένα χειραγωγημένο, περιχαρακωμένο συνδικάτο της ανάθεσης και της διαμεσολάβησης.

7. Καλούν τους εργαζομένους στα φροντιστήρια στο νομό Αττικής να εγκαταλείψουν τον ΣΕΦΚ και να γραφτούν στο «Βύρωνα», όπου ο εργαζόμενος σε Γενική Συνέλευση 50 ατόμων μπορεί να μιλήσει το πολύ 3 λεπτά. Αν μάλιστα θέτει ζητήματα, του σκίζει το πουκάμισο η καθηγήτρια ιδιωτικού σχολείου, μέλος της καθοδήγησης της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, και δέχεται φραστικές απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα, όπως έγινε στις 5 Δεκέμβρη 2010 με πρώην μέλος του ΔΣ του Βύρωνα και μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Στις 21/3 του 2010 με ένα κείμενο που μόνο «παραχριστιανική» οργάνωση θα μπορούσε να γράψει, η ΑΣΚ(ΠΑΜΕ) επιτέθηκε  στον ΣΕΦΚ και κάλεσε τα μέλη του να βαδίσουν στον «ορθό δρόμο» που χαράζει και όχι στην «κατρακύλα» που έχουν πέσει,  «οι εχθροί της εργατικής τάξης». Καθώς ο «παράδεισος της εργατικής τάξης» δεν είναι μακριά, απειλεί τους «αιρετικούς» με ξεκαθάρισμα: «ως τη στιγμή που θα ξεφορτωθούν οι εργαζόμενοι βαρίδια, σαν κι αυτούς τους συνδικαλιστές, ως τη στιγμή που θα κατακτήσουν την εξουσία και τον πλούτο που παράγουν».

8.Τον Ιούνιο του 2010 η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτ. (Βύρωνας) ερήμην του κλάδου, των μελών της παράταξης ΑΣΚ(ΠΑΜΕ) στον ΣΕΦΚ, των μελών του ψηφοδελτίου της, κατέθεσε στο ΔΣ του Βύρωνα πρόταση-έκτρωμα  για ΣΣΕ στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία γκρέμιζε τα θεμελιώδη δικαιώματα του κλάδου. Ο ΣΕΦΚ ενημερώθηκε για το σχέδιο-έκτρωμα από τη μειοψηφία στο ΔΣ του Βύρωνα, την Ενωτική Πρωτοβουλία. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του κλάδου μας τον Ιούνη του 2010 κανένα μέλος της ΑΣΚ(ΠΑΜΕ) ούτε και η εκλεγμένη στο ΔΣ του ΣΕΦΚ υπερασπίστηκε την πρόταση-έκτρωμα της ηγεσίας του ΠΑΜΕ Ιδ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας).

Στη ΓΣ αποφασίσαμε να παρέμβουμε στη ΓΣ του «Βύρωνα» στο ΕΚΑ, στην οποία θα συζητιόταν η πρόταση-έκτρωμα για ΣΣΕ του κλάδου μας. Όταν πήγαμε εκεί, η πρώην πρόεδρος του Βύρωνα ζήτησε να αποφασίσει η ΓΣ να αποβληθούμε, ενώ η νυν πρόεδρος κάλεσε τη ΓΣ να ψηφίσει να μείνουμε και να τοποθετηθούμε στο τέλος της ΓΣ. Όταν ήρθε η ώρα να μιλήσουμε, η πρόεδρος διέλυσε τη ΓΣ λέγοντας ότι η πρόταση του ΠΑΜΕ Ιδ. Εκπαιδευτικών για ΣΣΕ δεν μπορεί να συζητηθεί, γιατί η μειοψηφία (Ενωτική Πρωτοβουλία) δεν έχει καταθέσει πρόταση για ΣΣΕ (η ίδια στη ΓΣ στις 16/1 δεν άφησε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της μειοψηφίας (Ενωτική Πρωτοβουλία) για ΣΣΕ για τους εργαζομένους στα ξενόγλωσσα, ως αντικαταστατική, γιατί δεν είχε πρόταση για ΣΣΕ και στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα ιδιωτικά σχολεία και τα ΙΕΚ...). Στη συνέχεια, η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών ανακοίνωσε για την παρέμβαση των μελών του ΣΕΦΚ: «προβοκάτσια είναι αυτό που συνέβη στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου, όταν κάποιοι συνάδελφοι από τον ΣΕΦΚ (προφανώς ύστερα από συνεννόηση) εν είδει μπράβων, κυριολεκτικά εισέβαλλαν στη Συνέλευσή μας με φωνές και προσκλήσεις και με προφανή στόχο τη διακοπή και ματαίωση της Συνέλευσης (δυστυχώς γι' αυτούς δεν τα κατάφεραν)».

