Υπερασπιζόμαστε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Μέλος ΟΙΕΛΕ

Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα

τηλ. 210-3820537, 6977652768, 6938204777

e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

 

Ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης 26/6

Τη Τρίτη 21/6/2011, με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στα γραφεία των εργοδοτών (ΕΣΙΦΜΕΑ-ΣΕΦΑ), Σόλωνος 142, 300 εργαζόμενοι στα φροντιστήρια κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Δεκάδες εργαζόμενοι ανέβηκαν στα γραφεία των εργοδοτών και απαίτησαν από την εργοδοσία να αποσύρει την καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με την οποία δηλώνουν ότι θεωρούν «τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια της Αττικής τους πλέον υψηλά αμειβόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση και απαιτούν από 26-38% μείωση μισθού, κατάργηση διακοπών Πάσχα, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και ακύρωση των κατακτήσεων του κλάδου». Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν διαπραγματευόμαστε νέα ΣΣΕ. Η ΣΣΕ του κλάδου των καθηγητών στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης έχει κηρυχθεί υποχρεωτική  από τις 3/2 για όλους τους εργοδότες (Αρ. ΦΕΚ 114,τευχ।Β,7/2/11, κυκλοφόρησε 11/2/11) και προβλέπει από 1/7/2011 αύξηση 1,6%, ίση με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό.

Στην παρέμβασή μας ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα μείνει αναπάντητη η πρόκληση του σχεδίου νέας ΣΣΕ, με το οποίο η εργοδοσία επιδιώκει να εφαρμοστεί ο αντεργατικός μνημονιακός νόμος 3899/2010, ο οποίος καταργεί τις ΣΣΕ στη διαιτησία, καθώς αυτή ορίζει μόνο μισθό και ωρομίσθιο και παύουν να ισχύουν οι θεσμικές κατακτήσεις.

 Ο μόνος που μίλησε από τους εργοδότες ήταν ο πρόεδρος του (ΕΣΙΦΜΕΑ-ΣΕΦΑ), Γιάννης Βαφειαδάκης. Αρνήθηκε να απαντήσει αν έχει ενημερώσει τα μέλη της εργοδοτικής ένωσης για τις μεθοδεύσεις του που οδηγούν σε κατάργηση της ΣΣΕ. Ο Γιάννης Βαφειαδάκης επιδίωξε να ακυρώσει τη ΣΣΕ και αξιοποίησε την οπουρτουνιστική πρόσκληση της πλειοψηφίας (ΠΑΜΕ) του ΒΥΡΩΝΑ για σύναψη ΣΣΕ (Μάρτιος 2011). Δήλωσε ότι «μόνος του από όλες τις εργοδοτικές ενώσεις, αλλά και από τον ΣΕΦΑ-ΕΣΙΦΜΕΑ, πήρε πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον ΒΥΡΩΝΑ, για να δει ποιοι τον… καλούσαν». Το γεγονός ότι στη συνάντηση του Βύρωνα με την εργοδοσία «παραβρέθηκε» «μόνο ο εκπρόσωπος του ΣΕΦΑ» επιβεβαιώνεται  και από  τον Ριζοσπάστη, σελ. 18 (29/3/2011) .

 Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν, αφού ο πρόεδρος του (ΕΣΙΦΜΕΑ-ΣΕΦΑ), Γιάννης Βαφειαδάκης, δήλωσε ότι «θα συγκαλέσει τα όργανα της εργοδοτικής ένωσης, τα οποία θα λάβουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα». Στη συνέχεια με το πανό του σωματείου: «Να ανατρέψουμε τη χούντα κυβέρνησης ΔΝΤ-ΕΕ. Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας» και με συνθήματα: η αλληλεγγύη το όπλο των εργατών - πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών», «για τα αφεντικά είναι νόμος της φύσης πρώτα το ξεζούμισμα , μετά οι απολύσεις» κ.α διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας και κατευθύνθηκαν προς στην Πλατεία Συντάγματος όπου και παρέμειναν.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σε μια περίοδο που κυβέρνηση-ΔΝΤ-ΕΕ λεηλατούν μισθούς και συντάξεις, στέλνουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους, αλλά και ακυρώνουν το δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια δεν θα αφήσουν κανένα εργοδότη να παραβαίνει τη ΣΣΕ. Ό,τι και να κάνουν η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και έχει ισχύ νόμου.

