Kάτω η χούντα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ   ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ) (ΣΕΦΚ)

                                                          Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6938-204777, 6974-439203, 6977-652768

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

 Τετάρτη 19 - Πέμπτη 20 Οκτώβρη 

όλοι απεργούμε!  

όλοι στους δρόμους!  

             Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ και ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές της τρόικας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει εξαπολύσει την πιο βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, με το πολυνομοσχέδιο- έκτρωμα, που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή. Η επίθεση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή και τη συνέχεια του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τα οποία, όμως, εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν οδηγήσει στη διόγκωση του ελληνικού χρέους, στην εκτίναξη της ύφεσης, αλλά και έχουν φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

               Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει και εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των ανέργων, της νεολαίας και των συνταξιούχων:

     Μειώνει το αφορολόγητο όριο στα 5.000€ και επιβάλλει δυσβάσταχτο χαράτσι στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο, βέβαια, έρχεται να προστεθεί στην έκτακτη εισφορά που καλούνται να καταβάλουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

     Εφαρμόζει την εργασιακή εφεδρεία και την απόλυση προοπτικά δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων του δημοσίου.

     Καταργεί οργανισμούς και φορείς του δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα εξαγγέλλει δραστικές περικοπές σε όσους θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

     Περικόπτει δραματικά τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο.

     Διαλύει τη δημόσια παιδεία και υγεία μέσα τόσο από τις περικοπές, όσο και από τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολείων και νοσοκομείων.

     Καταστρέφει το δημόσιο πανεπιστήμιο μέσα από το νόμο Διαμαντοπούλου (κατάργηση ασύλου, λειτουργία πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης, απαξίωση πτυχίων)

     Προωθεί την οριστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, βάζοντας ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα και τα κεκτημένα όλων των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, μετά την αποτυχία επιβολής των επιχειρησιακών συμβάσεων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αντικατάσταση των κλαδικών συμβάσεων ακόμα και με επιχειρησιακές συμβάσεις που θα συνάπτονται με ατομικές υπογραφές επί λίστας εργαζομένων. Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης στις επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω των 50 ατόμων (όπου εργάζεται το 90% των μισθωτών) να καλεί έναν έναν προσωπικά τους εργαζομένους και να τους υποδεικνύει να (απο)δεχτούν τη μείωση των αποδοχών. Όταν συγκεντρωθεί το 50% συν μία των υπογραφών, η σχετική «σύμβαση» θα ισχύει αυτόματα στο σύνολο των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί και την κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) στους εργαζομένους που δεν ανήκουν στο εργατικό σωματείο και στους εργοδότες που δεν ανήκουν στην εργοδοτική ένωση. Εφόσον η δυνατότητα αυτή αναιρεθεί, η ΣΣΕ δε θα καλύπτει πλέον όλους τους εργαζομένους του κλάδου, αλλά αποκλειστικά και μόνο αυτούς που εργάζονται στα μέλη της εργοδοτικής ένωσης που υπέγραψε τη σύμβαση. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, οι εργοδοτικές ενώσεις δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, οπότε οι εργαζόμενοι θα είναι έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών, αφού θα είναι αναγκασμένοι να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής εδώ και δύο χρόνια πλέον τα βιώνουμε καθημερινά. Η ανεργία πλησιάζει το 20% (50% στους νέους), ενώ οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το επόμενο διάστημα το 1.000.000. Το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι πετσοκομμένο σε τέτοιο σημείο, ώστε ολοένα και περισσότεροι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες τους. Η παιδεία, η υγεία και οι συγκοινωνίες διαλύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς οι μαθητές να έχουν ή να προβλέπεται να πάρουν σύντομα- βιβλία.

Την ίδια στιγμή, η εργοδοτική ένωση (ΕΣΙΦΜΕΑ- ΣΕΦΑ) εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση και τις αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων που επέφερε το πρώτο μνημόνιο, επιχειρεί να καταργήσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου μας. Ήδη από το καλοκαίρι κατήγγειλαν με απύθμενο θράσος την ισχύουσα ΣΣΕ, που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική και έχει ισχύ νόμου, ζητώντας:

•26-38% μείωση μισθού

•ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης

•κατάργηση διακοπών Πάσχα

•αύξηση της διδακτικής ώρας

•κατάργηση αποζημίωσης κτλ.

