Ανακοινώσεις από τις συσκέψεις των σωματείων  

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 6μμ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα σύνολο αντιλαϊκών ρυθμίσεων που προκαλούν οργή και αγανάχτηση, όπως κι αν διαβαστούν. Είτε από τη σκοπιά της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, είτε από εκείνη που αφορά τις παραπέρα διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι με το φορολογικό, απαλύνονται οι επιπτώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της εισοδηματικής πολιτικής και της μείωσης των ονομαστικών μισθών στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 Ποια είναι όμως η πραγματικότητα: 

 Ø                  Η μείωση για τους μισθωτούς του αφορολόγητου ορίου των 12.000€, με την εξαναγκαστική συλλογή αποδείξεων, αποτελεί τον προάγγελο της συνολικής κατάργησηw του. Η απαίτηση για συλλογή αποδείξεων σε μια χρονιά που η  λαϊκή κατανάλωση συρρικνώνεται, αποτελεί  στην ουσία   μείωση έως και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Ø                  Η αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ΔΕΗ, τσιγάρα και ποτά, βαρύνει κυρίως τα λαϊκά εισοδήματα.

Ø                  Η εισαγωγή της πρώτης κατοικίας ως τεκμήριο και η αύξησή του στα μικρά Ι.Χ. ανεβάζει το αφορολόγητο όριο κατακόρυφα. Με την καθιέρωση των τεκμηρίων αυτών οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα πληρώνουν φόρους από εισόδημα που δεν έχουν.

Ø                  Λεηλατούν τα εισοδήματα των ελαστικά εργαζόμενων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, στο όνομα της άρσης των προνομίων και της ‘’φορολογικής ασυλίας’’. Τα γελοία αυτά επιχειρήματα όχι μόνο δεν αφορούν τους ελαστικά εργαζόμενους, που βρίσκονται υπό διαρκή εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, αλλά αντίθετα τους εξοργίζουν, καθώς η απασχόληση με ‘’μπλοκάκι’’ δεν  ήταν επιλογή τους.

Ø                  Επίσης με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης υπερωριών και επιδομάτων σε μια σειρά κλάδους του δημοσίου, όπως στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, πλήττεται  – μαζί με τις άλλες περικοπές (14ος μισθός κλπ) –βάναυσα το εισόδημα των εργαζόμενων του δημοσίου, κύρια των χαμηλόμισθων.

 Τα δήθεν μέτρα για την φορολόγηση του κεφαλαίου αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα προωθείται:

 Ø                  Ο φορολογικός συντελεστής στα μη διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%.

Ø                  Η φορολογία των μερισμάτων των ιδιωτών αποτελεί σαπουνόφουσκα καθώς το ποσοστό των κερδών που διανέμεται ως μερίσματα είναι ελάχιστο μπροστά στο σύνολο των κερδών. Οι μετοχές εξάλλου των περισσοτέρων κερδοφόρων ΑΕ δεν ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Τα περιθώρια νόμιμης φοροδιαφυγής για τα νομικά πρόσωπα είναι τεράστια.

Ø                  Από τη λεγόμενη «ενιαία κλίμακα φορολόγησης» εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών.

Ø                  Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο με την μοναδική προϋπόθεση ότι οι μετοχές δε θα μεταβιβαστούν για ένα τρίμηνο. Στην εποχή των «ελλειμμάτων» ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παραμένει στο συμβολικό 1,5 τοις χιλίοις.

Ø                  Η εξευτελιστική φορολογία του 5%, για την επιστροφή κεφαλαίου από το εξωτερικό.

Ø                  Η διατήρηση των προκλητικών φοροελαφρύνσεων των εφοπλιστών.

Ø                  Νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο με πρόσχημα την «πράσινη ανάπτυξη», τη διατήρηση θέσεων εργασίας κλπ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι παρά ένα από τα μέτρα «ληστείας» του εισοδήματος των εργαζόμενων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ε.Ε., το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες, προχωρούν σε μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ. Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, νέοι γύροι λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι τα μέτρα που θα επιδιωχθεί να παρθούν το επόμενο διάστημα. Η υπαγωγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί με την στενή επιτήρηση της ΕΕ, θα αποτελέσει ένα ιστορικό πισωγύρισμα, με αιχμή δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών.

Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση, την Πέμπτη 8 Απρίλη 2010 στις 6 μμ στα Προπύλαια, ημέρα κατά την οποία συζητιέται στην ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο. Καλούμε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, ενάντια στη λεηλασία των δικαιωμάτων τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, να αντισταθούν στην επικυριαρχία του ΔΝΤ που σε συνεργασία με την ΕΕ σκοπεύουν να επιβάλλουν πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και των πλατιών λαϊκών μαζών. Για να πληρώσει την κρίση η εργοδοσία και οι τραπεζίτες, και όχι οι εργαζόμενοι.

 ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

 ·                    Γενναία αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. 

·                    Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

·                    Γενναία φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

·                    Αύξηση και όχι μείωση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι υπεύθυνο για την κρίση που εμείς, και όχι αυτοί, πληρώνουμε.

 

Ανακοίνωση για τη σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων την Τετάρτη 24/3

 

Πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 24/3 σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν με απόφασή τους τα σωματεία: Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιριών Διεθνούς Αεροδρομίου, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων DHL International Express, Σωματείο Εργαζομένων στη CPS, Σύλλογος Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών, Σωματείο Φαρμάκου Βοιωτίας – Αυλώνα, Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΟΔ Α.Ε., ΣΕΙΙΝΑΠ, Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, Πανελλήνια Ένωση Συμβασιούχων Γεωπόνων και Ανέργων, Σωματείο Υπαλλήλων Ψυκτικών, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΤ Στερεάς – Αττικής – Νήσων, Σύλλογος ΠΕ Διοικητικών ΥΠΠΟΤ.

Παρευρέθηκαν ακόμα ως παρατηρητές συνδικαλιστές από  ΕΛΜΕ, Συλλόγους Π.Ε, Νοσοκομεία, το Συντονιστικό των Συνελεύσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών, τους ενοικιαζόμενους εργαζομένους της Εθνικής Τράπεζας, την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ,  την ΟΙΥΕ, την ΟΜΕ –ΟΤΕ, τις Τράπεζες, συμβάλλοντας και με παρεμβάσεις τους στην συζήτηση

Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι σήμερα οι εργαζόμενοι δέχονται ιστορικών διαστάσεων επίθεση μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, τα νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά και την πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ. Ουσιαστικά οι κυρίαρχες τάξεις προσπαθούν να φορτώσουν στους εργαζομένους τα βάρη της οικονομικής κρίσης. Απέναντι σε αυτή την επίθεση οι κινητοποιήσεις που έχουν υπάρξει είναι σημαντικές αλλά παραμένει ζητούμενο εκείνη η πανεργατική κλιμάκωση, με τέτοιο περιεχόμενο και μορφές, που θα οδηγήσει στην ανατροπή του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης» και συνολικά της επίθεσης, θα προασπίσει και θα διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων. Αυτό οφείλεται τόσο στους αρνητικούς συσχετισμούς ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και αυτές του κεφαλαίου, όσο όμως και στην αδυναμία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να δώσει πραγματική αγωνιστική προοπτική. Η οικοδόμηση της αγωνιστικής ταξικής ενότητας των ίδιων των εργαζομένων και η προβολή των αναγκών τους σε ρήξη με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, την πολιτική της κυβέρνησης, τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία.

Απέναντι σε αυτό ο αγωνιστικός συντονισμός των ίδιων των πρωτοβάθμιων σωματείων, η καθοριστική συμβολή τους στο ξεδίπλωμα κινητοποιήσεων, την οικοδόμηση της ενότητας των εργαζομένων και την προβολή των αιτημάτων τους παραμένει κοινή επιδίωξη.

Κοινή εκτίμηση ήταν επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ενωτικός, αγωνιστικός, σωματειακός, κινηματικός χαρακτήρας στο συντονισμό, έξω και πέρα από κάθε λογική παραταξιοποίησης ή κομματικοποίησης, όπως έχει καταγραφεί μέσα από τα κείμενα, τις κινητοποιήσεις  και τις προτάσεις του.

Η σύσκεψη προτείνει στα σωματεία:

·        Τη στήριξη της κινητοποίησης στο αεροδρόμιο, το Σάββατο 27/03 (11.00 π.μ. στην πύλη 3 στο επίπεδο αναχωρήσεων) ενάντια στις απολύσεις και τις απειλές εναντίον συνδικαλιστών.

·        Την έκδοση αφίσας και προκήρυξης των σωματείων.

·        Τη μαζική έκδοση ψηφισμάτων και άλλες πρωτοβουλίες που να καταδικάζουν την προκλητική στάση της αστυνομίας στην πανεργατική απεργία, τις συλλήψεις διαδηλωτών και τις διώξεις κατά αγωνιστών.

·        Την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη 30/03, στις 6.00 μ.μ. στα Προπύλαια.