Κανείς εργαζόμενος κάτω από 11,40 Ευρώ καθαρά, όπως προβλέπεται από τη ΣΣΕ. Κανείς να μη δεχτεί να υπογράψει συμβάσεις και εξοφλητικές αποδείξεις μισθών, επιδομάτων, δώρων που αφήνουν ασύδοτο τον εργοδότη να ληστεύει ατιμώρητα τον εργαζόμενο. Να επιβάλουμε σε κάθε χώρο εργασίας την ΣΣΕ. Να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας. Να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις. Κανένας μόνος του στον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Ο αγώνας των συναδέλφων στο «Ένεκα Παιδείας» δείχνει τον δρόμο…

Ο αγώνας συνεχίζεται…

 

 

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΦΚ, 18 Ιουνίου 2011

Υπερασπιζόμαστε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Σταθερά πιστοί στην προσπάθειά τους να επιβάλουν συνθήκη εργασιακού μεσαίωνα οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων του νομού Αττικής προχώρησαν σε καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που οι ίδιοι είχαν συνυπογράψει μόλις ένα χρόνο πριν. Επικαλούνται την επιδείνωση των οικονομικών τους, όμως στην πραγματικότητα θέλουν να μην υπάρχει κανενός είδους σύμβαση και συλλογικά δικαιώματα στον κλάδο μας.

Θέλουν να εκμεταλλευτούν το νέο θεσμικό καθεστώς για τις συλλογικές συμβάσεις που ψήφισε η κυβέρνηση της Τρόικα και του Μνημονίου και το οποίο ενισχύει τη θέση των εργοδοτών. Ξεκινώντας τώρα εκ νέου διαπραγμάτευση και προσφυγή στη μεσολάβηση και τη διαιτησία (η οποία πλέον ορίζει μόνο το ωρομίσθιο, ενώ τα θεσμικά παραμένουν σε διαπραγμάτευση) επιδιώκουν με παρελκυστική τακτική να εξασφαλίσουν ότι μετά από 6 μήνες –τόσο παρατείνεται η ισχύς μιας σύμβασης που έχει καταγγελθεί– δεν θα ισχύουν πλέον οι θεσμικές ρυθμίσεις της ΣΣΕ (αργίες, 45λεπτο, αμοιβές διακοπών κτλ.). Ανάλογες μεθοδεύσεις γίνονται και σε άλλους χώρους και η κίνηση αυτή αποτελεί συντονισμένη κίνηση του ΣΕΒ.

Με απύθμενο θράσος απαιτούν:

· μείωση από 26-38% στο μισθό λέγοντας ότι «οι καθηγητές στα φροντιστήρια έχουν τις υψηλότερες αποδοχές σήμερα στην Ελλάδα».

· ο μισθός από 1175 Ευρώ να κατέβει στα 880 Ευρώ, αποσιωπώντας ότι οι καθηγητές εργάζονται 9-10 μήνες και ο βασικός μισθός διά 12 θα είναι κάτω και από τον βασικό μισθό της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ.

· ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης: παράβαση του όρου ότι «η συνδικαλιστική δραστηριότητα δεν πρέπει να αποσκοπεί στη δυσφήμιση του φροντιστηρίου και δεν πρέπει να δυσχεραίνει τη λειτουργία του» θεωρείται μονομερής καταγγελία της σύμβασης και οδηγεί στην απόλυση.

· κατάργηση των διακοπών Πάσχα.

· απόλυση των καθηγητών αμέσως μόλις κριθεί ο καθηγητής ότι δεν «ανταποκρίνεται πλήρως στις μαθησιακές απορίες και ερωτήσεις των μαθητών»

· απαιτούν την αύξηση της διδακτικής ώρας από τα 45 λεπτά στα 50.

·  Να μην πληρώνουν το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, «εφόσον αυτό δεν είναι σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο που διδάσκουν».

· Να πληρώνουν το μισθό στις 10 του επόμενου μήνα και όχι στις 5.

· Οι καθηγητές να επιτηρούν τους μαθητές στα διαλείμματα.

· Να ενημερώνουν τους καθηγητές αν θα δουλέψουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στις 15 Σεπτεμβρίου και όχι στις 10 Ιούλη.

·Να απολύεται ο καθηγητής, αν απουσιάσει 3 φορές «αδικαιολόγητα».

