Αλληλεγγύη στον Κώστα Μπεκιάρη

 

ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ Κ. ΜΠΕΚΙΑΡΗ!

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ!

 

Την ακυρότητα της απόλυσης του συνδικαλιστή Κώστα Μπεκιάρη από την εταιρεία γραφικών τεχνών ΦΩΤΟΛΙΟ & ΤΥΠΙΚΟΝ και την υποχρέωση της εταιρείας να τον επαναπροσλάβει αποφάσισε στις 12 Μαΐου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ο Κώστας Μπεκιάρης είχε απολυθεί στις 29 Μαΐου 2009 από τη συγκεκριμένη εταιρεία με την πρόφαση της μείωσης του κύκλου των εργασιών και της γενικότερης κρίσης. Όμως, πραγματική αιτία ήταν η συνδικαλιστική του δράση στον κλάδο και η παρουσία του ως μάρτυρα υπεράσπισης συναδέλφου του ο οποίος είχε απολυθεί από την εταιρεία αυτή και ο οποίος διεκδικούσε απλήρωτες υπερωρίες. Μάλιστα, η απόλυση του Κ. Μπεκιάρη έγινε μόλις δύο εβδομάδες μετά από τη δικαίωση του συναδέλφου του από το Εφετείο!

Η απόλυση του Κ. Μπεκιάρη κινητοποίησε δεκάδες εργαζόμενους, και όχι μόνο από τον κλάδο των γραφικών τεχνών, προκάλεσε την έκδοση ψηφισμάτων αλληλεγγύης από διάφορα σωματεία, ενώ συγκροτήθηκε και Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης η οποία έκανε μαζικές παρεμβάσεις τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας όσο και στο χώρο της επιχείρησης. Η απόφαση του Πρωτοδικείου αποτελεί μία σαφέστατη νίκη όλων αυτών των εκδηλώσεων συμπαράστασης και αλληλεγγύης, αλλά και συνολικά του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος.

Πρώτο, γιατί αυτή η έκφραση αλληλεγγύης, και η κινητοποίηση όλων αυτών των εργαζομένων αποτέλεσε το ουσιαστικό αντίβαρο στην προσπάθεια της επιχείρησης να απαξιώσει τη συνδικαλιστική δράση του Κ. Μπεκιάρη. Προσπάθεια που έφτασε μέχρι στο σημείο της ανοιχτής τρομοκρατίας των συναδέλφων του και του πειθαναγκασμού τους να υπογράψουν δηλώσεις στήριξης της εταιρείας. Μάλιστα, κάποιους από αυτούς τους ανάγκασε να καταθέσουν και ένορκες βεβαιώσεις εναντίον του, ενώ ακόμα και την παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης την παρουσίασε ως «εισβολή».

Δεύτερο, γιατί με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται η συνδικαλιστική δράση ενός εργαζομένου ακόμη και εάν αυτός δεν είναι εκλεγμένο μέλος στη διοίκηση σωματείου. Γιατί ο Κ. Μπεκιάρης όταν απολύθηκε δεν ήταν πια μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λιθογράφων και δεν προστατευόταν από τις διατάξεις του νόμου 1264/82. Πράγμα το οποίο εντέχνως και με επιμονή επιδίωξε να προβάλει η πλευρά της εργοδοσίας προσπαθώντας να περιορίσει την έννοια της συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωρίζοντάς την μόνο σε εκλεγμένα μέλη σωματείων. Μάλιστα στην προσπάθειά της αυτή είχε και την αμέριστη συνδρομή του ΣΕΜΕΕ (Σύνδεσμος Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος), δηλαδή της αντίστοιχης εργοδοτικής ένωσης η οποία παρουσιάστηκε ως διάδικος στο πλευρό της εργοδοσίας, πράγμα πολύ σπάνιο σε αντίστοιχες δίκες.

Τρίτο, διότι αποτελεί πλήγμα, μικρό αλλά σημαντικό, στη μεθοδευμένη προσπάθεια του κεφάλαιου και της εργοδοσίας να χτυπήσει την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση. Στην εποχή της σαρωτικής επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις, στην εποχή που ΔΝΤ και ΕΕ απαιτούν την επιβολή κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα στη χώρα και το ντόπιο πολιτικό προσωπικό τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) εκτελεί πειθήνια, ο συνδικαλισμός και κάθε μορφή οργάνωσης των εργατικών αντιστάσεων αποτελεί «κόκκινο πανί» για το σύστημα. Και η υπεράσπισή τους αποτελεί όρο για την ανακοπή της λαίλαπας που έχει ξεκινήσει.