·        Τη διοργάνωση μετά το Πάσχα μεγάλης πανελλαδικής συνάντησης με εκπροσώπους από σωματεία από όλη την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό θα γίνει ειδικό κάλεσμα και επικοινωνία με τους συναγωνιστές και τις πρωτοβουλίες συντονισμού στην επαρχία.

·        Τη συντονισμένη παρέμβαση για να υπάρξει και νέα πανεργατική κινητοποίηση, μέσα στον Απρίλη, αξιοποιώντας και την απεργία που προγραμματίζει η ΑΔΕΔΥ με στόχο να γίνει πανεργατική.

·        Την οργάνωση άμεσης απάντησης με διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα σε περίπτωση προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

·        Την προετοιμασία μαζικής κινητοποίησης όταν κατατεθεί το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τέλος, για την καλύτερη οργάνωση του συντονισμού και τον πρακτικό σχεδιασμό των παρακάτω βημάτων θα γίνει την Δευτέρα 28/03, στις 6.00 μ.μ. στα γραφεία του ΣΥΤΕ (Σίνα 16) συνάντηση όπου καλείται ένας εκπρόσωπος από κάθε σωματείο.

  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14/3

 Στο πλαίσιο του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/3 Μαρτίου σύσκεψη στα γραφεία των σωματείων (Ανδρέα Λόντου 6).

 Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν είτε με αποφάσεις είτε ως παρατηρητές εκπρόσωποι και συνδικαλιστές από τα σωματεία: Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου – Αττικής, Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Αριστοτέλης», Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου», Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενών», Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Σωματείο Ψυκτικών, Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Πειραιά, Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Συνέλευση Ιατρών ΨΝΑ, Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων Τηλεφωνικών Κέντρων ΟΤΕ, ΣΕΙΙΝΑΠ, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΤ Αττικής – Στερεάς – Νήσων, Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων, Σωματείο Εργαζομένων Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλων (ΣΒΕΟΔ).

 Κοινή εκτίμηση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη να συνεχιστεί, να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η προσπάθεια συντονισμού των ίδιων των πρωτοβάθμιων σωματείων στις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά μας. Βασικές πλευρές αυτού του συντονισμού είναι ανάγκη να είναι:

·        Η πάλη για τη συνολική ανατροπή του αντιλαϊκού «Προγράμματος Σταθερότητας».

·        Η ανυπακοή απέναντι στις επιταγές της ΟΝΕ, της ΕΕ, του ΔΝΤ.

·        Η προσπάθεια για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τώρα, με πανεργατικές και κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, συλλαλητήρια, μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης.

·        Η κριτική στάση απέναντι στην κατεύθυνση και την πρακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τη σκοπιά της αναγκαίας αγωνιστικής ταξικής ενότητας των ίδιων των εργαζομένων και της κινηματικής απάντησης στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη.

 Σε αυτό το πλαίσιο η σύσκεψη προτείνει προς τα σωματεία:

·        Τη μαζική συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων, με κοινό μπλοκ, στο συλλαλητήριο την Τρίτη 16/3, στις 6.00 μ.μ. στα Προπύλαια.

·        Τη στήριξη των κινητοποιήσεων που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στη ΔΕΗ, αλλά και σε όποιο άλλο κλάδο κινητοποιηθεί.

·        Την πραγματοποίηση την Κυριακή 21 Μάρτη 11.00 στο ΕΜΠ, Συνέλευσης Αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων, στην οποία να κληθούν να συμμετάσχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες από όλη την Ελλάδα, από όλες τις πρωτοβουλίες συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων που σήμερα ξεδιπλώνονται. Θέματα αυτής της Συνέλευσης χρειάζεται να είναι η συζήτηση των βημάτων κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, η καλύτερη οργάνωση του συντονισμού των σωματείων και η διαμόρφωση κοινού διεκδικητικού πλαισίου απέναντι στην επίθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, να υπάρξει ενημέρωση και επικοινωνία με όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα και με αντίστοιχες πρωτοβουλίες συντονισμού, έτσι ώστε να υπάρξει η πιο μαζική παρουσία και στη συνέλευση αλλά και συνολικά στο συντονισμό.

 Τέλος, η σύσκεψη, προτείνει προς τα σωματεία να προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες, ψηφίσματα και διαμαρτυρίες που να αναδεικνύουν το ζήτημα της απρόκλητης αστυνομικής επίθεσης στο μπλοκ των σωματείων στην πανεργατική απεργία στις 11/3, που κατά δήλωση της αστυνομίας έγινε  «για να περάσει πρώτα το πανό της ΓΣΕΕ». Να μην αφήσουμε να περάσει αναπάντητη μια τέτοια επίθεση στα σωματεία!