Αλληλεγγύη στους απολυμένους  από τα

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη

 

O Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη απολύει 94 εργαζόμενους στα «Ελληνικά Γράμματα»

 ΠΟΡΕΙΑ: ΤΡΙΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ –  6.30μμ – Προπύλαια.  

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ. Αγώνας μέχρι τη νίκη ενάντια στο μέτωπο αφεντικών, κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ

Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα»

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής

Επιτροπή Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζόμενων στα «Ελληνικά Γράμματα»

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων

.....................................................................................

Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων του ΔΟΛ

Όχι στη σφαγή των εργαζομένων από τη διοίκηση του ΔΟΛ

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ξεκίνησε τη σφαγή εργαζομένων που είχε εξαγγείλει. 45 άνθρωποι πετάχτηκαν στο δρόμο μέσα σε τέσσερις μέρες, λίγες εβδομάδες μετά τους 94 των Ελληνικών Γραμμάτων. Και είναι απλώς το ξεκίνημα για τις δεκάδες απολύσεις που έχει προγραμματίσει, με στόχο -απ’ο,τι φαίνεται- 150 «διοικητικούς» και 135 «δημοσιογράφους», αν και σε μια προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων η εταιρεία «διαβεβαιώνει» ότι «προς το παρόν» δεν απολύει δημοσιογράφους.

Η Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων του ΔΟΛ οργανώνει αύριο, Τρίτη, 5/10/2010, στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο του κτιρίου, Μιχαλακοπούλου 80, συνέντευξη τύπου για να ακουστεί και η άποψη των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία αρνείται κάθε διάλογο με εργαζομένους ή με τα σωματεία τους και χρησιμοποιεί καταχρηστικά τις εφημερίδες και τα άλλα μέσα που διαθέτει για να προπαγανδίζει την ανάγκη «θυσιών» από τους εργαζομένους γενικά και τους δικούς της ειδικότερα.

Η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών έχει ήδη κηρύξει 24-ωρες κυλιόμενες απεργίες από μεθαύριο, Τετάρτη, και το Διασωματειακό των Ενώσεων του τύπου συνέρχεται επίσης αύριο, για να αντιμετωπιστεί η βάναυση επίθεση της ανάλγητης αυτής εργοδοσίας.

Η εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6977652768, 6938204777,6974439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Αθήνα, 29/09/2010

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών καταγγέλλει την ομαδική απόλυση 95 εργαζομένων μετά από το λουκέτο στα «Ελληνικά Γράμματα» που έβαλε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) και ο μεγαλομέτοχος Ψυχάρης. Ο ΔΟΛ και ο Ψυχάρης με την κίνηση αυτή πρωτοστατούν στην επιβολή του μνημονίου ΔΝΤ-ΕΕ-κυβέρνησης και στον ιδιωτικό τομέα. Γι΄ αυτό αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προανήγγειλαν 182 απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων του οργανισμού, για να ανακοινώσουν στη συνέχεια στους εργαζομένους ότι δεν ισχύει η… φημολογία, αλλά πρέπει να δεχθούν κατάργηση δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα για να μην απολυθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή ανακοινώνουν την αγορά ποσοστού μετοχών της τράπεζας FMPG.

Η μάχη που δίνουν ενάντια στο λουκέτο  στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» οι απολυμένοι,  το επιχειρησιακό σωματείο και το κλαδικό σωματείο βιβλίου – χάρτου Αθήνας είναι αγώνας ενάντια στο γκρέμισμα των εργατικών δικαιωμάτων στο κλάδο του βιβλίου, που με αγώνες κατέκτησαν, ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις.
Ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους απολυμένους συναδέλφους από τον ΔΟΛ και είναι δίπλα τους από την πρώτη στιγμή που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην κυνική επιλογή του ΔΟΛ για λουκέτο στα Ελληνικά Γράμματα. Θα είμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους μέχρι την νίκη. Η νίκη τους θα είναι και νίκη όλου του εργατικού κινήματος.
Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν την απεργιακή συγκέντρωση στον κλάδο του βιβλίου την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο (Σόλωνος & Ασκληπιού) στις 10.30πμ.

        Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

   Πέτρος Μαραφής                                               Χριστόφορος Βλάχος

 

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» [9/9]

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» πραγματοποιήθηκε σήμερα 9 Σεπτέμβρη, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Θέμα της Συνέλευσης ήταν ο καθορισμός της στάσης των εργαζομένων απέναντι στην απόφαση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη να προχωρήσει στο κλείσιμο της εκδοτικής επιχείρησης και στην απόλυση των περίπου 100 εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι η Γενική Συνέλευση αποτελεί το κυρίαρχο όργανό μας και οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές για όλους τους εκπροσώπους μας στη διαβούλευση με την εργοδοσία.

Αδιαπραγμάτευτη θέση μας αποτελεί η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας προς όλους τους συνεργάτες της (συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, εικονογράφους, κ.ά.).

Σε αυτά τα πλαίσια, προχωρούμε:

  • Σε συγκέντρωση και πορεία προς το κτίριο του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80) την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη ώρα 15:30, ημέρα που η Διοίκηση του ΔΟΛ έχει εξαγγείλει το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων.
  • Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη στις 20:00.
  • Σε  24ωρη απεργία την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη μαζί το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.
  • Σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί εκεί η τριμερής συνάντηση.

Δηλώνουμε πως οποιαδήποτε απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε απόλυση συναδέλφου ή συναδέλφων θα σημαίνει για εμάς την αυτόματη κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Καλούμε το σύνολο του εργατικού κινήματος και των εργαζομένων, τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας αλλά και κάθε πολίτη να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας.  

Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα

 Στοιχεία Επικοινωνίας

Δημήτρης Πουλόπουλος, τηλ.: 6977711861

Σπύρος Αλεξίου, τηλ.: 6977235025

Νίκος Χήρας, τηλ.: 6977711838

 E-mail: louketo2010@yahoo.gr

Το Σάββατο 4/9 και την Κυριακή 5/9 με την παρουσία αρκετών εργαζομένων από τα «ελληνικά γράμματα», το χώρο του βιβλίου και αλληλέγγυων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις -παρεμβάσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στο 39ο φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάπειο με ανάρτηση πανό και μοίρασμα  προκηρύξεων (του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου) για το επικείμενο κλείσιμο των «ελληνικών γραμμάτων». Μάλιστα, τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε και πορεία η οποία πέρασε μέσα από την έκθεση και κατέληξε στο χώρο όπου γίνονταν τα εγκαίνια του φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων γινόταν ενημέρωση και μέσω ντουντούκας ενώ φωνάχτηκαν και αρκετά συνθήματα όπως: Ο  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ – 100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ // ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ // ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ – ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

 

Aνακοίνωση του Σωματείου των Εργαζομένων στις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»:

Ο ΔΟΛ ΠΕΤΑΕΙ 100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ

«ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

 

Η 3η του Σεπτέμβρη, «γιορτάστηκε» με τον καλύτερο τρόπο στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων γενικότερα. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα αυτή, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους ιστορικότερους και μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, τα «Ελληνικά Γράμματα».

 Με το λουκέτο αυτό ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες, και πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λπ.

 Με μια κυνική ανακοίνωση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα έχει ως προτεραιότητα τον…πολιτισμό και την…καλλιέργεια, ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες (!) χάνουν τη δουλειά τους, εναρμονιζόμενος πλήρως με το πνεύμα του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση αυτή αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντίστοιχες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου, και του πολιτισμού γενικότερα. Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος κ. ΨΥΧΑΡΗΣ αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG. Τυχαίο, δε νομίζω…

 Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής μας οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων αρνούμαστε να συναινέσουμε στο κλείσιμο της εταιρείας και στην προοπτική της ανεργίας που μας οδηγεί ο ΔΟΛ.

 

Απαιτούμε:

Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας.

 Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ και αρνούνται να πληρώσουν την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων.

 

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ή ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ MEGA CHANNEL ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ 100 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

 Ζητάμε την αλληλεγγύη όλου του εργατικού κινήματος και των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού.

                                                                                  

Σωματείο Εργαζομένων στις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής:

100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Δ.Ο.Λ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ!Σε ομαδική απόλυση 100 εργαζομένων προχωράει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, ιδιοκτήτης των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα», ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τις δεκάδες απολύσεις στον κλάδο του βιβλίου και γενικότερα, δείχνει το επιθετικό, αντεργατικό και πραγματικό πρόσωπο των «μέτρων» ενάντια στην κρίση. Αποδεικνύει ότι την κρίση τους θα την πληρώσουμε όλοι εμείς, την ίδια ώρα που δεκάδες νόμοι και μέτρα παίρνονται για να ενισχύσουν και να σώσουν τους εργοδότες, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια ευρω δίνονται στις τράπεζες, την ίδια στιγμή που τα πακέτα στήριξης, οι φοροαπαλλαγές και οι διευκολύνσεις στο κεφάλαιο είναι προκλητικές.

Η κυβέρνηση και τα αφεντικά ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Έχουν σχέδιο και στόχο να μην αφήσουν όρθιο κανένα εργατικό δικαίωμα, να «τελειώνουν» τώρα, μέσα στην δίνη της κρίσης με ότι τους ήταν εμπόδιο. Τα αφεντικά απολύουν, κλείνουν επιχειρήσεις, καταργούν τις συμβάσεις, μειώνουν τους μισθούς. Το κέρδος πρέπει να μείνει κέρδος!


Το λουκέτο στα «Ελληνικά Γράμματα» είναι μια ακόμα απόδειξη για όλα αυτά. Πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, κ.λπ. Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος του ΔΟΛ κ. ΨΥΧΑΡΗΣ αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG!


Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, αυτός ο «εθνικός χορηγός» του...πολιτισμού, με μια κυνική ανακοίνωση ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες (!) χάνουν τη δουλειά τους, εναρμονιζόμενος πλήρως με το πνεύμα του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση αυτή αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντίστοιχες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου.


Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των εργαζόμενων των «Ελληνικών Γραμμάτων» που δεν συναινούν στο κλείσιμο της εταιρείας. Βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις του δίπλα στο επιχειρησιακό σωματείο των «Ελληνικών Γραμμάτων» και στους εργαζόμενους της εταιρίας με το αίτημα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να εκπληρωθούν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας.

Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ. Οι εργαζόμενοι, αρνούμαστε να πληρώσουμε την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων.


Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Βιβλίου-Χάρτου, αλλά και όλα τα σωματεία, το εργατικό κίνημα και τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού να αντισταθούν στις απολύσεις και το κλείσιμο. Να αγωνιστούν ώστε να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια.


Με τις αγωνιστικές μας αποφάσεις, τις κινητοποιήσεις, τον αγώνα μας θα ανατρέψουμε το βάρβαρο μέλλον των απολύσεων και της ανεργίας.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

.......................................................................................................................................

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ

Λόντου 6 (β όροφος) Εξάρχεια, 210-3820537, sylyp_vivliou@yahoo.gr, www.bookworker.gr

.......................................................................................................................................


- Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 8/9 στις 8.00 μ.μ. στα γραφεία μας, με θέμα: τις εξελίξεις στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»- Σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων, εργαζομένων την Πέμπτη 9/9 στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία μας, για τη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζόμενων στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»