Απόφαση ΓΣ 13/1/2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6977652768, 6938204777

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

 

Απόφαση ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 13-1-2013

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ-ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΓΙΑ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΑΠΙΣΜΕΝΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

 

Η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση με το τρίτο στη σειρά Μνημόνιο και τον προϋπολογισμό και με συνεχή κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα που ακυρώνουν με το πιο απροκάλυπτο τρόπο το σύνταγμα μετατρέποντας τον «ναό» της αστικής δημοκραατίας σε γραφείο διεκπεραίωσης των αποφάσεων κεφαλαίου-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και υπό το καθεστώς διαρκούς έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει επιβάλει στη χώρα, έχει δημιουργήσει μια εφιαλτική πραγματικότητα για τους εργαζομένους και όλη την κοινωνία. Με απολύσεις, διαθεσιμότητες, αργίες, μετακινήσεις, μετατάξεις με διακηρυγμένο στόχο την «ελάφρυνση» του δημοσίου από 150.000 εργαζομένους. Με την πλήρη διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση κάθε δημόσιου αγαθού ως πεδίου κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Με τη διαμόρφωση εργασιακής κόλασης, με την τρομοκρατία των απολύσεων, των εργασιακών σχέσεων – λάστιχο, τις συμβάσεις μαύρης εργασίας, την ποινικοποίηση κάθε αγώνα. Με την πλήρη κατάργηση των ΣΣΕ και την «απελευθέρωση» των απολύσεων και τη διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τα μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι κοινά και στοχεύουν στην πάμφθηνη εργατική δύναμη, στη διαμόρφωση ενός εργαζόμενου υποταγμένου, εξαθλιωμένου και τρομαγμένου που δεν θα έχει δύναμη να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον εργοδότη, είτε είναι το κράτος είτε ιδιώτης.

Γι’ αυτό θέλουν να προσθέσουν στη στρατιά των 1.500.000 ανέργων (για πρώτη φορά ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ξεπέρασε τον συνολικό αριθμό απασχολούμενων) και των 500.000 απλήρωτων εργαζόμενων, άλλα 150.000 θύματα από το δημόσιο τομέα, θυσία στο σφαγείο της χρεομηχανής, των τραπεζικών και πολυεθνικών συμφερόντων. Γι’ αυτό ο λαός είναι υπό συνεχή εκβιασμό και πίεση να αποδεχθεί την εξαθλίωση για το καλό της «εθνικής» οικονομίας, τη «διάσωση» της χώρας, το δημοσιονομικό πλεόνασμα, την παραμονή στο ευρώ και στην Ε.Ε. Γιατί μόνο έτσι το κεφάλαιο και η Ε.Ε. ελπίζουν ότι θα ξεπεράσουν την κρίση και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς τους.

Το συνολικό τους σχέδιο για την πλήρη απαξίωση της εργασίας και της ζωής του λαού δεν μπορεί να περάσει χωρίς τον πρωτοφανή παροξυσμό της κρατικής και παρακρατικής βίας, τρομοκρατίας και καταστολής που παίρνει πλέον απροκάλυπτα και με ωμότητα πολεμικά-στρατιωτικά χαρακτηριστικά. Ξέρουν πια ότι πρέπει να προλάβουν να συντρίψουν κάθε προσπάθεια αυτοοργάνωσης του λαού, κάθε εστία αντίστασης και αγώνα σε γειτονιές, σε ριζοσπαστικούς πολιτικούς χώρους, στα Πανεπιστήμια.

Τα καθεστωτικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης αυτοαποκαλύπτονται σήμερα με τον πιο χυδαίο τρόπο, ως καλοπληρωμένα όργανα του ντόπιου εφοπλιστικού-κατασκευαστικού-εκδοτικού κεφαλαίου, της συγκυβέρνησης και της τρόικας.

