Αλληλεγγύη στον Μάριο Ζέρβα

Σήμερα ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6977652768, 6938204777,6974439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Αθήνα, 16/03/2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΖΕΡΒΑ

Ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών καταδικάζει την άδικη και παντελώς αβάσιμη σύλληψη και δίωξη του Μάριου Ζέρβα κατά τη διάρκεια της πανεργατικής διαδήλωσης της 11ης Μάρτη.

Η σύλληψή του είναι αποτέλεσμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής που εκδηλώθηκε από το ξεκίνημα της διαδήλωσης. Η πορεία χιλιάδων ανθρώπων στην Αθήνα πνίγηκε ξανά από τα χημικά όπλα της αστυνομίας και απειλήθηκε από τη βία των ΜΑΤ, από αναίτιους ξυλοδαρμούς απεργών μέσα στους οποίους και μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Έγινε φανερό στους απεργούς ότι οι συλλήψεις διαδηλωτών, όπως αυτή του Μάριου Ζέρβα, η οποία έγινε και σε απόσταση από οποιαδήποτε σύγκρουση διαδηλωτών – αστυνομίας, έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους που παλεύουν ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Ωστόσο η μαχητική διαδήλωση που έγινε, κόντρα στις προκλήσεις της αστυνομίας, έδωσε αποφασιστική απάντηση.

-         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ 11ης ΜΑΡΤΗ.

- ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.

 -         ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΙΟ ΖΕΡΒΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ.

 

ΟΥΤΕ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
www.freemariosz.wordpress.com

 Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

 

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων καταγγέλλει τη σύλληψη και την συνεχιζόμενη άδικη προφυλάκιση του γυμναστή Μάριου Ζέρβα, που συμμετείχε στην μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 11 Μαρτίου ενάντια στα οικονομικά μέτρα, όπως και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι.

Ο Μάριος Ζέρβας προφυλακίστηκε με μοναδικό στοιχείο τις κατηγορίες των αστυνομικών που τον συνέλαβαν στη διάρκεια της πορείας και παρότι υπήρχαν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες που κατήγγειλαν την αναίτια σύλληψη, μεταξύ των οποίων και μέλη ΔΣ πρωτοβάθμιων σωματείων, αυτοί δεν εξετάστηκαν από τον ανακριτή. Πλήθος φωτογραφιών και άλλων στοιχείων αποδεικνύουν την αναίτια σύλληψη του, αλλά παραμένει προφυλακισμένος για 5η εβδομάδα στον Κορυδαλλό.

Η άδικη σύλληψη και προφυλάκιση του διαδηλωτή πλήττει ευθέως το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στην απεργία και τη διαδήλωση, παραβιάζει κατάφωρα οποιοδήποτε αίσθημα δικαίου. Προφανώς η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα φόβου προς το εργατικό κίνημα και κάθε αγωνιζόμενο εργαζόμενο, την ίδια στιγμή που σέρνει τη χώρα στο ΔΝΤ και ετοιμάζεται να επεκτείνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στα ασφαλιστικά δικαιώματά όλων μας.

Το δικαίωμα στην απεργία και η συμμετοχή στη διαδήλωση δεν ποινικοποιείται. Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στο πλευρό του Μάριου Ζέρβα και απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή του και την παύση των διώξεων σε όλους τους συλληφθέντες της 11 Μάρτη.

Για τους παραπάνω λόγους:

-Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο για την αποφυλάκιση του Μάριου Ζέρβα, την Πέμπτη15-4 στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια

-Διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 9:30 π.μ.

-Διοργανώνουμε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 12 μ. στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

16.4.2010

ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η χθεσινή πανελλαδική κινητοποίηση αλληλεγγύης για την άμεση απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα σε όλες τις πόλεις ήταν η συμμετοχή ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, διαφόρων ηλικιών, με ή χωρίς κομματική ή πολιτική ταυτότητα. Πιο αναλυτικά:

Στην Αθήνα συμμετείχαν περίπου 5000 άτομα σε μια έντονη και με συνεχή παλμό πορεία που εξελίχθηκε δυναμικά και ειρηνικά από την αρχή μέχρι το τέλος της.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, περίπου 1500 άτομα,παρόλη τη βροχή που έπεσε στην αρχή, με ένταση να σημειώνεται όταν περίπου 70 άτομα στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν τον χώρο της προσυγκέντρωσης εμποδίστηκαν από την αστυνομία, η οποία προχώρησε στην σύλληψη μιας κοπέλας και δύο νέων. Παρόλα αυτά η πορεία εξελίχθηκε ειρηνικά και με έντονο παλμό και ολοκληρώθηκε με συναυλία.

Στην Πάτρα 350 άτομα πορεύθηκαν στους δρόμους της πόλης, δηλώνοντας δυναμικά την αλληλεγγύη τους στον Μάριο Ζέρβα και στους υπόλοιπους συλληφθέντες της 11/3 .

Στον Βόλο, αν και αρχικά είχε προγραμμάτιστει συγκέντρωση αλληλεγγύης, τελικά οι συγκεντρωμενοι, 150 άτομα περίπου,προχώρησαν σε πορεία ,η οποία ολοκληρώθηκε με ανοιχτή γενική συνέλευση στο Στέκι Μεταναστών όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και η συνέχεια των δράσεων αλληλεγγύης για την αποφυλάκιση του Μάριου Ζέρβα.