Τέταρτο, διότι προστίθεται σε μια σειρά αντίστοιχες νίκες που είχε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες δίνουν κουράγιο σε όλους τους εργαζόμενους, ανανεώνουν και δυναμώνουν την εμπιστοσύνη στη συλλογική πάλη, στο μαζικό αγώνα, στην εργατική αλληλεγγύη. Η δικαίωση της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, απολυμένης από τη φαρμακοβιομηχανία DEMO, η δικαίωση του Ορέστη Κώτσια, απολυμένου από την εταιρεία τηλεφωνίας TELEPERFORMANCE, η ανάκληση της απόλυσης του Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις Άγρα, η ανάκληση της απόλυσης της Όλγας Κολιούση από τη Wind είναι μερικές μόνο από τις πρόσφατες νίκες της αγωνιστικής υπεράσπισης της συνδικαλιστικής δράσης.

Αυτός ο δρόμος, ο δρόμος της αλληλεγγύης, ο δρόμος της αγωνιστικής ενότητας, ο δρόμος της αποφασιστικής ταξικής σύγκρουσης σε όλα τα μέτωπα, μικρά και μεγάλα, ενάντια σε όλες τις προκλήσεις είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι.

Γιατί οι προκλήσεις είναι ήδη μπροστά μας. Γιατί το κεφάλαιο δεν θα σταματήσει, αν δεν το σταματήσουμε. Γιατί καμία δικαστική απόφαση -όσο θετική κι αν είναι- δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δύναμη του μαζικού, εργατικού αγώνα.

 

Αθήνα, 25 Μαΐου 2010

 

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρεά Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6974-439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Αθήνα 06/07/2008

ΨΗΦΙΣΜΑ

Αλληλεγγύη στον απολυμένο συνδικαλιστή               Κώστα Μπεκιάρη

Αντίσταση στην εργοδοτική τρομοκρατία

 

 

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ

ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΚΙΑΡΗ

 

Την Πέμπτη 19 Νοέμβρη εκδικάζεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 11, αίθουσα 202) η προσφυγή του συνδικαλιστή Κώστα Μπεκιάρη ενάντια στην απόλυσή του από την εταιρεία γραφικών τεχνών Φωτόλιο & Τύπικον.

Ο συνδικαλιστής της Ταξικής Πορείας απολύθηκε στις 29 Μαΐου με πρόσχημα την οικονομική κρίση και το μειωμένο κύκλο εργασιών της εταιρείας. Ωστόσο, η πραγματική αιτία ήταν το ότι ο Κ. Μπεκιάρης δύο χρόνια πριν, το Μάρτιο του 2007, είχε καταθέσει σε δικαστήριο υπέρ συναδέλφου του που απολύθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία και ο οποίος διεκδικούσε απλήρωτες υπερωρίες. Στα δύο αυτά χρόνια που μεσολάβησαν η εργοδοσία κρατούσε εχθρική στάση απέναντι στον Κ. Μπεκιάρη ενώ παράλληλα αναζητούσε εκείνο το πρόσχημα που θα δικαιολογούσε την απόλυσή του.

Στόχος της εκδικητικής αυτής απόλυσης δεν ήταν μόνο ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής. Ήταν η πειθάρχηση και τρομοκράτηση όλων των υπόλοιπων εργαζομένων της επιχείρησης αλλά και το χτύπημα συνολικά της εργατικής αλληλεγγύης και του δικαιώματος της εργατικής συλλογικής διεκδίκησης.

Ο ΣΕΦΚ  γνωρίζει τον συνάδελφο Κώστα μέσα από κοινούς αγώνες, αλλά και κοινές παρεμβάσεις αλληλεγγύης σε απολυμένους συναδέλφους. καλούμε σωματεία, συλλογικότητες και εργαζομένους να στηρίξουν με την παρουσία τους το συνάδελφο Κ. Μπεκιάρη και να απαιτήσουν μαζικά την ανάκληση της απόλυσής του.