Ενώ βαφτίζουν «κέντρα ανομίας και λαθρεμπορίου» και «άντρα κατασκευής μολότοφ και εμπόριου ναρκωτικών» κατειλημμένους και αυτοδιαχειριζόμενους δημόσιους χώρους όπως την  «Βίλλα Αμαλίας», την κατάληψη Σκαραμαγκά, ενώ νομιμοποιούν την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου με την έφοδο των σύγχρονων ταγμάτων ασφαλείας σε φοιτητικά στέκια της ΑΣΟΕΕ και την καταστροφή του ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού 98 FM, το βουλώνουν μπροστά στις εκατοντάδες καταχρηστικές και παράνομες απολύσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα – ακόμα και μέσα στις γιορτές – από δεκάδες επιχειρήσεις, την αθλιότητα της εκ περιτροπής εργασίας που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις με αποκορύφωμα το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν με ένα μεροκάματο την εβδομάδα, τα λουκέτα επιχειρήσεων που πετάνε απλήρωτους εργαζόμενους στον δρόμο, όπως στη ΣΕΛΜΑΝ, γενικά την απλήρωτη εργασία που γίνεται κανόνας για όσους εργαζομένους έχουν ακόμα δουλειά, όπως αποκαλύφτηκε για την Ιόνια Οδό όπου οι για 8 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν πήραν φέτος ούτε το δώρο.

Αγωνιούν για την απόσμηση του οχετού που άνοιξε με την υπόθεση της «Λίστας Λαγκάρντ» γιατί προσπαθούν να βγάλουν λάδι πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς και συνολικά το πολιτικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τα παράνομα δισεκατομμύρια που έκαναν φτερά από την χώρα, ενώ την ίδια στιγμή καλούσαν μισθωτούς και συνταξιούχους να συναινέσουν στην εξαθλίωσή τους.

Οι υποταγμένες πλειοψηφίες των περισσότερων Ομοσπονδιών και φυσικά οι εργοδοτικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ παρά τις δήθεν αντιμνημονιακές «κορώνες» τους και ενώ θάπρεπε να συμβάλουν στην όξυνση του ταξικού πολέμου και να στηρίξουν τον αγωνιζόμενο λαό, αυτοπροσδιορίζονται ως «κοινωνικοί εταίροι», δηλαδή αποκαλύπτουν τον προδοτικό τους ρόλο ως συνεργάτες της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να επιβάλει κοινωνική ειρήνη, στα πλαίσια της πλήρους αποδοχής των απαιτήσεων του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου και της τρόικας.

Σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα (ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα) συσπειρώνει δυστυχώς ακόμα ένα μικρό τμήμα εργαζομένων.

Η παραταξιοποίηση, ο κομματικός-περιχαρακωμένος συνδικαλισμός και η αντιμετώπιση των συνδικάτων ως εργαλεία ενίσχυσης της αυταπάτης της κοινοβουλευτικής διαπάλης, δεν οδηγούν πουθενά, ούτε εμπνέουν τους εργαζομένους. Είναι αναντίστοιχα, με την εποχή της συντριπτικής επίθεσης του κεφαλαίου, με την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και νομοθεσίας και με τους νέους όρους που διαμορφώνονται στην ταξική πάλη.

Μόνο η ριζική ανασυγκρότηση σε πραγματικά ταξική κατεύθυνση του εργατικού κινήματος είναι σήμερα ο δρόμος, για να αναπτυχθούν νικηφόροι αγώνες για την ανατροπή της συντριπτικής επίθεσης κεφαλαίου-Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΔΝΤ. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που να συσπειρώσει το τεράστιο τμήμα της εργατικής τάξης που είναι ασυνδικάλιστο, και που έχει απαξιώσει τον συλλογικό αγώνα.