               Ο στόχος των εργοδοτών είναι ξεκάθαρος: Θέλουν να ξεμπερδεύουν με το «βραχνά» των συλλογικών συμβάσεων, για να μπορούν να επιβάλουν στους εργαζομένους καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς να έχουν το άγχος της αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Γι’ αυτό και το όριο της κίνησής τους δεν είναι άλλο από την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου μας. Θέλουν εργαζομένους ανασφάλιστους και ανασφαλείς, με αμοιβές πείνας και κυρίως θέλουν εργαζομένους υποταγμένους και πειθήνιους.

               Οι εργοδότες έχουν, λοιπόν, επιλέξει το δρόμο της ευθείας σύγκρουσης με τους εργαζομένους στα φροντιστήρια και το σωματείο. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν αυτό το δρόμο. Τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησαν να στήσουν εργοδοτικά ψηφοδέλτια στο σωματείο, να ποινικοποιήσουν τη δράση του με αγωγές, να προσβάλουν την αντιπροσωπευτικότητα του ΣΕΦΚ. Σε κάθε περίπτωση ηττήθηκαν.

Στο χέρι μας είναι να δώσουμε και αυτή τη μάχη αγωνιστικά, μαζικά και νικηφόρα. Η Συλλογική Σύμβαση του κλάδου μας έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και έχει ισχύ νόμου. Το δρόμο μάς δείχνουν οι δεκάδες επαναπροσλήψεις στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και κυρίως η νίκη στα φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας», η μαζική κινητοποίηση του κλάδου στα γραφεία των εργοδοτών.

Το επόμενο διάστημα:

     δίνουμε τη μάχη της συλλογικής μας σύμβασης:

  Συσπειρωνόμαστε γύρω από το σωματείο, γιατί μόνο μέσα από συλλογικούς αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης- εργοδοτών.

  Στηρίζουμε αποφασιστικά κάθε συνάδελφο που διεκδικεί και αγωνίζεται μόνος ή με άλλους συναδέλφους για την εφαρμογή της ΣΣΕ στο χώρο δουλειάς του, αψηφώντας την τρομοκρατία των εργοδοτών και της απόλυσης. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στα φροντιστήρια να οργανωθούν σε Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς τους, να ξαναγνωρίσουν, και να ξανασυναντηθούν με την αλληλεγγύη και την συλλογικότητα.

  Οργανώνουμε κινητοποιήσεις απέναντι στην επίθεση του ΕΣΙΦΜΕΑ- ΣΕΦΑ, μέχρι να αναιρέσουν οι εργοδότες την καταγγελία της ισχύουσας ΣΣΕ και να δεσμευτούν ότι θα την τηρούν στο ακέραιο.

  Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην ανάληψη κοινής δράσης απέναντι στην επίθεση που δέχονται συνολικά οι ΣΣΕ, αλλά και κάθε κατακτημένο εργατικό δικαίωμα από κυβέρνηση-τρόικα- εργοδότες.

     δίνουμε τη μάχη ενάντια στη χούντα της κυβέρνησης- τρόικας:

  Δίνουμε τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζομένους και τη νεολαία. Αγωνιζόμαστε μαζί με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία, που αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση. Οι μεγαλειώδεις απεργίες και απεργιακές διαδηλώσεις των δύο προηγούμενων ετών, το κίνημα των πλατειών, το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα μάς δείχνουν το δρόμο.

     δίνουμε τη μάχη ενάντια στα χαράτσια:

  Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της κίνησης «Δε χρωστάμε- Δεν πουλάμε- Δεν πληρώνουμε» ενάντια στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης και το χαράτσι της ΔΕΗ.

     δίνουμε τη μάχη της αλληλεγγύης:

  Στηρίζουμε κάθε κλάδο που αγωνίζεται για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας.

  Παίρνουμε πρωτοβουλία με ΕΛΜΕ, Διδασκαλικούς Συλλόγους και κινήματα πόλης για την παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας στα πλαίσια της αλληλεγγύης σε μαθητές, Έλληνες και μετανάστες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια.

 

να είμαστε όλοι στην

πανεργατική απεργία της 19ης Οκτώβρη

 

  (προσυγκέντρωση 10:30 π.μ. στο Μουσείο)

 

και στην πανεργατική απεργία της 20ης Οκτώβρη 

(από το πρωί όλοι στο Σύνταγμα: περικυκλώνουμε, μαζί με όλα τα συνδικάτα, τη Βουλή)