 

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΙΣ 9:00 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

(Κτίριο 11, αίθουσα 202)

...............................................................................................

 Την 1 ΙΟΥΛΗ έγινε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας (Σουρμελή 2 & Αχαρνών), όπου συζητήθηκε η καταγγελία της απόλυσής του.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρεά Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6974-439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Αθήνα 06/07/2008

ΨΗΦΙΣΜΑ

Αλληλεγγύη στον απολυμένο συνδικαλιστή               Κώστα Μπεκιάρη

Αντίσταση στην εργοδοτική τρομοκρατία

Καταγγέλλουμε την απόλυση του εργαζόμενου συνδικαλιστή Κώστα Μπεκιάρη από την εταιρεία «Φωτόλιο & Τύπικον». Ο συνάδελφος απολύθηκε με πρόσχημα τη μείωση της παραγωγής μαζί με άλλους τρεις εργαζομένους. Ωστόσο, όπως ομολόγησε και ο εργοδότης που του ανακοίνωσε την απόλυση, η πραγματική αιτία είναι ότι πριν από δύο χρόνια ο Κώστας κατέθεσε στο δικαστήριο υπέρ συναδέλφου του ο οποίος είχε απολυθεί από την εταιρεία και διεκδικούσε απλήρωτες υπερωρίες. 

Ο πόλεμος εναντίον του ξεκίνησε πριν από τη δίκη, όταν ο Κώστας ανακοίνωσε στην εργοδοσία ότι στην επικείμενη δίκη θα καταθέσει υπέρ του συναδέλφου του. Την αμέσως επόμενη ημέρα η εργοδοσία κάλεσε σε συγκέντρωση όλους τους εργαζομένους στην οποία περίσσεψαν η υποκρισία, η κινδυνολογία και η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων. Η εταιρεία προσπάθησε να πείσει τους εργαζομένους ότι η εταιρεία κινδύνευε να κλείσει εάν κέρδιζε τη δίκη ο απολυμένος συνάδελφός τους, ότι οι ίδιοι θα καλούνταν να πληρώσουν πρόστιμα στο ΙΚΑ!  Έφτασε στο σημείο να εκβιάσει τους εργαζομένους, απαιτώντας την παρουσία στο δικαστήριο όσων ήταν με το μέρος της εταιρείας με το μεροκάματο πληρωμένο και δικά της οχήματα.

Ωστόσο, τίποτε από αυτά δεν πτόησε τον Κώστα να καταθέσει υπέρ του συναδέλφου του ο οποίος δικαιώθηκε τόσο πρωτόδικα όσο και στο εφετείο στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία. Δεν τον πτόησε ούτε το εχθρικό κλίμα που επικρατούσε από την πλευρά της εργοδοσίας στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν. Ένα κλίμα το οποίο επιχειρούνταν να περάσει και στους εργαζόμενους, ώστε να απομονωθεί ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της εταιρείας, η επιχείρηση αυτή έπεσε στο κενό, καθώς τόσο η δράση και στάση του Κώστα, όσο και η αντεργατική πολιτική των εργοδοτών έκαναν ξεκάθαρο το ποιος είναι με τους εργαζομένους και ποιος εναντίον τους.

Οι εργοδότες δεν μπορούσαν να αποδεχτούν ότι εργαζόμενος αμφισβητεί τις αποφάσεις τους, συγκρούεται με αυτές και υπερασπίζεται τον συνάδελφό του. Δεν μπορούσαν να αποδεχτούν ότι οι εργαζόμενοι έχουν λόγο και δικαιώματα. Η απόλυση του Κώστα έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά την απόφαση του εφετείου που δικαίωσε τον συνάδελφό του!

Ο ΣΕΦΚ  γνωρίζει τον συνάδελφο Κώστα μέσα από κοινούς αγώνες, αλλά και κοινές παρεμβάσεις αλληλεγγύης σε απολυμένους συναδέλφους. Απαιτούμε την επαναπρόσληψή του.

Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει. 

Για το ΔΣ του ΣΕΦΚ

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ                                    ΑΝΝΑ ΛΕΚΑΚΗ