Πρέπει το νέο εργατικό κίνημα να αποκτήσει τρόπους οργάνωσης των εκατομμύρια ανέργων. Να είναι πραγματικός αντίπαλος της εργοδοσίας, του κεφαλαίου, των πολιτικών του εκπροσώπων, των κυβερνήσεών του. Να θεωρεί ως βασικό κριτήριο δράσης του τις εργατικές ανάγκες και δικαιώματα. Να έχει ανεξαρτησία από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, τα κέντρα εξουσίας και το κράτος. Να βασίζεται στη δύναμη και την απόφαση των ίδιων των εργαζομένων, στη δημοκρατία και τον εργατικό πολιτισμό του αγώνα και όχι στις κομματικές εντολές. Σε ένα τέτοιο συνδικαλιστικό κίνημα πιστεύουμε, σε μια τέτοια κατεύθυνση θέλουμε και πρέπει να συμβάλουμε ως σωματείο. Σε αυτήν την βάση συμμετέχουμε ενεργά στην ανασυγκρότηση, μαζικοποίηση και την αποτελεσματικότερη δράση και λειτουργία του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΣΕΦΚ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

ΑΝΕΛΙΞΗ - ΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων των δύο παραρτημάτων του φροντιστηρίου «Ανέλιξη» αποφάσισε το καλοκαίρι του 2012 να μην αποδεχτεί τις βλαπτικές μεταβολές που προσπάθησε να επιβάλει η εργοδοσία των Τσαρπαλή-Πρέσβη μετά την αποχώρηση του τρίτου μέτοχου Κανακούλια μαζί με ένα μεγάλο μέρος των μαθητών της «Ανέλιξης» και την δημιουργία νέας διάδοχης επιχείρησης με την επωνυμία «Λογισμός».

Από τους 16 καθηγητές που εργάζονταν πέρυσι οι 10, μέλη της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα φροντιστήρια και του ΣΕΦΚ, αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με 20% μείωση. Από αυτούς οι 5 απολύθηκαν και οι υπόλοιποι 5 κλήθηκαν να αποδεχτούν τη μονομερή βλαπτική μεταβολή της εργασίας τους με 4-7 ώρες τη βδομάδα.

Η εργοδοσία επικαλείται μείωση ωρών και αναφέρεται συνεχώς «στις περιορισμένες ώρες του ενός φροντιστηρίου», ενώ τα φροντιστήρια είναι δύο, γεγονός που αναγκάστηκε να αποδεχτεί κατά τη διάρκεια των εργατικών διαφορών που συζητήθηκαν τον Δεκέμβρη στο ΣΕΠΕ. Η μονομερής βλαπτική μεταβολή  γίνεται με απώτερο σκοπό την απόλυσή και των 4 συναδέλφων, οι οποίοι δεν δέχθηκαν τη μείωση του ωρομισθίου τους, την επόμενη σχολική χρονιά 2013-2014 ή τον συμβιβασμό τους με τους νέους όρους λειτουργίας της επιχείρησης. Γεγονός που προέκυψε και από τους πίνακες προσωπικού που προσκόμισε η εργοδοσία της «Ανέλιξης» κατά τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς (Α.Δ.Δ. 313), σύμφωνα με τους οποίους όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν επαναπροσληφθεί – πλην των εργαζομένων που είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσης και οι οποίοι έχουν υποστεί δραματική μείωση ωρών, αλλά και ενός συναδέλφου ο οποίος έχει λάβει την αύξηση που προβλέπει η ΣΣΕ – έχουν μείωση μισθού κατά 40-50%. Η μεθόδευση της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τους «ενοχλητικούς» εργαζόμενους αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι, αν και, στην Ανέλιξη, υπάρχει μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων και άδικη κατανομή ωρών, έχουν γίνει νέες προσλήψεις, ενώ στο Φροντιστήριο Λογισμός οι εργαζόμενοι, δεν προσλαμβάνονται, αν δηλώσουν ότι είναι μέλη του ΣΕΦΚ.