Το ψέμα και η λάσπη, η αναζήτηση εσωτερικού εχθρού είναι η πολιτική πραχτική της  ηγεσίας του ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών. Χωρίς το ψέμα και την ενοχή θρησκευτικές ενώσεις δεν φτιάχνονται... Σε αυτό το σωματείο καλούν τον κλάδο των εργαζόμενων καθηγητών στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης να πάει...

9. Στις 24/10/2010 στη Γενική Συνέλευση του κλάδου των εργαζομένων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης του νομού Αττικής η ηγεσία του ΠΑΜΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών έστειλε μέλος της πανελλαδικής γραμματείας του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, καθηγήτρια σε ιδιωτικό σχολείο, να ανακοινώσει ότι η ΑΣΚ (ΠΑΜΕ) δεν θα συμμετέχει στις εκλογές του ΣΕΦΚ τον Νοέμβρη του 2010. Η απόφαση αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης των συναδέλφων. Είναι απόφαση που έλαβε ο κλειστός πυρήνας της ηγεσίας του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ να αποσύρουν τα μέλη τους από πρωτοβάθμια σωματεία τα οποία δεν ελέγχουν και να τα εντάξουν σε δικές τους παραταξιακές συγκροτήσεις.

Η απόφαση δεν ανακοινώθηκε στη Γενική Συνέλευση από εργαζόμενο στα φροντιστήρια ούτε είναι συλλογική απόφαση των μελών της παράταξης ΑΣΚ. Μαζί με την καθηγήτρια σε ιδιωτικό σχολείο, δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στα φροντιστήρια, ούτε η εκλεγμένη συνάδελφος στο ΔΣ του ΣΕΦΚ ούτε ο εκλεγμένος στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Η διασπαστική απόφαση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών να αποσύρει τις δυνάμεις του από τον ΣΕΦΚ αποτελεί πράξη ανοιχτής υπονόμευσης των κατακτήσεων του κλάδου των εργαζόμενων καθηγητών στα φροντιστήρια. Είναι αποτέλεσμα της κυνικής θέσης πως «καλό και ορθό είναι ότι υπηρετεί το κόμμα και όχι το κίνημα». Ενώ αποχώρησαν από τον ΣΕΦΚ, δεν έπραξαν το ίδιο και στον ΣΙΕΛ, το σωματείο των καθηγητών/τριών στα ιδιωτικά σχολεία (όπου κυριαρχεί η ΠΑΣΚΕ (Ενότητα), η πλειοψηφία δηλαδή της ΟΙΕΛΕ) ούτε αμφισβητούν την ΣΣΕ των καθηγητών στα ιδιωτικά σχολεία.  Με επικεφαλής την ίδια καθηγήτρια σε ιδιωτικό σχολείο, η ΑΣΠΙΔΕ -ΠΑΜΕ  κατέβηκε στις εκλογές του ΣΙΕΛ, όπου από  79 ψήφους (6,9%) και 1 έδρα στο ΔΣ πήρε 27 ψήφους (3,2%) και καμία έδρα επί συνόλου 850 ψηφισάντων.

Είναι προφανές ότι δεν τους εμποδίζουν οι οργανωτικές δομές του συνδικαλιστικού κινήματος. Η διάσπαση των συνδικάτων και η κομματική περιχαράκωση είναι η επιλογή που τους οδηγεί στη διάλυση του εργατικού κινήματος...