 Η κίνησή τους αυτή μπορεί και πρέπει να πέσει στο κενό. Η ΣΣΕ στον κλάδο μας δεν ήταν ποτέ απλώς θέμα τυπικής νομιμότητας, αλλά πάνω από όλα συλλογικής δράσης και διεκδίκησης να εφαρμόζεται παντού. Διαφορετικά θα είχε καταντήσει «πουκάσιμο αδειανό» εδώ και πολλά χρόνια. Όπως ακριβώς καταφέραμε να επιβάλουμε ότι θα υπάρξει ΣΣΕ στον κλάδο, σε εποχές που οι εργοδότες θεωρούσαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, έτσι και τώρα με τη μαζική μας δράση μπορούμε να αποτρέψουμε τα σχέδια τους. Ας μην ξεχνάμε τη δύναμή μας! Χωρίς εμάς τα φροντιστήρια ούτε να λειτουργήσουν μπορούν ούτε να διαφημίσουν «επιτυχίες» στις εξετάσεις.

Οι εργοδότες πρέπει να καταλάβουν ότι διαλέγοντας το δρόμο της σύγκρουσης με το ΣΕΦΚ για άλλη μια φορά θα αποτύχουν. Ας θυμηθούν πώς απέτυχε η προσπάθεια να επιβληθεί το μπλοκάκι, πώς έπεσε το κενό η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, πώς απέτυχαν και στο παρελθόν να αμφισβητήσουν τη συλλογική σύμβαση και τη δυνατότητα του ΣΕΦΚ να την υπογράφει, πώς υποχρεώθηκαν να πάρουν πίσω εκδικητικές απολύσεις. Στο τέλος αυτοί θα βρεθούν χαμένοι.

Πρώτα από όλα, ξεκινώντας από τη μαζική συγκέντρωση την Τρίτη 21/06 στις 7.00 έξω από τα γραφεία των εργοδοτών όπου θα γίνει η πρώτη συνάντηση με τους εργοδότες προχωράμε σε συνεχείς κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις, μοίρασμα υλικού, ενημέρωση της κοινής γνώμης και ιδίως των μαθητών και των γονέων, έτσι ώστε να είναι ασφυκτική η πίεση και να κάνουν πίσω από την καταγγελία της ΣΣΕ.

Έπειτα κάνουμε σαφές ότι η σύμβαση ισχύει και είναι υποχρεωτική, με ισχύ νόμου, για όλους τους εργοδότες την επόμενη χρονιά. Οι συμβάσεις το Σεπτέμβρη υποχρεωτικά υπογράφονται με βάση την ΣΣΕ. Κανείς δεν μπορεί την παραβεί. Ο ΣΕΦΚ έχει δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τους παραβατικούς εργοδότες, αυτούς που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους, αυτούς που πληρώνουν κάτω από τη σύμβαση, που είναι ανοιχτοί Κυριακές και αργίες, που δεν καταβάλουν δώρα κι επιδόματα, που εισφοροδιαφεύγουν δηλώνοντας στο ΙΚΑ τις μισές ώρες από όσες πραγματικά απασχολούν τους εργαζομένους τους.

Τέλος, σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία υπάρχει πραγματικός ξεσηκωμός. Οι άνθρωποι αναζητούν δρόμους συλλογικής αντίστασης. Η αλληλεγγύη ξαναγυρνά και υποχωρεί η παθητικότητα και η εξατομίκευση. Αυτό είναι το μήνυμα των πλατειών. Μπορούμε να βρούμε συμπαράσταση, βοήθεια και αγωνιστική συμπόρευση.

Καλούμε έτσι όλες κι όλους τους εργαζομένους στον κλάδο να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο. Εάν οι εργοδότες αισθανθούν ότι έχουν απέναντί τους ένα κλάδο συσπειρωμένο, με αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα, εάν γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και θα πουν όχι στη συνθήκη του εργασιακού μεσαίωνα, εάν δουν μπροστά τους ανθρώπους που αρνούνται τη συνθήκη εθελοδουλείας θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω.

Καλούμε τους άλλους εργαζομένους, τους γονείς και τους μαθητές να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μπροστά μας είναι μια μεγάλη μάχη. Μια μάχη δύσκολη. Όμως, καμιά μάχη από όσες έδωσε το σωματείο δεν ήταν εύκολη. Με ενότητα, συλλογικότητα, αλληλεγγύη και συσπείρωση γύρω από το σωματείο μπορούμε και αυτή τη φορά να βγούμε νικητές. Ποτέ άλλοτε το σύνθημα του σωματείου δεν ήταν τόσο επίκαιρο:

Δυναμώνουμε το σωματείο, αλλάζουμε τη ζωή μας

Όλοι/ες την Τρίτη 21/06 στις 6.00

στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία των εργοδοτών, Σόλωνος 142