Aλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών/τριών στην Ξάνθη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6938204777,6974439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Αθήνα, 26/10/2009

  Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

  Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου–Νοέμβριου του 2005, στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών λεσχών που προωθούσε ο τότε πρύτανης κ.Καραμπίνης, στα πλαίσια των συνολικότερων επιλογών ΝΔ-ΕΕ για χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης με αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις τον κατήγγειλε  και προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι δυναμικές μορφές πάλης που επέλεξαν οι φοιτητές, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, η ακύρωση διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στη σύγκλητο, η καταγγελία του πρύτανη και των πεπραγμένων του στην τοπική κοινωνία είχαν ως αποτέλεσμα απειλές εναντίον συνδικαλιστών φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις τόσο από τον κ. Καραμπίνη, όσο και από τον τότε αντιπρύτανη κ. Σιμόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρυτανικό συμβούλιο του ΔΠΘ είχε προχωρήσει στη σύναψη διπλής σύμβασης για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, τόσο με το ΕΙΝ όσο και με τον επιχειρηματία Χούτο.

Το Φλεβάρη του 2006 ο κ. Καραμπίνης προχώρησε στην υλοποίηση αυτών των απειλών, μηνύοντας για συκοφαντική δυσφήμηση το φοιτητή Λεύτερη Μπέτση, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Αριστερών και κάνοντας του αγωγή στην οποία ζητούσε 200.000 ευρώ και ένα χρόνο φυλάκιση εάν δεν έκανε δήλωση μετανοίας. Αφορμή για τη μήνυση υπήρξε δημόσια τοποθέτηση του φοιτητή σε τοπικό κανάλι. Πλήρως συντεταγμένος μαζί του είναι και ο επιχειρηματίας Χούτος που μήνυσε τον Λευτέρη Μπέτση και το Σύλλογο Φοιτητών. Ο Σύλλογος Φοιτητών απάντησε και απαίτησε να σταματήσει αμέσως η δίωξη του φοιτητή και προχώρησε στο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του αντιπρύτανη με χτίσιμο της εισόδου τους.

Η συνέχεια είναι ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών. Ύστερα από επερώτηση του Μ. Έβερτ στη βουλή και  διάβημά του υπέρ εισαγγελικής παρέμβασης, η εισαγγελία της Ξάνθης κάλεσε 6 φοιτητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και που κατηγορούνται υπεύθυνοι για τρία αδικήματα. Τα αδικήματα αυτά είναι η παράνομη βία, η διατάραξη οικιακής ειρήνης, και η πρόκληση διακεκριμένης φθοράς. Οι κινήσεις αλληλεγγύης του συλλόγου φοιτητών προς τον Λευτερή Μπέτση δικαιώθηκαν και ηθικά και πολιτικά καθώς τόσο ο κ. Καραμπίνης όσο και ο επιχειρηματίας κ. Χούτος απέσυραν τις μηνήσεις και τις αγωγές τους,  παραδεχόμενοι το σφάλμα τους.

Η εμπλοκή του αντιπρύτανη Καραμπίνη και σε αυτή τη δίωξη, που αφορά κινητοποίηση με βάση απόφαση μαζικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών εντός του ακαδημαϊκού ασύλου, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι γραμματείες των τμημάτων της πολυτεχνικής σχολής έδωσαν τα στοιχεία των φοιτητών στην εισαγγελία. Επίσης, εξόφθαλμα αβάσιμη είναι η κατάθεση του οδηγού του, ο οποίος και κατονόμασε τους 6 φοιτητές με βάση ανώνυμο τηλεφώνημα το οποίο ισχυρίζεται ότι δέχτηκε λίγες μέρες αργότερα.

Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των μορφών πάλης που επιλέγει το φοιτητικό κίνημα, είναι κομμάτι της προσπάθειας καταστολής του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, μπροστά στο δυναμικό αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος και το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

Έξω οι εισαγγελείς από τα πανεπιστήμια - Κάτω τα χέρια από το άσυλο.

Καμία δίωξη μαζικού φορέα και των μελών του – Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

 Για το ΔΣ του ΣΕΦΚ

Ο Πρόεδρος

 

  Η Γραμματέας

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

  ΑΝΝΑ ΛΕΚΑΚΗ