 

ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΠΥΞΟΙΔΑ

 

Οι απολυμένοι καθηγητές από τα ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ στη Γενική τους Συνέλευση την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη αποφάσισαν να επιμείνουν στον αγώνα που δίνουν εδώ και πάνω από έξι μήνες για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς από την εργοδοσία των φροντιστηρίων, αλλά και να αποκαλύψουν τον σχεδιασμό της εταιρείας που για πρώτη φορά στην ιστορία της ταξικής πάλης στα φροντιστήρια Μ.Ε χρησιμοποίησαν την μέθοδο του «lock out», για να συντρίψουν τον αγώνα που έδωσαν οι συνάδελφοι για την υπεράσπιση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κλείνοντας τρία κερδοφόρα παραρτήματα και ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα επιχείρηση χωρίς τους καθηγητές που αγωνίζονταν και πέτυχαν την εφαρμογή της ΣΣΕ στην πράξη, το καλοκαίρι του 2012, με την επωνυμία «ΠΥΞΟΙΔΑ» και με όρους αδειοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας και το αρμόδιο ΠΥΣΔΕ τουλάχιστον ύποπτους και προβληματικούς, όπως έχει διαπιστώσει και το Σωματείο από τον αγώνα που έδωσε μέχρι σήμερα για τον έλεγχο της εξέλιξης αυτής της αδειοδότησης.

Οι εργοδότες Π. Πήλιουρας και Αρ. Μπαντέλης, αφού έχουν καταφέρει να υπερβούν νόμους, να αγνοήσουν αποφάσεις Υπουργείου και Επιθεωρήσεων Εργασίας συνεχίζουν να μην καταβάλουν τις δόσεις των δεδουλευμένων επικαλούμενοι «έλλειψη ρευστού» και οικονομικών αδυναμιών εξαιτίας της κρίσης, επιμένουν  να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, επιχειρώντας προσχεδιασμένα να αποκρύψουν τους πραγματικούς τους στόχους που είναι να εξαπατήσουν τους εργαζομένους, να τους απογοητεύσουν, για να παραιτηθούν από τον αγώνα που δίνουν, ώστε να συνεχίσουν ακάθεκτοι τα νέα τους επιχειρηματικά σχέδια.

 

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΤΙΚΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ»

 Η εργοδοσία της οικογένειας Πουσπουρίκα, έχει προχωρήσει σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση και διατάραξη οικιακής ειρήνης κατά του συναδέλφου που διεκδίκησε με την βοήθεια του σωματείου την εφαρμογή της ΣΣΕ και δεν δέχτηκε βλαπτικές μεταβολές στις εργασιακές του συνθήκες και κατά μελών του ΔΣ του ΣΕΦΚ και του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, για την κινητοποίηση που έγινε τον Ιούλη έξω από την επιχείρησή τους. Τα αφεντικά της επιχείρησης – που είναι και προεξέχοντα μέλη της εργοδοτικής ένωσης ΟΕΦΕ - αφού απέλυσαν εκδικητικά, για συνδικαλιστικούς λόγους τον εργαζόμενο που αγωνίστηκε για την εργασιακή του αξιοπρέπεια, τη δική του αλλά και των συναδέλφων του και εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς τρόμου και βίας που επιβάλλουν τα μνημόνια σε κάθε εργασιακό κλάδο, θεωρούν ότι μπορούν να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση, να τιμωρήσουν τον συλλογικό αγώνα για παραδειγματισμό και των υπόλοιπων εργαζομένων. Ήδη οι μάχες που έδωσαν ο συνάδελφος και το σωματείο στις τριμερείς συναντήσεις στο ΣΕΠΕ έχουν ως αποτέλεσμα την απόφαση της επιθεώρησης που δικαιώνει τον αγώνα του εργαζομένου και του ΣΕΦΚ.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΑΝΤΙ- ΣΕΦΚ-GROBE LUGE»

 

