Αλληλεγγύη στον Ντίνο Παλαιστίδη που απολύθηκε από τις εκδόσεις Άγρα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

                Ανδρεά Λόντου 6, 10681, Αθήνα                                                        τηλ.3820537,6938204777,6977652768                                                                  6974439203 e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Κάτω τα χέρια από τον Ντίνο

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών καταγγέλλει την απόλυση του συναδέλφου Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ. Η απόλυσή του είναι άδικη και προκλητική. Έχει εκδικητικό χαρακτήρα και αποτελεί επίθεση στο δικαίωμα του συνδικαλισμού και στο δικαίωμα κάθε εργαζομένου να διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Ο συνάδελφος είχε προσληφθεί το Μάη του 2004 ως υπάλληλος γραφείου (και για εξωτερικές εργασίες). Όμως με τη μεταφορά των εκδόσεων ΑΓΡΑ στο κτίριο της Ζωοδόχου Πηγής (Ιούλης 2007) και την έναρξη λειτουργίας του βιβλιοπωλείου (Οκτώβρης 2007), ο συνάδελφος τοποθετείται στο βιβλιοπωλείο και τα καθήκοντά του αλλάζουν. Μαζί με τα καθήκοντα στο βιβλιοπωλείο, ο εργαζόμενος εκτελούσε και άλλα καθήκοντα σχετικά με τη λειτουργία του εκδοτικού οίκου, τα οποία εκπλήρωνε με συνέπεια, παρ’ ότι του είχε ανατεθεί μεγάλος φόρτος εργασίας.

Για την εργασιακή του συνθήκη, το φόρτο εργασίας και την παράλογη απαίτηση να κάνει ενίοτε εξωτερικές εργασίες (μάλιστα με το δικό του μηχανάκι) ζήτησε, από τον Ιούλη του 2008, συνάντηση με τον εργοδότη. Όμως, αυτός αδιαφόρησε και ουσιαστικά απαξίωσε τον συνάδελφο και το αίτημά του. Ο συνάδελφος για να περιφρουρήσει την εργασιακή του συνθήκη ζήτησε να γίνει αλλαγή της ειδικότητάς του σε πωλητή. Με δύο επιστολές του (Ιούλης 2009 και Νοέμβρης 2009) έθεσε και πάλι τα ζητήματα που τον απασχολούσαν καθώς και το ζήτημα για αλλαγή ειδικότητας. Εισέπραξε και πάλι αδιαφορία.  Στις 2/12/2009 ο εργαζόμενος στέλνει εξώδικο στην εταιρεία και λέει πως, αν μέχρι τις 8/12/2009 δεν αντιμετωπιστούν  τα ζητήματα που τον απασχολούν, θα προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η εταιρεία «απαντά» με εξώδικο γεμάτο ανακρίβειες και ψεύδη. Την Παρασκευή 8/1/2010 γίνεται η τρμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση. Η Επιθεωρήτρια Εργασίας γνωμοδοτεί ότι, «η εταιρεία θα μπορούσε να επανεξετάσει το αίτημα του εργαζομένου με προοπτική επίλυσης». Στις 13/1 η εταιρεία προχωρά σε απόλυση του συναδέλφου για «αντισυμβατική συμπεριφορά». Ο εργοδότης, κ. Πετσόπουλος εκτός του ότι θεωρεί πως στην εταιρεία όλοι πρέπει να κάνουν τα πάντα, θεωρεί επίσης και πως το να ζητάς τα δικαιώματά σου είναι αντισυμβατική συμπεριφορά. 

Οι συνάδελφοι στις εκδόσεις ΑΓΡΑ αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή. Έθεσαν στον εργοδότη το ζήτημα της ανάκλησης της απόλυσης. Αυτός άφησε αρχικά να εννοηθεί πως μπορεί να επανεξετάσει την απόφασή του. Επί δεκαπέντε μέρες «το σκεφτόταν». Ακολούθησε παρελκυστική ταχτική αποπροσανατολισμού. Στις 28/1 καλεί τον απολυμένο και αφού του λέει πως, και μόνο η παρουσία του στο χώρο τού είναι δυσάρεστη, του προτείνει να αποδεχτεί την απόλυση και να επαναπροσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Ουσιαστικά δηλαδή, να αποδεχτεί ο συνάδελφος το πέταγμά του από τη δουλειά, όταν λήξει η σύμβαση ορισμένου χρόνου.

 Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών γνωρίζει τη δράση του Ντίνου για τα εργατικά δικαιώματα στο χώρο των εργαζομένων στα βιβλιοπωλεία, την ανιδιοτελή στάση του, την ταύτιση της ζωής του με το ακηδεμόνευτο εργατικό κίνημα, την αλληλεγγύη του σε κάθε απολυμένο και διωκόμενο από τους καθεστωτικούς μηχανισμούς.

Απαιτούμε να ανακληθεί τώρα η εκδικητική απόλυση, να γίνονται σεβαστά τα εργατικά δικαιώματα. Ο ΣΕΦΚ καλεί τα μέλη του, αλλά και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος  να στηρίξουν τις ΑΠΕΡΓΙΕΣ στις οποίες προχωρούν οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΡΑ»:

- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/2: νέα 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ των εργαζομένων στις εκδόσεις ΑΓΡΑ με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου.