10. Στις 23 Γενάρη ο ΣΕΦΙΕ κάλεσε τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου που ελέγχονται από ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών, χωρίς να απευθυνθεί στον ΣΕΦΚ, σε κοινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας προκειμένου να συγκροτηθεί «Συντονιστικό». Είναι προφανές πως αυτό που γίνεται στην Αττική, επεκτείνεται. Το ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών προχωρά σε δική του κομματική ομοσπονδία με μοναδικό άμεσο στόχο το χτύπημα του ΣΕΦΚ.

 Ούτε καν στη Γεν. Συνέλευση των εργαζομένων του Βύρωνας στις 16/1 δεν υπήρξε ενημέρωση για την κεντρική αυτή επιλογή. Προχωρούν εν αγνοία όχι μόνο των σωματείων που δεν ελέγχουν, αλλά και των ίδιων τους των μελών. Η Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών του  Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής-«Βύρων», η οποία εκπροσωπείται  στο Διοικητικό του Συμβούλιο με 2 έδρες,  καταγγέλλει την  πλειοψηφούσα παράταξη ΑΣΚ-ΠΑΜΕ, διότι  συμμετείχε στην παραπάνω σύσκεψη, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ και τη Γενική Συνέλευση του Βύρωνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα πριν, ώστε να συναποφασιστεί η συμμετοχή του σωματείου σε αυτήν και όχι εκπροσώπων μίας μόνο παράταξης.

Στην ανακοίνωση του «συντονιστικού πρωτοβάθμιων σωματείων στην ιδιωτική εκπαίδευση», ενώ καταγγέλλεται με μεγάλη ευκολία «το συνονθύλευμα οπορτουνιστών που παρά τις επαναστατικές κορόνες κινούνται στην ίδια λογική με την ΟΙΕΛΕ-συμβάσεις μηδενικές, απεργοσπασία» δεν γίνεται η παραμικρή καταγγελία για το κλαδικό ψευδο-σωματείο «εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής» που μέσα σε λίγα χρόνια πήρε την αντιπροσωπευτικότητα από τον «ΒΥΡΩΝΑ», και επιβάλλει μεσαιωνικούς όρους εργασίας. Θέλουν να αποκρύψουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες και δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη για τους εργοδότες του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO).

Θυμίζουμε ότι στις 7/07/2010 η Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ και όχι το ΠΑΜΕ Ιδιωτ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας) ήταν το συνδικάτο που στήριξε τον ΣΕΦΙΕ και κατήγγειλε τη διασπαστική κίνηση του «Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης» (ΣΜΕΘ) να επιχειρήσει να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζομένους στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και των ξένων γλωσσών υπονομεύοντας τη δράση του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης-Β.Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ) διακηρύσσοντας ότι τα συνδικάτα υπάρχουν για να ενώνουν και όχι να διαχωρίζουν, να διαμορφώνουν ταξική συνείδηση και να παλεύουν για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και ότι  οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν είναι κομματικό παραταξιακό παιχνίδι. Πολύ γρήγορα τον ίδιο δρόμο πήρε και η πλειοψηφία του ΣΕΦΙΕ…                            

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το συνδικάτο χτυπιέται γιατί είναι ακηδεμόνευτο, παλεύει για ένα άλλο εργατικό κίνημα, χωρίς διαμεσολάβηση και ανάθεση σε επαγγελματίες εκμαυλισμένους συνδικαλιστές. Κανείς εργοδότης, κανένας μηχανισμός, καμία συνδρομή, κανένα ρουσφέτι δεν θα το σταματήσει στη δράση του. 15 χρόνια τώρα συγκρουστήκαμε με την εργοδοσία, την ξεπουλημένη ηγεσία ΓΣΕΕ-ΕΚΑ-ΟΙΕΛΕ.

Αντιμετωπίσαμε την απόπειρα των εργοδοτών να ελέγξουν τον ΣΕΦΚ με εργοδοτικά ψηφοδέλτια το 1998-1999 και το 2005 τα οποία κατέβασαν με τον ίδιο επικεφαλής με ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ (Ενότητας) και της ΔΑΚΕ. Διωχθήκαμε από την εργοδοσία με αγωγές, μηνύσεις και απαίτηση να οδηγηθούμε στη φυλακή για 6 μήνες αλλά και να καταβάλουμε 1.300.000 ευρώ για τη συνδικαλιστική μας δράση. Σταθήκαμε όρθιοι στα δικαστήρια, όταν για χρόνια βρισκόμασταν σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας.

