Αλληλεγγύη στις συναδέλφισσες του 132 Δημοτικού Σχολείου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρεά Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6974-439203

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

Αθήνα 18/01/2010

ΨΗΦΙΣΜΑ

Αλληλεγγύη στις διωκόμενες συναδέλφισσες του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

 Το Δ.Σ. του ΣΕΦΚ  καταγγέλλει απερίφραστα την ποινική δίωξη της συναδέλφου δασκάλας Στέλλας Πρωτονοταρίου, διευθύντριας σήμερα του 112ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και πρώην διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς και της συναδέλφου που μετείχε στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των μαθητών που προέρχονται από άλλες χώρες.

 Το 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Περισσότερο από το 75% των μαθητών του είναι παιδιά μεταναστών, προερχόμενοι από διαφορετικές εθνότητες. Η διευθύντρια του σχολείου, Στέλλα Πρωτονοταρίου και ο σύλλογος διδασκόντων αντιμετώπισαν συλλογικά την ιδιαιτερότητα αυτή, προχωρώντας σε μια σειρά παιδαγωγικών παρεμβάσεων. Στα πλαίσια αυτά διοργάνωσαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες γονείς και μαθήματα μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές (αλβανικής και αραβικής καταγωγής), εξέδιδαν τις ανακοινώσεις του σχολείου σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αλβανικά και αγγλικά) και ανέλαβαν πλήθος άλλων πρωτοβουλιών με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών τους. Πρωτοβουλίες και προγράμματα πραγματικά καινοτόμα που οδήγησαν στο μηδενισμό σχεδόν της μαθητικής διαρροής, την εξαφάνιση των κρουσμάτων βίας, στη βελτίωση της επίδοσης των μαθητών και της σχέσης τους με το σχολείο καθώς επίσης βοήθησαν τους Έλληνες και μετανάστες γονείς να ξεπεράσουν τις αναστολές και τις φοβίες τους και να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή του σχολείου.
 Οι σύγχρονες παιδαγωγικές έρευνες δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας για την εκμάθηση των ελληνικών από μετανάστες μαθητές, καθώς και τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας με την ελάττωση των επιπτώσεων της σχολικής ανισότητας.

 Η Στέλλα Πρωτονοταρίου απομακρύνθηκε από το 132ο Δημοτικό Σχολείο. Η νέα διοίκηση επέβαλε τη διακοπή όλων των προαναφερθεισών παιδαγωγικών παρεμβάσεων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους δασκάλους και τους γονείς, καθώς και από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, συνδικαλιστικούς, πολιτικούς φορείς και πανεπιστημιακούς. Σήμερα, έναν και πλέον χρόνο μετά την απομάκρυνσή της από το 132ο Δημοτικό Σχολείο, η Στέλλα Πρωτονοταρίου διώκεται ποινικά, με μάρτυρα κατηγορίας τον νυν διευθυντή του σχολείου κ. Γιουτλάκη, επειδή παραχώρησε σχολικές αίθουσες για την πραγματοποίηση μαθημάτων μητρικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές το διάστημα 2005- 2007, εκτός διδακτικού ωραρίου. Την ίδια στιγμή που οι σχολικοί χώροι παραχωρούνται από τον Δήμο Αθηναίων για κάθε λογής δραστηριότητες (κοπή πίτας, ενοριακές ανάγκες εκκλησιών, αθλητικούς συλλόγους κ.ά.). Για συνδρομή στο ίδιο «έγκλημα» διώκεται και η δασκάλα που δίδασκε στα προγράμματα αυτά. Οι δύο συναδέλφισσες διώκονται για «παράνομη» παραχώρηση σχολικού χώρου, παρά το ότι οι  παραπάνω ενέργειες  πραγματοποιήθηκαν με απόφαση του Συλλόγου των διδασκόντων και της ίδιας ως διευθύντριας του σχολείου.

 Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη παιδαγωγικά και προκλητική κοινωνικά συμπεριφορά του κ. Γιουτλάκη, και όσων ενδεχομένως κρύβονται πίσω του. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και τους διοικητικούς του μηχανισμούς, να καταδικάσουν την απαράδεκτη ενέργεια του κ. Γιουτλάκη. Με το στημένο διάλογο-μονόλογο για την Παιδεία που βρίσκεται σε εξέλιξη με τέτοιου είδους ενέργειες γίνεται κατανοητό από όλους το είδος της παιδείας που οραματίζονται. Αποτελεί ντροπή για την εκπαιδευτική κοινότητα η απαγόρευση της χρήσης των αιθουσών στο Σύλλογο Διδασκόντων ενός σχολείου και η ποινικοποίηση της δράσης ενός Συλλόγου Διδασκόντων και της Διευθύντριάς του στο σχολείο, επειδή έκαναν πράξη την απόφαση του Συλλόγου και «άνοιξαν» το σχολείο στην τοπική κοινωνία.

 Το Δ.Σ. του ΣΕΦΚ:

Ø   Εκφράζει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στις διωκόμενες συναδέλφους,

Ø   Καταδικάζει τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, τις διακρίσεις, την απόρριψη και τους ταξικούς φραγμούς που τέτοιες ενέργειες όπως η δίωξη των δύο συναδέλφων προωθούν.

Ø   Καλούμε τα μέλη του συλλόγου μας και όλους τους συναδέλφους να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους την ημέρα της δίκης, την Παρασκευή 22 Γενάρη 2010 στις 9.00πμ στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (πρώην σχολή Ευελπίδων).

Για το ΔΣ του ΣΕΦΚ

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

         Πέτρος Μαραφής                             Χριστόφορος Βλάχος