Απεργιακή συγκέντρωση στις 9.00 π.μ. έξω από την "ΑΓΡΑ" (Ζωοδόχου Πηγής 99 Εξάρχεια)

-
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/2: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ έξω από το βιβλιοπωλείο ALBATROS (χονδρική πώληση των βιβλίων των εκδόσεων ΑΓΡΑ), στις 11.00 π.μ., Σόλωνος 111

 

- ΤΡΙΤΗ 16/2: Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40) στις 12 το μεσημέρι. Θα γίνει 3μερής συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου για την αντι-συνδικαλιστική και εκδικητική απόλυση του συναδέλφου.

 

- ΤΡΙΤΗ 16/2: Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής οργανώνει στα γραφεία του (Λόντου 6 Εξάρχεια) ανοιχτή σύσκεψη για να συζητήσουμε την παραπέρα δράση μας. Στη σύσκεψη καλούνται εργατικά σωματεία, εργατικές συλλογικότητες και εργαζόμενοι. Στις 7.00 μ.μ.

Από την πρώτη σύσκεψη που έγινε στις 9/2 αποφασίστηκε να μαζευόμαστε κάθε Τρίτη στις 7.00 μ.μ.

 

- ΠΕΜΠΤΗ 18/2: Συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας (Σταδίου 29, 2ος όροφος) στις 10.30 π.μ. Θα γίνει 3μερής συνάντηση (εργατική διαφορά), μετά από προσφυγή του απολυμένου όπου ζητά να χαρακτηριστεί η απόλυση άδικη, καταχρηστική και εκδικητική.

 

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ 

 

3/2 και 5/2: ο ΣΕΦΚ συμμετείχε στη συγκέντρωση έξω από την «ΑΓΡΑ» (Ζωοδ. Πηγής 99, Εξάρχεια) στις 9.00 π.μ.Τετάρτη  και Παρασκευή 

 

Καταγγελία των 30 λογίων:

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

(ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6938-204777, 6974-439203, 6977-652768

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΦΚ

21/02/2010

 

 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιστή Ντίνο Παλαιστίδη, ο οποίος απολύθηκε από τις εκδόσεις Άγρα επειδή διεκδίκησε τα εργατικά δικαιώματά του.

 

Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις εκδόσεις Άγρα και τον αγώνα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου.

 

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και πρωτοφανή ενέργεια 49 συγγραφέων, καλλιτεχνών και λογίων να προχωρήσουν σε «δήλωση οργή, θλίψης και προστασίας των εκδόσεων Άγρα από τη συκοφάντηση και το διασυρμό», ισχυριζόμενοι ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται με «αφορμή απόλυση η οποία θα κριθεί στα δικαστήρια».

 

Στους ανθρώπους του πνεύματος δεν ταιριάζει ούτε η στήριξη στην εργοδοσία ούτε η υπονόμευση των εργατικών κινητοποιήσεων ούτε δηλώσεις που ανοίγουν το δρόμο στην ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις εκδόσεις Άγρα.

 

Η θέση τους οφείλει να είναι στο πλευρό των εργαζομένων και στον αγώνα για την επαναπρόσληψη του Ντίνου Παλαιστίδη.

 

Το κατάπτυστο κείμενο των 30 λογίων, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του Συνασπισμού Αυγή:

Όχι στον διασυρμό της "Άγρας"
Κρημνιώτη Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/02/2010
 
Οι εκδόσεις Άγρα αναμφισβήτητα έχουν διανύσει και εξακολουθούν να διανύουν σημαντική πορεία στο χώρο του βιβλίου με αξιοπρόσεκτο ρόλο στην εγχώρια πνευματική ζωή. Το τελευταίο διάστημα, μετά την απόλυση του εργαζόμενου και συνδικαλιστή Ντίνου Παλαιστίδη, ο εκδοτικός οίκος βρίσκεται στη δίνη μιας απόφασης άδικης για τον εργαζόμενο ακόμα περισσότερο άδικης για τον ίδιο και την ιστορία του. Ο Σταύρος Πετσόπουλος έχει να καμαρώνει για πολλές επιλογές του στη μέχρι τώρα διαδρομή της Άγρας. Σίγουρα δεν μπορεί να καμαρώνει για την απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη. Ωστόσο, το λάθος αυτό του εκδότη δεν μπορεί ούτε να αναιρέσει ούτε να ισοπεδώσει τη διαδρομή τόσων χρόνων και τέτοιας ποιότητας του εκδοτικού του οίκου. Όσο λυπηρό, άστοχο, άδικο είναι να απολύεται ένας εργαζόμενος και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά, άλλο τόσο ενοχλητικό, αντιπνευματικό και αντιαισθητικό είναι να τσαλακώνεται έτσι χωρίς περίσκεψη, με αφίσες και προτροπές σε συγγραφείς να αποσύρουν τα βιβλία τους από την Άγρα, μια ιδιαίτερη παρουσία στα εκδοτικά αλλά και πνευματικά πεπραγμένα αυτού του τόπου.
 