 Δίνουμε ασυμβίβαστη και ανυπόταχτη μάχη ενάντια στο Κεφάλαιο και τους καθεστωτικούς μηχανισμούς με τίμημα την ανεργία και τις απολύσεις. Ο ΣΕΦΚ είναι μέρος του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος. Δεν είναι συντεχνία. Είναι παρών σε κάθε αγώνα του κινήματος (απεργιακές συγκεντρώσεις, αποκλεισμούς εργασιακών χωρών, όπου οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι σηκώνουν κεφάλι). Ο ΣΕΦΚ δεν είναι αποτέλεσμα εκλογικής συμμαχίας πολιτικών γραφείων...

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η ΣΣΕ έχει κηρυχθεί, χάρη στη δράση του συνδικάτου, υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες. Να δώσουμε τη μάχη για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παντού. Κανείς δεν μπορεί να παίζει πάνω της κομματικά και παραταξιακά παιχνίδια.

 Καλούμε τα μέλη του ΠΑΜΕ, τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ που εργάζονται στα φροντιστήρια να μην πειθαρχήσουν στην απόφαση διάσπασης του ΣΕΦΚ, να μην ακολουθήσουν όσους δηλητηριάζουν τις σχέσεις των εργαζομένων, να παραμείνουν στο σωματείο των εργαζόμενων στα φροντιστήρια καθηγητών, να παλέψουμε μαζί, χωρίς διαχωρισμούς, ιδεολογικές και κομματικές περιχαρακώσεις ενάντια στη χούντα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, για να ανατραπεί η αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική, για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας και ο εκφασισμός της κοινωνίας.

Καλούμε τα συνδικάτα να καταγγείλουν και να αποδοκιμάσουν τη διασπαστική λειτουργία της ηγεσίας του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών (Βύρωνας), που με ψέμα και λάσπη, σε συνθήκη εργοδοτικής τρομοκρατίας, απαξιώνει τη δράση του ΣΕΦΚ,  ψάχνοντας «εσωτερικούς εχθρούς» στο εργατικό κίνημα.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Στο χέρι μας είναι να μην γκρεμιστούν οι κατακτήσεις του κλάδου, όπως έγινε στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια. Στο χέρι μας είναι να μην περάσει η διάσπαση. Να υπερασπιστούμε το συνδικάτο μας και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

........................................................................

Ηττήθηκε η απόπειρα της ηγεσίας του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών-Βύρωνας να υπονομεύσει τη ΣΣΕ του κλάδου

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών-Βύρωνας στην προσπάθειά της να διαπραγματευθεί αυτή στο όνομα του κλάδου μας νέα ΣΣΕ. Μετά τη δημοσιοποίηση του αρχικού σχεδίου-εκτρώματος ΣΣΕ που έκλεινε το μάτι στους εργοδότες για να υπογράψουν μαζί τους νέα ΣΣΕ, έγινε έκτακτη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΣΕΦΚ τον Ιούνη του 2010, όπου κανένα μέλος της ΑΣΚ(ΠΑΜΕ) ούτε και η εκλεγμένη στο ΔΣ του ΣΕΦΚ υπερασπίστηκε την πρόταση-έκτρωμα της ηγεσίας του ΠΑΜΕ Ιδ. Εκπαιδευτικών (Βύρωνας) και στην οποία αποφασίσαμε παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση του Βύρωνα, όπου καλέσαμε τους/τις συναδέλφους στα ξενόγλωσσα να μη στηρίξουν την κατάργηση της ΣΣΕ. Η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών-Βύρωνας διέλυσε τη ΓΣ, για να μη συζητήσουν οι συνάδελφοι από τα φροντιστήρια μέσης και τα ξενόγλωσσα μαζί. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν να αποσυρθεί το σχέδιο ΣΣΕ-έκτρωμα.