Το σωματείο κατάφερε να δώσει αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια εργοδοτικών-παρακρατικών μηχανισμών να στοχοποιήσουν το σωματείο και τους εργαζομένους που το στηρίζουν, με την επίθεση που δέχτηκε από τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εργοδοτικοχαφιεδοφασιστοσάιτ «αντι-ΣΕΦΚ- Grοβe Luge». Μετά τις ενέργειες του σωματείου το συγκεκριμένο site έχει στην ουσία πάψει να λειτουργεί ενώ εκκρεμεί απάντηση του υπουργείου δικαιοσύνης στο αίτημα του ΣΕΦΚ να αποσταλεί εγκύκλιος στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ώστε να μην επιτρέπεται η παροχή των πρακτικών αρχαιρεσιών σωματείων σε τρίτους (με έννομο συμφέρον) χωρίς τη διαδικασία που προβλέπεται σε κάθε δημόσια υπηρεσία (αίτηση με ονοματεπώνυμο και πρωτοκόλληση). Ακόμα εκκρεμεί αδικαιολόγητα το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου της διοίκησης του Πρωτοδικείου μετά τις καταγγελίες του σωματείου στις αρχές του φθινοπώρου και θα πρέπει να επιμείνουμε ώστε ο έλεγχος να ολοκληρωθεί και να φτάσει στα χέρια μας.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 

-        Ο ΣΕΦΚ τώρα με οργανωμένο τρόπο και με μαζικές εξορμήσεις να καλέσει τους εργαζόμενους καθηγητές να συσπειρωθούν στο σωματείο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει ο κλάδος και να αντισταθεί στην αυθαιρεσία και την ανελέητη επίθεση της εργοδοσίας.

 

-        Στήριξη των αγώνων που δίνουν οι συνάδελφοι στα φροντιστήρια «ΑΝΕΛΙΞΗ» και «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ». Άμεση απάντηση στις προσπάθειες φροντιστηριαρχών για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

 

-        Προετοιμασία για τις νέες εκλογές του σωματείου, που πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Οικονομικός αγώνας για την επιβίωση του σωματείου. Εξορμήσεις, εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης. Αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πύλης του ΣΕΦΚ. Έκδοση του Διαλείμματος.

 

-        Κάλεσμα στα πρωτοβάθμια σωματεία της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης για κοινό σχεδιασμό και παρέμβαση στο 35ο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ  στις 19/20 Γενάρη

 

-        Στήριξη της δράσης και λειτουργίας του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ιδιαίτερα σήμερα όπου ο ρόλος του είναι αναγκαίος

για την ανασυγκρότηση του ταξικού εργατικού κινήματος.

 

-        Πρωτοβουλία του ΣΕΦΚ ή συμμετοχή του σε πρωτοβουλίες άλλων σωματείων για αποτελεσματική απάντηση των εργαζομένων ενάντια στην κρατική βία και καταστολή, ενάντια στην δράση των φασιστικών συμμοριών της ΧΑ.

 

-        Ενίσχυση  της δράσης της  Κλαδικής επιτροπής αγώνα και αλληλεγγύης στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.  Κάλεσμα της Επιτροπής την Παρασκευή 18/1, 8.00μμ στα γραφεία του ΣΕΦΚ,  ενόψει του 35ου συνεδρίου της ΟΙΕΛΕ

 

-        Κάλεσμα όλων των εργαζομένων στα φροντιστήρια να συνεχίσουν να δηλώνουν διαθεσιμότητες, να πλαισιώσουν και να ενισχύσουν τα μαθήματα αλληλεγγύης που ξεκινάει ο ΣΕΦΚ μαζί με δύο ΕΛΜΕ με τις οποίες έχει ήδη συνυπογράψει κοινές ανακοινώσεις που είναι η ΕΛΜΕ Νοτίων προαστίων και η ΕΛΜΕ Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής. Συμμετοχή του ΣΕΦΚ σε προσπάθειες και άλλων σωματείων για την προώθηση της έμπρακτης εργατικής αλληλεγγύης σε γειτονιές και χώρους δουλειάς.