Π.Κρ
 
Τριάντα γνωστοί λογοτέχνες, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, οι οποίοι συνεργάζονται με τον εκδοτικό οίκο, συνυπογράφουν κείμενο προκειμένου να προστατεύσουν, όπως επισημαίνουν, τις εκδόσεις Άγρα "από τη συκοφάντηση και τον διασυρμό". Συγκεκριμένα στο κείμενό τους αναφέρουν: "Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε επί χρόνια συνεργασία με τον Σταύρο Πετσόπουλο και τις Εκδόσεις Άγρα και γνωρίζουμε όχι μόνο τη σπουδαία συμμετοχή τους στα γράμματα αλλά και τις εργασιακές συνθήκες απόλυτου σεβασμού του προσώπου των εργαζομένων και των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους που από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου επικρατούν σ' αυτόν.
Τις τελευταίες μέρες με οργή και θλίψη διαπιστώνουμε ότι με αφορμή την απόλυση εργαζομένου από τον εκδοτικό οίκο, υπό συνθήκες που ασφαλώς θα κριθούν από τα δικαστήρια, ο εκδοτικός οίκος επιχειρείται να εμφανιστεί ως διώκτης των συνδικαλιστικών ελευθεριών που εκφοβίζει και απολύει εργαζόμενους.
Τίποτα δεν είναι αναληθέστερο από τους παραπάνω ισχυρισμούς και γι' αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε σε δημόσια δήλωση για να προστατέψουμε τις Εκδόσεις Άγρα από τη συκοφάντηση και τον διασυρμό".
 
Δ.Ν. Μαρωνίτης, συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, συγγραφέας, καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίνα Καραγάτση συγγραφέας, Έλγκα Καββαδία, Λεωνίδας Α. Εμπειρίκος ιστορικός, Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας, δημοσιογράφος, επιμελ. κειμένων, Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας, διευθυντής ΜΙΕΤ, Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθέτης, Γιώργος Βέλτσος, συγγραφέας, καθηγητής Παντείου, Γιώργος Χατζημιχάλης ζωγράφος, Κύριλλος Σαρρής γιατρός, ζωγράφος, Αλέκος Βλ. Λεβίδης ζωγράφος, Αλέξης Κυριτσόπουλος ζωγράφος, Ανδρέας Αποστολίδης συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης, Γιάννης Ζέρβας ψυχίατρος, συγγραφέας, μεταφραστής, Στέλιος Δελιαλης γραφίστας, ιδρυτής Μουσείου Design, Μαριάννα Κορομηλά, συγγραφέας, ιστορικός, Παναγιώτης Αγαπητός συγγραφέας, βυζαντινολόγος, καθηγ. Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανταίος Χρυσοστομίδης μεταφραστής, επιμελητής εκδόσεων, δημοσιογράφος, Γεράσιμος Βώκος καθηγητής ΑΠΘ, Κώστας Καλφόπουλος συγγραφέας, δημοσιογράφος, Δημήτρης Κυρτάτας συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Ξυδάκης, συνθέτης, Χαράλαμπος Μπακιρτζής βυζαντινολόγος, Δήμητρα Μπακιρτζή βυζαντινολόγος, Πάρις Πετρίδης φωτογράφος, Τάκης Σπετσιώτης συγγραφέας, σκηνοθέτης, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος συγγραφέας, καθηγητής ΑΠΘ, Δημήτρης Καλοκύρης συγγραφέας, Γιώργος Κοροπούλης ποιητής.
Από την πλευρά του ο εκδοτικός οίκος με ανακοίνωσή του αντικρούει όσα του αποδίδονται, ότι δηλαδή "ενήργησε με εκδικητικότητα κατά του εργαζόμενου και ότι "διώκει" τον συνδικαλισμό" επικαλούμενος την 30χρονη πρακτική του στα εργασιακά ζητήματα. Επισημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα δεν είχε ποτέ εργασιακές διαμάχες, σεβάστηκε και σέβεται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, έκλεινε πάντοτε και παντελώς στις απεργίες, δεν αρνήθηκε ποτέ την πρόσληψη συνδικαλιστών, υπήρξε άψογος στην έγκαιρη μισθοδοσία και στις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις του, προσελάμβανε πάντα τους υπαλλήλους του με σύμβαση αορίστου και όχι με δοκιμαστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι αμοιβές του είναι υψηλότερες απ' αυτές της βιβλιαγορά, διατηρούσε και διατηρεί πάντα φιλικό κλίμα και αγαθές εργασιακές σχέσεις. Τέλος επισημαίνει ότι "οι ισοπεδωτικές δυσφημιστικές επιθέσεις, που φτάνουν μέχρι την εκτόξευση απειλών κατά του εκδοτικού οίκου, δεν προωθούν ούτε τα εργασιακά δικαιώματα ούτε τον πολιτικό ή οποιονδήποτε διάλογο".