Στη συνέχεια, στις 24/10/2010, στη ΓΣ των εργαζομένων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης του νομού Αττικής η ηγεσία του ΠΑΜΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών ανακοινώσε ότι η ΑΣΚ (ΠΑΜΕ) δεν θα συμμετέχει στις εκλογές του ΣΕΦΚ τον Νοέμβρη του 2010.

Η διασπαστική απόφαση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών να αποσύρει τις δυνάμεις του από τον ΣΕΦΚ αποτελεί πράξη ανοιχτής υπονόμευσης των κατακτήσεων του κλάδου των εργαζόμενων στα φροντιστήρια. Ενώ αποχώρησαν από τον ΣΕΦΚ, δεν έπραξαν το ίδιο και στον ΣΙΕΛ, το σωματείο των καθηγητών/τριών στα ιδιωτικά σχολεία (όπου κυριαρχεί η ΠΑΣΚΕ (Ενότητα), η πλειοψηφία δηλαδή της ΟΙΕΛΕ).  Με επικεφαλής την ίδια καθηγήτρια σε ιδιωτικό σχολείο, η ΑΣΠΙΔΕ -ΠΑΜΕ  κατέβηκε στις εκλογές του ΣΙΕΛ, όπου από  79 ψήφους (6,9%) και 1 έδρα στο ΔΣ πήρε 27 ψήφους (3,2%) και καμία έδρα επί συνόλου 850 ψηφισάντων.

Στις 23 Γενάρη, η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών-Βύρωνας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις τον Μάρτη και τον Απρίλη του 2011, για την υπογραφή νέας ΣΣΕ νομού Αττικής. Όχι μόνο δεν έκαναν κλαδική απεργία, όχι μόνο δεν κινητοποιήθηκαν, αλλά κάλεσαν τηλεφωνικά όλους τους εργοδότες της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε συνάντηση. Ανταποκρίθηκαν μόνο οι εργοδότες στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης (ΕΣΙΦΜΕΑ), αν και είχε κηρυχτεί υποχρεωτική για όλους αυτούς η ΣΣΕ που είχαν υπογράψει με τον ΣΕΦΚ.

Τέλος, η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών-Βύρωνας δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος της πολιτικής και ταξικής ξεφτίλας να μπει στο σφαγείο του ΟΜΕΔ και να βγει με διαιτητική απόφαση, η οποία θα είχε καταργήσει όλες τις θεσμικές κατακτήσεις, και το ωρομίσθιο θα ήταν κάτω από τη ΣΣΕ  που έχει υπογράψει ο ΣΕΦΚ. Έτσι σταμάτησε η αθλιότητα που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι.

Στις 18/5 στον Ριζοσπάστη, η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών-Βύρωνας, αντί να κάνει αυτοκριτική, αντί να καταγγείλει το κλαδικό, στημένο από την εργοδοσία, σωματείο «εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής» που μέσα σε λίγα χρόνια πήρε την αντιπροσωπευτικότητα από τον «ΒΥΡΩΝΑ» και υπογράφει ΣΣΕ στο όνομα του κλάδου επιβάλλοντας μεσαιωνικούς όρους εργασίας, καταγγέλλει ξανά την πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΦΚ ότι «αποτελεί στήριγμα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού… Η προσπάθεια να ξελασπώσουν την παράταξη του ΠΑΣΟΚ τους οδηγεί απέναντι στο ΠΑΜΕ. Είναι ρητορικά και υποκριτικά τα ερωτήματά τους, όπως: «Τι κάνει το ΠΑΜΕ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας;». Η απάντηση είναι γνωστή και δίνεται καθημερινά από την αγωνιστική δράση του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς...».

Η απάντηση είναι γνωστή: η ηγεσία του ΠΑΜΕ Ιδιωτικών εκπαιδευτικών-Βύρωνας προσπάθησε να καταργήσει τη ΣΣΕ των εργαζομένων στα φροντιστήρια καθηγητών και να διασπάσει τον κλάδο. Για μια ακόμη φορά απέτυχε…