Στην Ξάνθη όπου κι εκεί αρχικά ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση, 150 περίπου άτομα, κι εδώ όπως και στις άλλες πόλεις διαφορων ηλικιών και ιδιοτήτων, δήλωσαν την συμπαράσταση τους κάνοντας τελικά πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στο Ηράκλειο , η δυναμική παρουσία του κόσμου, άλλαξε τα αρχικά σχέδια και αντί για συγκέντρωση προχώρησαν σε πορεία, 200 ατόμων. Με αυτόπτη μάρτυρα φίλο μας, που για επαγγελματικούς λόγους βρισκόταν αυτες τις μέρες στην πόλη, ενημερωθήκαμε ότι μετά από λεκτική διαμάχη μεταξύ ενός εκ των συμμετεχόντων και ενός αστυνομικού, ο τελευταίος προχώρησε στη συλληψη του διαδηλωτή και σε συνέχεια των διαμαρτυριών των παρευρισκομένων και της απαίτησης τους να αφεθεί ελέυθερος, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη και μιας κοπέλας. Η πορεία έληξε με την κατάληψη της Δημοτικής Πινακοθήκης. Οι δύο συλληφθέντες πέρασαν σήμερα το πρωί από αυτόφωρο και ορίστηκε τακτική δικάσιμη 28 Απρίλη (για πλημμελήματα).

Στη Λιβαδειά, σε μία έντονη συναισθηματικά φορτισμένη πορεία, λόγω της καταγωγής του Μάριου από την πόλη, 150 περίπου άτομα φώναξαν απαιτώντας την άμεση αποφυλάκιση του συμπολίτη τους.

Στα Χανιά και την Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας 100 ατόμων με μικροφωνικες, μοίρασμα φυλλαδίων και συνεχή ενημέρωση, ενώ στην Κέρκυρα συγκεντρώθηκαν  γύρω στα 50 άτομα διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα.

Αναμένονται ενημερώσεις και από τις υπόλοιπες πόλεις.

Είναι πια φανερό ότι γεγονότα όπως η αναίτια σύλληψη 11 ατόμων κατά την απεργιακή κινητοποίηση στις 11/ 3 και η άδικη προφυλάκιση του Μάριου Ζέρβα δεν αφήνουν αδιάφορο κανένα. ΄Ανθρωποι που ίσως δεν είχαν συμμετάσχει ξανά σε πορεία, χθες έδωσαν το παρόν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι τίποτα πια δεν περνάει απαρατήρητο, και ότι η κρατική βία, η καταστολή και η αδικία δεν είναι πια ανεκτή!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

 

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 21 Απρίλη 2010 παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη συνεχιζόμενη άδικη και παράνομη προφυλάκιση του απεργού Μάριου Ζέρβα. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε από μαζική αντιπροσωπεία του Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΙΕΛΕ, της ΟΛΜΕ και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Μάριο Ζέρβα.

 

Σημειώνουμε ότι αρκετοί από τους εκπροσώπους των σωματείων ήταν αυτόπτες μάρτυρες της άδικης σύλληψης του συναδέλφου Μάριου Ζέρβα την ημέρα της γενικής απεργίας στις 11 Μαρτίου.

 

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κατσιφάρα, το  Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων μετέφεραν το αίτημα των σωματείων αλλά και ευρύτερα των εργαζομένων και της κοινωνίας για την άμεση απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα και κατήγγειλαν το εντεινόμενο κλίμα αυταρχισμού κα την προσπάθεια ποινικοποίησης της μαζικής πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Κατήγγειλαν επίσης την προκλητική στάση των ΜΑΤ που δεν δίστασαν, τη μέρα που συμπληρώνονται 43 χρόνια από την Απριλιανή Δικτατορία, να παρεμποδίσουν για αρκετή ώρα την προσέγγιση των εκπροσώπων των μαζικών φορέων στο Υπουργείο.

 

Ως προς το ζήτημα της παράνομης προφυλάκισης του Μάριου Ζέρβα, οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων κατήγγειλαν ότι εδώ και 40 μέρες το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο δεν συνεδριάζει για να κρίνει την προσφυγή του Μάριου κατά της απόφασης προφυλάκισής του και ζήτησαν την παρέμβαση του Υπουργείου για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Επίσης ζήτησαν να δοθεί επιτέλους άδεια στην αρραβωνιαστικιά του Μάριου για να μπορέσει τον επισκεφτεί και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους γιατί με διάφορα διαδικαστικά προσχήματα ακυρώνονται ακόμη και τέτοια αυτονόητα και στοιχειώδη δικαιώματα όλων των κρατουμένων.

 

Τέλος, κατατέθηκαν τα δεκάδες ψηφίσματα σωματείων και Ομοσπονδιών, οι υπογραφές διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών, ενώ έγινε και ενημέρωση για τις μαζικότατες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα για την αποφυλάκιση του Μάριου.

 

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του Υπουργείου επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν ως προς τα αιτήματα, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα συνεκτιμήσουν την παρέμβαση των μαζικών φορέων και των διαμαρτυρόμενων πολιτών. Η μόνη δέσμευσή τους αφορούσε την άδεια επίσκεψης για την αρραβωνιαστικιά του Μάριου Ζέρβα.

 

Ο αγώνας για την απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα συνεχίζεται. Η ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία και τη διαδήλωση δεν θα περάσει!